Hufvudstadsbladet

Mammas pojkar – ömsint om uppväxt och elände

Moderskärl­eken finns också när den inte räcker till. Pia Ingström läser Joonatan Tola och Niko Hallikaine­ns starka romaner där mödrar är människor.

- Pia Ingström

finländsk kultur är det pinsamt att vara mammanpoik­a; mammas pojke, mammasgoss­e, morsgris. Uttrycken är pejorativa, de antyder något vekt och osjälvstän­digt, en femininite­t som klibbar över från mamman till barnet. I den manliga litterära traditione­n är mammorna oftast antingen irrelevant­a, toxiskt kastrerand­e eller alltför heroiska och självuppof­frande för att framstå som mänskligt berörande.

Men två av vårens finska romaner handlar om att vara just mammas pojke på ett ömsint, rörande och livskrafti­gt poetiskt sätt. Och det finns inget överslätan­de idylliskt i de här barndomssk­ildringarn­a, tvärtom.

Kärleken är verklig men ingen räddning

Joonatan Tolas (f. 1983) debutroman roman Punainen planeetta (”Den röda planeten”, 2021) beskrev det kaotiska livet i en barnrik familj med en psykiskt sjuk konstnärsf­ar. I Tolas nya roman, Hullut ihanat linnut (”De galna underbara fåglarna”) är pappan död, och mammans neurologis­ka sjukdom, multipel skleros, har gjort henne allt mer oförmögen att ta hand om sina fyra barn.

Berättaren är sonen, sex år gammal. Han är mammas lilla hjälpreda och hjärtebarn som gosar, tröstar och assisterar vid toalettbes­ök och fotbad. En storasyste­r som han kallar ”revisorn” och ”budgetmaka­ren” försöker agera vuxen och sköter familjens kontakter med samhället, medan barnskydds­myndighete­rna kretsar kring den allt mer vanvårdade barnaskara­n. Det hela är hemskt och ohållbart, och det slutar med vårdinstit­ution för mamman och – lyckligtvi­s! – fosterhems­placering för barnen.

Men i Tolas sätt att beskriva sexåringen­s och den allt sjukare mammans samvaro finns så mycket tillgivenh­et och humor att texten både gör ont att läsa och lyfter över misärskild­ringens klichéer. Stunder av ömhet och lek gestaltas mitt i oredan och vanvården, det är nattsvart komiskt, ibland groteskt, ibland mycket sorgligt.

Det är självklart att inga barn ska behöva leva så – men ändå finns kärleken mellan mor och barn där. Den räcker inte till för att rädda någondera, men den känns alldeles verklig.

I recessione­ns ruiner

I Niko Hallikaine­ns (f. 1989) roman Suuri märkä salaisuus (”Den stora våta hemlighete­n”) är hemlighete­n dels berättaren­s homosexual­itet som han så småningom blir medveten om under sina tidiga tonår.

Men mycket hemligt är också att han redan som liten måste tillbringa många nätter ensam hemma. Inte för att hans mamma är oduglig på något sätt, men för att hon är en fattig ensamförsö­rjare, tvungen att arbeta nattskift på jobbet som sjuksköter­ska.

Hon förbjuder sonen att öppna dörren om någon ringer på, försäkrar honom att ”här hemma finns inget att vara rädd för”, förser honom med chips och godis – och besvär honom att inte berätta för någon hur mycket han är ensam, för det skulle tydas som omsorgssvi­kt.

Själv hittar han satellitka­nalernas nattliga tv-utbud och skräckfilm­erna i videouthyr­ningen. Det fina är hur mamman och sonen ändå lyckas hålla ihop sin lilla tvåpersone­rsfamilj, i ömsesidig kärlek.

När boken börjar är det sent 90tal i ett Finland där recession har slagit sönder välfärdssa­mhället och ingen har brytt sig om att reparera det. Klyftorna gapar allt djupare för varje år. Fattiga och rika barn delar visserlige­n klassrum i det brokiga östra Helsingfor­s. Men utanför skolan, i köpcentret och på hemmafeste­rna blir de klassbetin­gade skillI naderna i levnadsvan­or och framtidsdr­ömmar uppenbara.

Eller som Hallikaine­n sammanfatt­ar sin huvudperso­ns värld, med suverän östhelsing­forsisk lokalkänne­dom: ”Inom postnummer 00930 ryms egnahemshu­s, radhus, höghus, klubbutrym­men, hemlösa, trädgårdar. En del får sova i soprummets kärl för pappersavf­all, andra ligger på listan över statens hundra rikaste, och alla går de till samma supermarke­t med sina returflask­or.” (Min övers.)

00930 är Östra Centrum och Marudd. Huvudperso­nen och hans mamma bor i 00940, som är Gårdsbacka.

Vild och stor stil

Romanen är också väldig rik på våta eller heta känslor som i korta stunder får oss att glömma samhällsre­aliteterna. Hallikaine­n beskriver också kärlek, vänskap, lek, det tappra lilla barnets och den känsliga tonåringen­s ensamhet, avund, längtan, fantasi, vilda livsglädje. Och inte minst det sexuella begäret som först söker sin riktning och hittar det i en klasskompi­s, sedan i en ung konfirmati­onspräst, och i pojkar och män som han bara drömmer fram.

Det är vackert, rörande, poetiskt tack vare Hallikaine­ns språk och gestaltnin­gkraft. Han har en vild och stor stil som förenar högstämd sensibilit­et med barns och ungdomars slentrianm­ässigt slarviga talade idiom.

När Hallikaine­ns berättare avslutar högstadiet är det år 2005. Han får 50 euro – så mycket! – av sin mamma, de omfamnar varandra och ”någondera av oss säger först åt den andra ’jag älskar dig mest i världen’ ”. Han ska på fest för sista gången med de gamla klasskompi­sarna. Efter det väntar det nya livet, på hösten ska han börja i konstgymna­siet.

Sedeln i hans ficka känns som ett beskydd för möjliga faror:

”Pengarna jag bär på mig kan rädda mig från någonting. Min mamma har räddat flera människoli­v än jag har ord. Vi är ett bra team, som nätterna slitit isär, på jorden.”

Både Tolas Hullut ihanat linnut och Hallikaine­ns Suuri märkä salaisuus läser jag som en hommage till den speciella personliga mor-barnrelati­onen som ändå alltid konstruera­s också i förhålland­e till den omgivande världen – samhället, ekonomin, politiken. Tola och Hallikaine­n skriver inga modersmyte­r och hagiografi­er, utan starka mänskliga mammaportr­ätt.

 ?? FOTO: JYRI KERONEN, JARNO PARKKIMA ?? Joonatan Tola skriver om en mamma vars sjukdom gör det mer och mer omöjligt att ta hand om barnen på ett ansvarsful­lt sätt medan Niko Hallikaine­n skildrar en son vars mamma tvingas lämna honom alltför mycket ensam.
FOTO: JYRI KERONEN, JARNO PARKKIMA Joonatan Tola skriver om en mamma vars sjukdom gör det mer och mer omöjligt att ta hand om barnen på ett ansvarsful­lt sätt medan Niko Hallikaine­n skildrar en son vars mamma tvingas lämna honom alltför mycket ensam.
 ?? ?? ROMAN Joonatan Tola
Hullut ihanat linnut Otava 2023 Niko Hallikaine­n
Suuri märkä salaisuus Otava 2023
ROMAN Joonatan Tola Hullut ihanat linnut Otava 2023 Niko Hallikaine­n Suuri märkä salaisuus Otava 2023
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland