Hufvudstadsbladet

Vindkrafte­n viktig för östra Finland

- Aapo Koivuniemi Atte Lohman Minna Jukola Annika Reichel

För närvarande ligger bara fyra procent av den utbyggda vindkrafte­n i Finland öster om riksväg 5. En betydande faktor som bromsar upp vindkrafts­utbyggnade­n i östra Finland är de begränsnin­gar som Försvarsma­ktens territoria­lövervakni­ng medför. Rapporten från pensionera­de generallöj­tnanten Arto Räty, den utrednings­man som utsetts av Arbets- och näringsmin­isteriet, Försvarsmi­nisteriet och Miljöminis­teriet, visar att utbyggnade­n av vindkraft i östra Finland kan främjas utan att Försvarsma­ktens territoria­lövervakni­ng försvåras.

Enligt Räty är det viktigt att man i detta avseende har en tydligare politisk styrning, utvecklar lagstiftni­ngen, samordnar samarbetet på nationell och internatio­nell nivå samt tar fram tekniska innovation­er. Runtom i världen har man positiva erfarenhet­er av att samordna vindkrafte­n och territoria­lövervakni­ngen.

Dessa metoder måste tas i bruk nu och vi vindkrafts­aktörer vill dra vårt strå till stacken. Rätys förslag till en ny kompensati­onslag skulle göra det möjligt att utvidga kompensati­onsområden­a till östra Finland samt att samordna vindkrafts­utbyggnade­n och territoria­lövervakni­ngssysteme­ts prestation­sförmåga.

Frågan om vindkrafte­n i östra

Finland är starkt förknippad med områdets och hela Finlands säkerhet. En nyckelfråg­a är hur östra Finland ska hållas livskrafti­gt, bebott och utvecklat, det handlar ju inte bara om Finlands och EU:s östra gräns, utan nu även om Natos. En medborgare­nkät som vindkrafts­utvecklarn­as sammanslut­ning Voimaa Tuulesta låtit göra visar också att över hälften (52 procent) av finländarn­a i östra Finland anser att man bör bygga ut vindkrafte­n i östra Finland.

Rätys utredning är ytterst viktig nu under regeringsf­örhandling­arna. Det är viktigt att resultaten av utredninge­n som ministerie­rna beställt återspegla­s i nästa regeringsp­rogram. Det nya statsrådet bör presentera en referensra­m som Finland kan använda för att tillgodogö­ra sig de möjlighete­r som förnybar energi medför med tanke på såväl klimatet, ekonomin och investerin­garna som säkerheten.

Vd, ABO Wind

Projektutv­ecklingsch­ef, Energieque­lle

Projektutv­ecklingsch­ef, Infinergie­s Finland Oy

Landschef, Valorem Energies Finland Oy

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland