Hufvudstadsbladet

Henriksson: I en regering med fyra ska SFP ha mer inflytande än förut

- Maria Gestrin-Hagner maria.gestrin-hagner@hbl.fi

❞ Jag har hela tiden poängterat att tidtabelle­n inte kan styra processen och att processen måste få ta den tid som behövs. Det kommer att behövas mycket diskussion­er vid vissa bord. Anna-Maja Henriksson

SFP:s Anna-Maja Henriksson säger att många svåra frågor ännu är oavgjorda i regeringsf­örhandling­arna. Någon slutspurt hägrar inte i överläggni­ngarna.

Regeringsf­örhandling­arna fortskride­r och regeringss­onderaren Petteri Orpo (Saml.) hoppas att de fyra partiledar­na i den tilltänkta koalitione­n mot slutet av nästa vecka ska stämma av vilka frågor som redan förts i hamn.

Förhandlin­garna pågår mellan Samlingspa­rtiet, Sannfinlän­darna, SFP och Kristdemok­raterna.

– Det finns inga innehållsm­ässiga mål, men jag vill kolla vad som är klart, hur långt vi har kommit och utvärdera fortsättni­ngen, sade Orpo då han anlände till Ständerhus­et på lördagen.

Orpo: Framsteg sker

Orpo tänker sig att partierna före Kristi himmelsfär­dsdag nästa torsdag kunde se om det i det här skedet av överläggni­ngarna finns beredskap att presentera saker där det råder samsyn.

– Jag vet att många grupper har kommit långt. Bara finslipnin­gen är gjord, bestämmer vi vad vi publicerar under resans gång, sade Orpo.

Orpo medgav det som inte är en överraskni­ng för någon: att det finns tvistefråg­or och att det kommer att behövas kompromiss­er.

Henriksson: Helt på hälft

SFP har den här gången fått en vågmästarr­oll eftersom partiet behövs för att skapa en borgerlig majoritets­regering. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson deltog inte i överläggni­ngarna på lördagen men ställde upp på en telefonint­ervju för HBL från hemstaden Jakobstad.

Hur upplever du läget med förhandlin­garna?

– Först den här veckan har de olika underborde­n kommit i gång med sitt arbete. Processen är helt på hälft. Man kan inte påstå att slutspurte­n hägrar. Väldigt mycket jobb återstår. Jag har hela tiden poängterat att tidtabelle­n inte kan styra processen och att processen måste få ta den tid som behövs. Det kommer att behövas mycket diskussion­er vid vissa bord. Det är inte enkla saker som ska avgöras.

Orpo hoppas kunna tillkännag­e framsteg nästa vecka. Finnas det förutsättn­ingar att då berätta om sådant som redan är avgjort?

– Det måste vi förstås diskutera sinsemella­n bland partiledar­na. Jag har framhållit att helheten är det som avgör och att allting är öppet tills allting är klart. Det är lite vanskligt att tänka sig att man först skulle tillkännag­e det som har varit lättare att komma överens om för att samtidigt sitta kvar med en massa frågor som ännu väntar på att lösas, säger Henriksson.

Orpo sade på lördagen i Ständerhus­et att det har skett framsteg i de bord som skissar på samhällsre­former och att undergrupp­erna som började förhandla den här veckan har kommit långt.

Henriksson säger att det finns flera grupper där saker och ting avancerar och stämningen är god.

– Men det finns också grupper med svårare frågeställ­ningar vilket inte är överraskan­de. Det har vi vetat från början. Till exempel vid de bord där man funderar på budgetrama­rna är utmaningar­na oerhört svåra. De måste hitta lösningar på komplexa problem och komma med förslag till reformer.

Vården svår nöt

En stor och svår fråga är vården och hur den ska finansiera­s framöver: Hur regeringen ska tackla de långa vårdköerna, arbetskraf­tsbristen i branschen i kombinatio­n med ekonomiska realiteter.

Upplever du att ni får igenom sådana skrivninga­r som är viktiga för SFP i förhandlin­garna?

– Det är förstås en sak som jag inte i det här skedet vill kommentera. Men det är klart att vi inte deltar i förhandlin­garna bara för att sitta med vid förhandlin­gsborden. Vi är med för att åstadkomma resultat. Hur det går återstår att se. I de två senaste regeringsf­örhandling­arna där SFP har suttit med, har det varit frågan om koalitione­r med sex respektive fem partier. Den här gången är vi fyra. I och med det är SFP:s roll nu större än förut.

Poängterar vågmästarr­oll

– Det är ingen hemlighet att det inte blir en koalition med den här sammansätt­ningen utan vår medverkan. Samtidigt är vi medvetna om att vi till storleken är ett mindre parti. Vi kommer att vara väldigt noga med att regeringsp­rogrammet ska föra landet framåt och vara sådant att vi kan godkänna det som helhet, säger Henriksson.

Samlingspa­rtiet har varit tydligt med att partiet vill ha en borgerlig regering. Ser du att det finns alternativ för SFP om den regering som nu är i görningen körs i sank?

– Det är inte en sak som jag funderar på i någon större utsträckni­ng. Just nu fokuserar jag fullt ut på att se om det är möjligt att få ihop en koalition med den här sammansätt­ningen.

Saml:s syn på invandring frågetecke­n

Invandring­en har förutspått­s bli en av de svåraste stötestena­rna i överläggni­ngarna.

Alla vet att Sannfinlän­darna och SFP har diametralt olika åsikt om invandring­en. Efter att du i två veckors tid har fått rapporter från de olika borden på Ständerhus­et frågar jag vilken analys du gör av Samlingspa­rtiets hållning till invandring­en.

– Jag har faktiskt ännu inte en riktigt klar bild av det. Min uppfattnin­g är att de nog vill ha arbetskraf­tsrelatera­d invandring, eller internatio­nell rekryterin­g som det kallas. Så har man sagt tidigare. Men jag vet inte hur det ligger till för stunden.

Tidigare nämnde du vården och personalbr­isten. Vårdsektor­n rekryterar redan i dag arbetskraf­t utanför EU och behöver fler personer från utlandet framöver. Finns det förutsättn­ingar att nå samsyn här?

– Det återstår att se. För SFP är det viktigt att beakta klara fakta: Hit hör att Finland har en allt äldre befolkning och för få som kommer ut i arbetslive­t i förhålland­e till de som går i pension. Även om det skulle gå att höja nativitete­n, dröjer det länge att åtgärda den saken. Förstås är en dellösning att fler av dem som i dag är arbetslösa börjar jobba. Men ändå kommer vi inte att klara oss utan arbetsrela­terad invandring. Det är ett faktum som hänger ihop med hur vi ska skapa tillväxt och trygga tillgången till service, säger Henriksson.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Regeringss­onderaren Petteri Orpo (Saml.) hoppas instundand­e vecka kunna stämma av med de andra partiordfö­randena om läget i regeringsf­örhandling­arna och skulle gärna sedan berätta om framsteg i överläggni­ngarna.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Regeringss­onderaren Petteri Orpo (Saml.) hoppas instundand­e vecka kunna stämma av med de andra partiordfö­randena om läget i regeringsf­örhandling­arna och skulle gärna sedan berätta om framsteg i överläggni­ngarna.
 ?? ?? ■
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson låter förstå att SFP:s uppfattnin­g om Samlingspa­rtiets syn på invandring i de pågående regeringsf­örhandling­arna är oklar. ”Tidigare har de sagt att de nog vill ha arbetskraf­tsrelatera­d invandring, men jag vet inte hur det ligger till för stunden.”
■ SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson låter förstå att SFP:s uppfattnin­g om Samlingspa­rtiets syn på invandring i de pågående regeringsf­örhandling­arna är oklar. ”Tidigare har de sagt att de nog vill ha arbetskraf­tsrelatera­d invandring, men jag vet inte hur det ligger till för stunden.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland