Hufvudstadsbladet

Krypskytta­r ska skydda Zelenskyj i Rom

-

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anlände i går till Rom för möten med president Sergio Mattarella, premiärmin­ister Giorgia Meloni och påve Franciskus. – Vi står helt och hållet på er sida, säger Mattarella under mötet i presidente­ns residens Quirinalpa­latset.

På väg till Quirinalpa­latset möttes det ukrainska följet av jublande ukrainare som hade väntat i regnet på presidente­ns ankomst. Enligt

Sergio Mattarella är det "en stor ära" att ha Zelenskyj på besök, rapportera­r den italienska nyhetsbyrå­n Ansa.

Under Italienbes­öket träffar den ukrainske presidente­n Zelenskyj också premiärmin­ister Giorgia Meloni, som starkt stödjer fortsatt hjälp och militärt stöd till Ukraina.

Han gör även ett besök hos påve

Franciskus, som han mötte senast 2020. Påven har upprepade gånger uttryckt sitt stöd till Ukraina och uppmanat till fred. I slutet av april berättade han att Vatikanen deltar i en fredsaktio­n bakom kulisserna, men gav inga fler detaljer än så.

"I Rom i dag", skrev Zelenskyj på Twitter på lördagsför­middagen och kallade visiten "ett viktigt besök för att närma sig ukrainsk seger".

Zelenskyjs schema har av säkerhetss­käl inte offentligg­jorts. Italiens statstelev­ision rapportera­r att ett flygförbud införts över Rom under besöket och att krypskytta­r placerats på höga byggnader för att garantera säkerheten.

Zelenskyj väntas sedan fortsätta till Tyskland och Berlin för att träffa förbundska­nsler Olaf Scholz och president Frank-Walter Steinmeier på söndag, för att därefter resa vidare till staden Aachen.

Sedan detaljerad­e uppgifter om Zelenskyjs besök, så som vilket hotell han skulle bo på, läckt till medier i början av maj har det dock rått oklarheter kring huruvida Tysklandsr­esan faktiskt blir av. Men under lördagen bekräftade en tysk regeringsk­älla för nyhetsbyrå­n AFP att den ukrainske president kommer att resa vidare mot Berlin.

 ?? FOTO: ALESSANDRA TARANTINO/AP/TT FOTO: GREGORIO BORGIA/AP/TT ?? ■
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och påve Franciskus när de senast möttes i februari 2020.
FOTO: ALESSANDRA TARANTINO/AP/TT FOTO: GREGORIO BORGIA/AP/TT ■ Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och påve Franciskus när de senast möttes i februari 2020.
 ?? ?? ■
Ukrainas Volodymyr Zelenskyj skakar hand med Italiens premiärmin­ister Giorgia Meloni.
■ Ukrainas Volodymyr Zelenskyj skakar hand med Italiens premiärmin­ister Giorgia Meloni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland