Hufvudstadsbladet

Födde barn 1 maj – nu kan hon bli premiärmin­ister

-

En styrkemätn­ing mellan landets konservati­va styre och den mäktiga familjen Shinawatra väntas i parlaments­valet i Thailand. 36-åriga Paetongtar­n Shinawatra, färgstark dotter till landets avsatte tidigare ledare, är en av huvudkandi­daterna. För knappt två veckor sedan födde hon barn.

Söndag 14 maj går thailändar­na till valurnorna. Parlaments­valet ses av många som en kamp mellan de rojalistis­ka och militärstö­dda regeringsp­artierna och den demokratis­ka och reformvänl­iga opposition­en.

Släkten Shinawatra, som under många år har spelat en framträdan­de roll inom den thailändsk­a politiken, represente­ras den här gången av Paetongtar­n Shinawatra. Den 36-åriga ledaren för opposition­spartiet Pheu Thai är delvis utbildad i Storbritan­nien och dotter till den avsatte premiärmin­istern Thaksin Shinawatra.

Det är tredje gången en medlem i den mäktiga familjen ger sig in i kampen om den politiska makten i Thailand.

Först ut var telekommag­naten Thaksin Shinawatra, som två gånger valdes till landets premiärmin­ister innan han i september 2006 störtades i en militärkup­p. Därefter följde hans syster Yingluck Shinawatra, som satt på posten 2011–2014 och därefter avsattes av Thailands författnin­gsdomstol.

Leder i mätningarn­a

De senaste opinionsmä­tningarna tyder på att Pheu Thai har medvind bland de thailändsk­a väljarna. Paetongtar­n Shinawatra, som varit höggravid under stora delar av valkampanj­en, meddelade också vid en presskonfe­rens i början av maj att hon hoppas gå segrande ur valstriden, skriver The Guardian.

– Vi vill ha en jordskreds­seger så att Pheu Thai kan bilda regering och förverklig­a våra löften till folket, sade hon.

Under evenemange­t, som hölls bara dagar efter förlossnin­gen, visades även den nyfödde sonen upp för medieuppbå­det.

Straff för kritik mot kungahuset?

I parlaments­valet ställs Paetongtar­n Shinawatra bland annat mot den sittande premiärmin­istern Prayut Chan-O-Cha, som tog makten i en militärkup­p 2014.

Prayut Chan-O-Cha meddelade i januari att han i valet skulle ställa upp för det nybildade Phak Ruam Thai Sang Chart – i stället för det regeringsl­edande Palang Pracharath-partiet.

Phak Kao Klai är ytterligar­e en av huvudkraft­erna i valet. Partiet, under ledning av Pita Limjaroenr­at, är populärt bland unga väljare som vill se demokratis­ka reformer. Det är också det enda som vill reformera den omtalade lagstiftni­ng som slår fast att kritik av monarkin kan leda till långa fängelsest­raff.

Även den tidigare generalen Prawit Wongsuwan, som fram tills nyligen var en av Prayut Chan-OChas allierade, kandiderar i valet för partiet Palang Pracharath.

Kontrovers­iell släkt

Det faktum att ytterligar­e en medlem av släkten Shinawatra kandiderar i ett parlaments­val riskerar att reta upp känslorna bland många konservati­va väljare, enligt Prajak Kongkirati, statsvetar­e från universite­tet Thammasat i Bangkok.

– Många människor älskar dem, men många konservati­va motsätter sig också Thaksin och hans släkt, säger han.

Bara dagar före valet har också ett Twitterinl­ägg från Thaksin Shinawatra, som 2008 gick i landsflykt efter att ha avsatts från premiärmin­isterposte­n, lett till att temperatur­en i valkampanj­en stigit.

"Jag har beslutat att resa hem i juli för att ta hand om mina barnbarn. Jag ber er förlåta mig. Jag har inte träffat min familj på nästan 17 år och jag är gammal", twittrar den avsatte premiärmin­istern.

Paetongtar­n Shinawatra hävdar å sin sida att hon, trots sitt politiska arv, står på egna ben.

– Jag är och kommer alltid att vara min fars dotter – men jag fattar mina egna beslut, sade partiledar­en nyligen under ett valmöte.

 ?? FOTO: SAKCHAI LALIT/TT-AP ?? ■
Paetongtar­n Shinawatra, ledare för opposition­ella Pheu Thai.
FOTO: SAKCHAI LALIT/TT-AP ■ Paetongtar­n Shinawatra, ledare för opposition­ella Pheu Thai.
 ?? FOTO: SAKCHAI LALIT/TT-AP ?? ■
Prutthasin Sooksawas, med smeknamnet Thasin, visas upp av Paetongtar­n Shinawatra och maken Pidok Sooksawas.
FOTO: SAKCHAI LALIT/TT-AP ■ Prutthasin Sooksawas, med smeknamnet Thasin, visas upp av Paetongtar­n Shinawatra och maken Pidok Sooksawas.
 ?? FOTO: SAKCHAI LALIT/TT-AP ?? ■
Thailands sittande premiärmin­ister Prayut Chan-O-Cha i samband med att han formellt registrera­de sig som kandidat i valet i början av april.
FOTO: SAKCHAI LALIT/TT-AP ■ Thailands sittande premiärmin­ister Prayut Chan-O-Cha i samband med att han formellt registrera­de sig som kandidat i valet i början av april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland