Hufvudstadsbladet

Cocks kom igen – BK-46 fick inkassera klar finalförlu­st

- Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Hemmaplans­favören håller i sig herrarnas handbollsf­inaler. Cocks vann på lördagen hemma i Riihmäki den tredje finalen mot BK-46 med klara 34–23. Därmed leder Cocks med 2–1 i segrar och kan avgöra guldet när lagen möts igen på onsdagen i Karis. ”Vi får höja oss då”, sade Ihor Skyba i BK.

Efter att BK i onsdags vunnit den andra finalen hemma i Karis kunde man inte följa upp den insatsen på lördagen. I stället var det Cocks som tog en klar hemmaseger.

– Vi kommer inte upp till samma nivå och så missar vi för många lägen, sade BK:s linjespela­re Ihor Skyba.

Samtidigt höjde sig Cocks ordentligt från i onsdags. Man förde nu spelet och inte minst Dmitrii Kholmov var lysande i hemmamålet.

– Det gick bra, vi hade pratat ihop oss och spelade betydligt bättre än senast, sade Kholmov efteråt.

Tung start

BK gjorde nu matchens första mål, men tre raka Cocks-mål gav 3–1. Och efter det gav hemmalaget aldrig ifrån sig ledningen. BK hängde ännu med i åtta minuter till underläge 4–3, men därefter hade man ont om glädjeämne­n under en god stund.

Cocks vann de följande nio minuterna med 7–0 och gick loss till 11–3, mycket tack var Dmitrii Kholmovs fina målvaktssp­el.

– Vi missar lägen, men samtidigt gör Kholmov det riktigt bra. Vi ska inte ta något från honom, sade BKtränaren Andreas Rönnberg

BK orkade stiga ännu en gång då man i sin tur vann de följande fem minuterna med 5–1 och steg till underläge 12–8. Men närmare än så kom man inte, utan i stället kunde Cocks gå loss till 17–9 i paus.

– Vi hade ett litet läge där, men överlag gör vi för många tekniska misstag i dag, sade Andreas Rönnberg.

Ingen nöd för Cocks

I andra halvlek led Cocks ingen nöd, speciellt som BK slavade bort en rad anfall. Efter tio minuter ledde Cocks redan med 23–13. Cocks vann till slut med 34–23 och är nu en seger från guld.

Dmitrii Kholmov var utmärkt i målet och på plan spelade man betydligt stabilare än i Karis senast. Inte ens faktum att nyckelspel­arna Teemu Tamminen och Davor Basaric drog på sig två tidiga utvisninga­r per man störde nämnvärt.

I stället steg till exempel Pavel Duda fram. Duda som hade haft en tuff finalserie så långt var nu effektiv och gjorde bland annat tre tunga mål i slutet av första halvlek.

– Vi jobbade för varandra och det var roligt att få ta den här segern inför den här publiken, sade Kholmov.

BK får komma igen

För BK blev matchen tung och man hade länge mycket svårt att forcera Kholmov i Cocks-målet. Nico Rönnberg som gjorde 18 mål senast stannade nu på ett mål.

– Han kom ju inte åt att skjuta på samma sätt nu, Cocks steg bra mot honom, sade Andreas Rönnberg.

För BK gäller det att komma igen till onsdagen. Då är det bara en hemmaseger som räcker till. Å andra sidan vann ju BK senast när man möttes i Karis, så det är bevisligen möjligt.

– Det tror jag absolut, vi måste bara utnyttja våra chanser, sade Ihor Skyba.

Vinner BK då blir det en femte och direkt avgörande match om guldet. Den spelas i så fall på lördagen i Riihimäki.

– Den här finalserie­n handlar inte om enskilda matcher, det handlar om att ta tre segrar. Så vi får jobba vidare. Ännu är inget avgjort, sade Dmitrii Kholmov.

?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? ■
Ihor Skyba och BK kammade noll mot Cocks med Davor Basaric.
 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? ■
Dmitrii Kholmov var lysande i Cocks mål. Sebastian Säkkinen fick inte mål på det här läget.
Nico Rönnerg och Cocks-tränaren Christophe Viennet hade en del att diskutera.