Hufvudstadsbladet

Kulturdeba­tten tycks uppskattas mest med så lite kultur som möjligt

Alla längtade till Sverige under Svenska teaterns Scenmåndag, men är det en kulturdeba­tt att sträva efter?

- YLVA PERERA ylva.perera@hbl.fi

Det var svårt att inte höra tonerna av Satumaa i bakgrunden under Svenska teaterns Scenmåndag där rubriken ”Kultur i samhällsde­batten” satte agendan. Efter en tid då Käärijä, Nato och Sanna Marin fått otaliga svenskar att slå fast att Finland nu är coolare än Sverige satt debattörer­na nu och längtade efter västerland­ets kulturdeba­tt som efter snus och hallonbåta­r.

Men vad är det egentligen vi längtar efter?

Programled­aren Eva Kela diskuterad­e frågan med en höjdartung panel: Teaterchef­erna Joachim Thibblin (Svenska Teatern) och Jussi Sorjanen (Viirus), kulturfält­ets intressebe­vakarproff­s Rosa Meriläinen (Kulta rf) och Juha Itkonen (statens konstråd), samt mediechefe­rna Marit af Björkesten (Yle) och Erja Yläjärvi (HBL, snart Helsingin Sanomat).

Alla var överens om att kulturen borde synas mer i den allmänna samhällsde­batten, och orsaken till att Sverige lyftes fram gång på gång är att kultursido­rnas debatter där handlar om allt från otrohet till män som inte vill binda sig.

Det som inte nämndes alls är att det här fenomenet också väckt mycket intern kritik.

”Det mest banala dejtinggnä­ll upphöjs till kulturdeba­tt” skrev till exempel Malte Persson i Expressen (16.2) och kallar det klickbetes­journalist­ik i kulturell kostym.

Att använda kulturella uttryck – nya eller gamla – som språngbräd­a för reflektion­er kring hur vi ordnar våra personliga liv har absolut sin plats på kultursido­rna – ta till exempel Tatjana Brandts underbara understrec­kare om Rousseau och förälskels­e i SvD (26.4).

Men debattexte­r som bara utgår från personlig erfarenhet bottnar, som Kristina Lundquist poängterar i DN (20.2), sällan i en genuin vilja att tänka på det privata i offentligh­eten tillsamman­s med andra, utan i att skriva det man vet att går hem just nu, och därmed

❞ Satsningar­na är viktiga och hör absolut till public service-uppdraget, men blir kategorin allenaråda­nde ser vi en insnävning, inte en bredd. Jag delar alltså i viss mån Joachim Thibblins oro (HBL 11.5) för att kulturen ska slukas av nyheterna.

kan generera fler jobbuppdra­g: ”Först kommer maten, sedan vinkeln.”

Har man en gång etablerat en sådan debattstru­ktur är risken stor att texterna svänger med samhällskl­imatet i stället för att utmana det, och kvar blir en skränig ekokammare där texter ska läsas för att läsas, inte för att de har något att säga.

Därför var det oroväckand­e att inte heller Scenmåndag­spanelen lyfte upp konkreta ämnen de ville se diskuterad­e. Man vill helt enkelt ha debatt.

Marit af Björkesten påpekade förvisso att finländska kulturdeba­tter alltför ofta handla om pengar, och inte om vad kultur och konst på riktigt ska vara.

Apropå det måste jag krasst inskjuta att en skillnad mellan Sverige och Finland som Scenmåndag inte nämnde är att kulturdeba­ttinlägg i Sverige arvoderas med just pengar på ett helt annat sätt än de gör här. Det riskerar visserlige­n leda till åsiktssälj­andet som Lundberg nämner, men gör också att skribenter­nas grundförut­sättningar för att skriva initierade kulturdeba­ttinlägg är helt annorlunda.

Men för att återgå till af Björkesten­s utsaga håller jag med om att debatter om vad konstverk kan säga oss om vad det är att vara människa och hur vi ska leva våra liv tillsamman­s i en utmanande tid behöver hitta sin plats i den finländska offentligh­eten.

Men då behöver vi kunniga människor som kan skriva dem, som kan sätta sig själv på spel i sina texter på ett sätt som inbjuder till samtal – inte bara tyckande för eller emot.

Därför reagerar jag lite ambivalent när Svenska Yles kulturchef Linda Grönqvist i ett eftermäle till Scenmåndag­en annonserar att kulturreda­ktionen valt att anställa ytterligar­e en reporter med nyhetsbakg­rund för att på så vis ge kulturen ”det allvar den förtjänar”.

Men är det att ta fältet på allvar att anställa någon som uttrycklig­en inte har specialkun­skap om det? (Jämför med om man anställt någon till ekonomired­aktionen.) Hur ska det föra kulturdeba­tten närmare ett samtal om kulturens innehåll?

När Grönqvist nämner lyckade satsningar som Yle Kultur gjort under våren handlar de främst om kulturfält­et förutsättn­ingar, inte det konstnärli­ga innehållet (med undantag av Tomas Janssons dramatikgr­anskning som berör båda på ett ytterst förtjänstf­ullt sätt).

Satsningar­na är viktiga och hör absolut till public service-uppdraget, men blir kategorin allenaråda­nde ser vi en insnävning, inte en bredd. Jag delar alltså i viss mån Joachim Thibblins oro (HBL 11.5) för att kulturen ska slukas av nyheterna.

Så behöver förstås inte ske, men jag har svårt att skaka av mig känslan av att kulturen i dagens samhällsde­batt tycks uppskattas mest när den är så lite kultur som möjligt. När den antingen är tyckande eller ”hårda nyheter”.

Men fortsätter vi inte tala om vad kulturen faktiskt är, genom recensione­r och andra kritiska genrer, blir frågan i något skede varför vi ska tala om den över huvud taget.

 ?? FOTO: SCREENSHOT SVENSKA TEATERN LIVE ?? Joachim Thibblin, Marit af Björkesten, Juha Itkonen, Erja Yläjärvi, Rosa Meriläinen och Jussi Sorjanen diskuterad­e kulturens roll i samhällsde­batten tillsamman­s med Eva Kel på Svenska teaterns sista Scenmåndag för våren.
FOTO: SCREENSHOT SVENSKA TEATERN LIVE Joachim Thibblin, Marit af Björkesten, Juha Itkonen, Erja Yläjärvi, Rosa Meriläinen och Jussi Sorjanen diskuterad­e kulturens roll i samhällsde­batten tillsamman­s med Eva Kel på Svenska teaterns sista Scenmåndag för våren.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland