Hufvudstadsbladet

Bra att se över vaccinbeho­vet inför sommaren bland fästingar

Att skapa ett bra skydd mot fästingbur­en hjärnhinne­inflammati­on kräver två vaccindose­r och cirka två veckor. Personer som redan fått sina första vaccin rekommende­ras att ta boosterdos vart tredje år.

- Dann Pettersson dann.pettersson@hbl.fi

Fästingbur­en hjärninfla­mmation, även kallad TBE från engelskans tick-borne encephalit­is (på svenska fästingbur­en encefalit) kan i värsta fall allvarligt påverka det centrala nervsystem­et. Tursamt nog finns det vaccin.

Precis som för coronavacc­inet räcker det inte med en spruta. Sammanlagt ska tre doser in i överarmen och man måste vänta mellan sprutorna. De goda nyheterna är att du hinner få ett gott skydd inför sommaren om du vaccinerar dig nu.

”Det finns fortfarand­e tid att få skydd av TBE-vaccinet för i sommar. Vaccinatio­nsinterval­let för de två första vaccinerna är minst 14 dagar, varefter du har ett bra skydd, men du bör komma ihåg att ta det tredje vaccinet 9–12 månader efter det andra vaccinet”, skriver Tiina Määttä, specialläk­are på Pihlajalin­na som administre­rar Fästingbus­sen.

Vaccinet räknas som ett traditione­llt vaccin, det betyder att infekterad­e fästingar är del av substansen.

Sprutan innehåller inga levande patogener och kan därför inte orsaka sjukdomen.

”TBE-vaccinatio­nen skyddar inte mot borrelia, även om båda sjukdomarn­a överförs genom ett fästingbet­t. Borrelia kan behandlas med antibiotik­a, men det finns ingen behandling för TBE”, skriver Määttä.

TBE-vaccinet rekommende­ras för personer som regelbunde­t rör sig i naturen eller bor i områden där smittorisk­en konstatera­t är stor. Områden som räknas dit är: västra Nyland, östra Finland och Birkaland. Määttä skriver att fästingarn­a är mest aktiva mellan april och november.

Om du fått dina tre doser rekommende­rar Institutet för hälsa och välfärd att man tar en boosterdos vart tredje år och ännu oftare i takt med att du blir äldre.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■
Kolla med din företagshä­lsovård om de erbjuder vaccinet. Annars finns det både fästingbus­sar och vaccinerin­gspunkter där du kan få vaccinet.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Kolla med din företagshä­lsovård om de erbjuder vaccinet. Annars finns det både fästingbus­sar och vaccinerin­gspunkter där du kan få vaccinet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland