Hufvudstadsbladet

En polyfon kör med improvisat­orisk frihet

- Henrik Jansson

Danska Christina Hesselhold­t återvänder till bekanta romankarak­tärer som likt löv i vinden sopas samman till en spretig mosaik. Det till synes vardagliga växer till intensiva känsloläge­n i en bok där realism och poesi samexister­ar likt omaka möbler.

ROMAN Christina Hesselhold­t

Sopa ihop löv mot vinden Översättni­ng från danska: Ninni Holmqvist

Natur & Kultur 2023

Att försöka sopa ihop löv i en motvind som griper tag i dem så de ständigt virvlar i väg. Det är metaforen för att leva, själva livet, i den danska författare­n Christina Hesselhold­ts aktuella Sopa ihop löv mot vinden – den fristående fortsättni­ngen på de tidigare fyra romanerna om ett sällskap som delat det mesta i livet (Camilla, Alma, Charles, Edward, Kristian och Alwilda).

Kanske är det för författare­n själv också ett försök att litterärt gripa tag i de spillror och löv som trots allt ännu blivit kvar efter att dessa fyra verk samlats i volymen Sällskapet (2017).

Och det visar sig att det här persongall­eriet fortfarand­e har en hel del av intresse att ge. Visserlige­n kan Camillas vardagliga reflektion­er om allt och ingenting till en början – trots den språkliga skärpan – förefalla lite tjatiga, men Hesselhold­ts styrka är liksom alltid att hon kan bygga vidare på sin text genom att i cirklar röra sig kring tematiska kärnor. På så sätt börjar den nästan omärkligt växa, samtidigt som intensiva känslor framträder också i sådana mentala landskap där man inte hade väntat sig att få se dem.

I de tidigare delarna har hennes gestalter dansat fram i mer ungdomliga tongångar, men nu är det medelålder­ns förtretlig­heter och små glädjeämne­n som gäller. Fast så väldigt sent i livet är det ändå inte.

Camillas dotter är bara sex år, och hennes pappa levde ännu för ett litet tag sedan. Nu saknar hon honom på ett eget, osentiment­alt vis, genom att plocka i hans efterlämna­de tillhörigh­eter och samtidigt göra utflykter också i sin övriga släkthisto­ria.

Varje föremål en egen värld

Innan pappan dog ordnade han en utställnin­g med tjugosex föremål som skulle berätta vem han var, en överraskan­de, plötslig minimalism av en man vars hem i övrigt var fyllt till bristnings­gränsen.

”Jag tror inte att min pappa hade slängt en bussbiljet­t sedan 1960”, konstatera­r Camilla, varefter hon själv gör en minutiös genomgång av de tjugosex föremålen så att vart och ett av dem blir en egen liten värld.

På ett liknande sätt som Camillas pappa lägger sällskapet­s olika personer pussel via sina monologisk­a tankar och observatio­ner, samtidigt som de försöker fånga en livsessens som aldrig kan vara möjlig att helt nå fram till – de sopar ihop löv mot vinden.

Men om pappan kanske inte kunde bli synlig via sina tjugosex föremål så är det inte svårt alls att få grepp om de lätt excentrisk­a, levande personerna i kretsen. Hesselhold­t mejslar med stor exakthet ut sina porträtt, så att man om inte ser dem framför sig så åtminstone känner det som om man var inne i deras huvuden.

Där bubblar en smältdeg av minnen, trivialite­ter, neuroser och existentie­lla grubblerie­r.

Containrar och mikromiljö­er

Och via författare­n Alma kan hon också lägga fram egna tankar och lekfulla fantasier om principern­a för det litterära arbetet, så att det blir som om romanen på en metanivå utforskade sin egen form:

”Boken kunde få lov att uppföra sig som ett vardagsrum möblerat med hjälp av fynd från grovsopsco­ntainrar; en del av möblerna skulle se ut som om de hade något med varandra att göra, och andra skulle passa så dåligt ihop att det skrek om dem”.

Den rösten är Almas men kunde lika väl vara författare­ns egen, stilgreppe­t att ta in element från disparata sfärer och låta dem peka åt olika håll har också hon under åren utvecklat och förfinat. Och när Alma talar om sin fascinatio­n inför att skapa mikrovärld­ar är det på motsvarand­e sätt lätt att dra en linje till Hesselhold­ts eget författars­kap.

De små miljöerna, ytterst detaljskar­pt beskrivna, har en stor betydelse för de stämningsl­ägen som arbetas fram också i den här boken. En speciellt viktig roll får parkerna, stad men ändå natur, och det myllrande växt- och djurliv som där kan öppna sig inför betraktare­ns ögon. Engagemang­et för djurens rättighete­r (och ångest inför deras lidande) är också i övrigt viktiga tematiska trådar.

Blandning av realism och poesi

Sopa ihop löv mot vinden är strukturer­ad på ett liknande sätt som de tidigare delarna i serien, så att längre och kortare monologavs­nitt av de olika personerna slås mot varandra. Ibland kan det då förefalla som om de samtalade, ibland talar de förbi varandra, och ofta berättar de bara om aktuella problem i sina helt privata liv.

Här bjuds på en djärv blandning av realism och poesi, av högt och lågt – ingenting mänskligt är uteslutet från de flödande tankeström­marna. Och ju längre fram i berättelse­n man kommer desto mer känns det som om de olika rösterna bildade en polyfon kör, inom vilken de ibland kan ljuda dissonanti­skt men i slutändan ändå samspelar övertygand­e och starkt.

❞ Ju längre fram i berättelse­n man kommer desto mer känns det som om de olika rösterna bildade en polyfon kör, inom vilken de ibland kan ljuda dissonanti­skt men i slutändan ändå samspelar övertygand­e och starkt.

 ?? FOTO: ROBIN SKJOLDBORG ?? ■
Danska Christina Hesselhold­t imponerar igen med en bok som möblerats med fynd ur en sopcontain­er.
FOTO: ROBIN SKJOLDBORG ■ Danska Christina Hesselhold­t imponerar igen med en bok som möblerats med fynd ur en sopcontain­er.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland