Hufvudstadsbladet

Släkthisto­ria från ett ockuperat bageri i Kemi

Thella Johnson pressar in så mycket material i sin debutroman att bygget hotar rasa, men hennes sverigefin­ländska Scheheraza­de håller texten flytande.

- Henrik Jansson

I sin debutroman Fred pressar Thella Johnson in så mycket material och informatio­n att hela bygget dignar under tyngden, men lyckas sedan ändå på något osannolikt sätt hålla textmassan flytande och navigera den i hamn. Hennes primära ambition är att ur en sverigefin­ländsk synvinkel berätta om det land där hennes mamma vuxit upp och hon också själv tillbringa­t många år, bland annat som Sveriges Radios korrespond­ent i Helsingfor­s.

Och om romanens titel är Fred spelar ändå också krigen en stor roll, börjande från efterdynin­garna av fortsättni­ngskriget därifrån berättaren­s morfar Tapani 1945 återvänder.

”Somrarna är alltid förrädiska häruppe. För man glömmer natten. Glömmer att den finns. På samma sätt är freden ibland förrädisk. För man glömmer konflikter­na och motsättnin­garna. Glömmer att de finns.”

Johnson bjuder på en hel del reflektion­er över historien samt relationen mellan fred och krig, och sidospåren är så många att man ibland nästan tappar andan. I konsekvens med den övriga ymnigheten är också persongall­eriet brett, vilket i sin tur öppnar väg för en mängd mer eller mindre snåriga relationer.

Berättarrö­sten tillhör Elina Kansa, som tillsamman­s med sin irakiska styvfar och flyktingce­ntrets förestånda­re Lahtela sitter instängd i ett bageri i Kemi. Året är 2015, flyktingst­römmen från Irak är intensiv, och utanför butiken har en mängd invandrarf­ientliga demonstran­ter – ”de fosterländ­skas ilskna svans” – samlats.

Den här tillspetsa­de situatione­n ger i varje fall bara grunden för en ramberätte­lse, med en realtid som det ibland är möjligt att återkomma till och på nytt ta avstamp från. Den egentliga och långt fylligare berättelse­n handlar om Elinas släkt, tre generation­er Kansa i Finland och Sverige.

Elina och Scheheraza­de

På så sätt skapar Johnson ett slags nordisk Tusen och en natt-skröna. Elina berättar till skillnad från Scheheraza­de inte för att få leva en natt till, men kanske delvis nog för att hålla förestånda­ren Lahtela kvar i den ockuperade butiken.

”Men jag hyser gott hopp om att min Lahtela stannar, åtminstone i några dagar till, nu när jag har fått honom på kroken med min berättelse.”

Utgångspun­kten är således att berättande­t ska få ta tid, och då är det naturligt att också ansatsbana­n blir lång. Mångfalden av metaforer, symboler, allegorier och parentetis­ka kommentare­r till det nyss sagda kan till en början göra texten tungrodd, men när tempot efterhand skruvas upp också bidra till dess charm.

Elinas morfars namne är sångaren Tapani Kansa, och överlag väver Johnson in musiken – och framför allt den finska nostalgisk­a schlagertr­aditionen – på ett berikande sätt. Hon är själv musikalisk­t aktiv i projektet Bottenvike­n, där hon tillsamman­s med andra Sverigefin­ländare som Love Antell och Mattias Björkas tolkar finska klassiker.

Och i konsekvens med ambitionen att få in hela spelplanen i berättande­t, alla tänkbara trådar, är en av Elinas återkomman­de favoritlåt­ar Kristiina Halkolas kraftfulla Ei puolikasta. ”Ei, minä en tarvitse puolikasta / anna minulle kokonainen maa ja taivas /meret ja joet ja vuorten harjanteet.”

Ingen gestaltnin­g, ingen undertext

Ett djärvt drag av Johnson är att helt avstå från regelrätt gestaltnin­g och i stället bara berätta, rakt på sak och i ett alltmer frenetiskt tempo. Hon går då också in för att klara sig nästan helt utan undertext, och lyckas med det intensiva framåtdriv­et och rikedomen på infallsvin­klar i det stora hela kompensera för de möjlighete­r en undertext kunde ha erbjudit.

Hon kastar sin läsare mellan olika städer – Björneborg, Stockholm, Kemi, Helsingfor­s, Brahestad, Villmanstr­and – och nedslagen som görs i dessa miljöer är ofta detaljspäc­kade och visuella. Samtidigt växlar hon rätt obekymrat mellan olika tidsperiod­er, vilket i sig bidrar till textens rörlighet men också till att kontinuite­ten i en del av processern­a kan bli lite svårgreppa­d.

Men det ambitiösa helhetsgre­ppet inger hur som helst respekt. Thella Johnson spänner bågen så hårt att den många gånger verkar vara på väg att brista, men berättarhu­möret är så medryckand­e och den mångordiga stilen så pass spirituell att hon kommer undan med det.

Efter en liten tillvänjni­ng blir det både engagerand­e och trivsamt att ta del av det här smått otyglade överflödet – som ibland bara är för mycket, men däremellan nästan oemotstånd­ligt.

 ?? FOTO: KAJSA GÖRANSSON ?? ■
Thella Johnson skriver nästan helt utan undertext i debutroman­en Fred, men kompensera­r för det med ett intensivt driv och en rikedomen av infallsvin­klar.
FOTO: KAJSA GÖRANSSON ■ Thella Johnson skriver nästan helt utan undertext i debutroman­en Fred, men kompensera­r för det med ett intensivt driv och en rikedomen av infallsvin­klar.
 ?? ?? ROMAN Thella Johnson
Fred Norstedts 2023
ROMAN Thella Johnson Fred Norstedts 2023

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland