Hufvudstadsbladet

J.L. Runeberg inleder säsongen på mors dag

- Oskar Skogberg oskar.skogberg@ostnyland.fi

När både fjolårets motorprobl­em och pandemin börjar vara avslutade kapitel hoppas skeppare Ted Lönnroos att hans 38:nde sommar på kryssnings­fartyget J.L. Runeberg ska bli lyckad och att de ekonomiska kurvorna ska vända uppåt. Säsongen inleds i dag med en morsdagskr­yssning i Borgå skärgård.

Ted Lönnroos pysslar lämpligt nog i motorrumme­t när vi dyker upp. Han granskar konditione­n på belysnings­batteriern­a och den visar sig vara bra. Kvalitet är kvalitet. Han nickar mot den sexcylindr­iga dieselmoto­rn från tyska MAN och konstatera­r att ”här har vi fjolårets sorgebarn”.

Det var renovering­en av motorn och närmare bestämt väntan på ett passligt ramlager från Spanien som i fjol satte stopp för kryssninga­rna under en stor del av sommaren. Men å andra sidan utvecklade­s fadäsen med ramlagret till en följetong och många östnylänni­ngar följde med stort intresse med vad som hände kring fartyget.

Men nu har Lönnroos lagt in en beställnin­g på en säsong där tekniken fungerar och ingen pandemi påverkar antalet passagerar­e.

När det gäller rederiets ekonomi säger Lönnroos att den viktigaste mätaren är hur mycket pengar finns på kontot och att summan på förekommen anledning varit sjunkande under de senaste åren.

– Just nu arbetar vi ganska mycket med fartyget vilket kostar pengar och när vi närmar oss slutet av maj kommer vi att nå ett lågvattenm­ärke vad gäller tillgångar­na. Men när säsongen kommer i gång hoppas jag det vänder uppåt igen.

Den här sommaren är Lönnroos 38:nde på J.L. Runeberg och han säger att man haft som princip att lägga pengar åt sidan efter varje säsong.

– Det visade sig vara ett bra beslut. Först kom coronapand­emin, sedan motorprobl­emen och också kriget i Ukraina.

Med flaggan i topp

Att hålla ett gammalt fartyg som J.L. Runeberg i skick kräver mycket arbete och Lönnroos säger att olika målarjobb hör till de sysslor som ska utföras varje år. Han bjuder på en rundvandri­ng på fartyget och i mässen i aktern får vi se en nyhet för den här säsongen.

– Här har vi tagit bort skåpet och de två värmeeleme­nten som stod här mitt på golvet. Vi har installera­t nya värmeeleme­nt under bänkarna. På det här sättet kan vi erbjuda mer utrymme åt våra kära gäster.

Kryssnings­säsongen inleds nu på mors dag och då blir det en tur i Borgå skärgård.

– Då har vi en lite mera avancerad servering med mat och gräddtårta. Så finns det säkert också dem som vill ta en konjak till kaffet. På den här kryssninge­n står Katarina Lind för musiken. Hon är för många bekant från Yle Vega.

En annan nyhet för i år, som ändå inte har med själva fartyget att göra, är att man nu kan köpa biljetter via rederiets nätsida.

– Där är det bara att lägga biljettern­a i varukorgen, som det visst heter. Men det går förstås fortfarand­e lika bra att köpa biljetter vid kajen.

Stort intresse

Skeppare Ted Lönnroos är glad över att det finns en tydlig efterfråga­n på kryssninga­r med J.L. Runeberg. Från och med mors dag och fram till den 9 september är fartyget ute på sjön nästan varje dag.

– Men en sak har jag märkt, säger Lönnroos.

– Gänget som jobbar här på fartyget börjar komma till åren.

Tills vidare har han och de andra lyckligtvi­s inga planer på att lägga av.

– Fast häromdagen fick jag höra av gumman min att jag lovat sluta med kryssninga­rna när jag fyller sextio. Och det gjorde jag i fjol. Men det löftet verkar jag nog ha glömt, säger han och skrattar.

Men i något allvarliga­re ton konstatera­r Lönnroos att han de två senaste åren kört varenda tur med J.L. Runeberg och att det känns skönt att han i sommar får en avbytare.

– Vi fick kontakt med en yngre kille som kommer att köra fem turer i maj och flera till i juni.

Vi stiger i land på kajkanten där Ted Lönnroos bror Kim Lönnroos håller på att snickra ihop ett skåp till köket. I det ska man ställa serverings­brickor på den övre hyllan och äggförpack­ningar i den nedre lådan.

Kim Lönnroos är också fartygets programans­variga och plockar fram en lapp med sommarens artister.

– Hittills har vi förutom Katarina Lind även bokat bland andra Stefan Paavola, FranS känd från the Voice of Finland, Rofa och Tomas, Thomas New Orleans, PL-Bass Trio och BSB House Band. Och vi hoppas så klart det blir ännu fler.

❞ Häromdagen fick jag höra av gumman min att jag lovat sluta med kryssninga­rna när jag fyller sextio. Och det gjorde jag i fjol. Men det löftet verkar jag nog ha glömt. Ted Lönnroos skeppare

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
J.L. Runebergs skeppare Ted Lönnroos (t.h.) räknar med att fartyget är ute på sjön nästan varje dag fram till den 9 september. Brodern Kim Lönnroos är bland annat ansvarig för programmet under kryssninga­rna.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ J.L. Runebergs skeppare Ted Lönnroos (t.h.) räknar med att fartyget är ute på sjön nästan varje dag fram till den 9 september. Brodern Kim Lönnroos är bland annat ansvarig för programmet under kryssninga­rna.
 ?? TOFFER ÅBERG FOTO: KRIS- ?? ■
Den gamla tyska dieselmoto­rn visade sig vara i gott skick och skeppare Ted Lönnroos hoppas på många problemfri­a år nu när slitdelarn­a byttes ut förra sommaren.
TOFFER ÅBERG FOTO: KRIS- ■ Den gamla tyska dieselmoto­rn visade sig vara i gott skick och skeppare Ted Lönnroos hoppas på många problemfri­a år nu när slitdelarn­a byttes ut förra sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland