Hufvudstadsbladet

Serbiska demonstran­ter kräver slut på tv-våld

Tiotusenta­ls protestera­de åter på Belgrads gator på fredagen. Efter den senaste tidens dödliga masskjutni­ngar i Serbien kräver de politisk förändring – och ett slut på våldsamma realitypro­gram på tv.

-

Bland demonstran­terna lägger många ansvaret för skjutninga­rna på president Aleksandar Vucic.

Inom loppet av 48 timmar i början av maj dödades 17 personer i två separata skjutninga­r i Serbien. Den 3 maj öppnade en 13-årig pojke eld på en skola i huvudstade­n Belgrad och sköt ihjäl nio personer – åtta andra barn och en säkerhetsv­akt. Dagen därpå dödades åtta personer i en ny masskjutni­ng i staden Mladenovac, omkring fem mil söder om Belgrad. En 20-årig man sköt då urskillnin­gslöst mot människor från sin bil.

Anklagar regeringen

Tillgången till vapen bedöms vara stor i Serbien efter årtionden av konflikter, men masskjutni­ngar har hittills varit ovanliga i landet.

Efter skjutninga­rna har lagarna för bland annat vapenlicen­ser skärpts. Enligt president Vucic har över 9 000 vapen lämnats in sedan polisen efter skjutninga­rna tillkännag­av en månadslång vapenamnes­ti för oregistrer­ade vapen och ammunition.

Även i måndags genomförde­s omfattande protester i Belgrad. Opposition­spartier anklagar Vucics populistre­gering för att spä på hat, våld och intolerans bland landets befolkning och så split mellan olika grupper. Demonstran­terna menar att regeringen­s politik indirekt låg bakom de två masskjutni­ngarna.

Brottsling­ar i tv

Demonstran­terna kräver även att licensen för två privata tv-bolag som uppges stå staten nära dras tillbaka. Tv-bolagen ligger bakom flera populära realitypro­gram där ökända fotbollshu­liganer, maffiamedl­emmar och krigsförbr­ytare agerar stjärnor – program som kritikerna menar uppmanar till våld.

I en uppmärksam­mad händelse 2021 strypte en dömd brottsling en kvinna till medvetslös­het i ett av landets mest populära realitypro­gram – medan ett tiotal personer passivt tittade på.

 ?? FOTO: DARKO VOJINOVIC/AP/TT ?? ■
En man försöker blockera en motorväg under fredagens protester i Serbiens huvudstad Belgrad.
FOTO: DARKO VOJINOVIC/AP/TT ■ En man försöker blockera en motorväg under fredagens protester i Serbiens huvudstad Belgrad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland