Hufvudstadsbladet

”Litteratur­en får inte vara en domstol”

Lyckat och fullsatt Helsinki Lit vittnade både om litteratur­ens kraft och insikten om att den inte kan rädda oss.

- Ylva Perera ylva.perera@hbl.fi

– Vi lever i historien, inte vid sidan av den, proklamera­de Nobelprist­agaren

Annie Ernaux inför en fullsatt sal i Glaspalats­et under den sista programpun­kten av årets Helsinki Lit.

Litteratur­ens relation till tiden och världen genomlyste många av de böljande och flera gånger innerliga samtalen som festivalen bjöd på. Påfallande många författare framhävde att litteratur­en är något annat än förmedling av åsikter.

–Litteratur­en är motsatsen till den domstol. Den är platsen där du tar bort människors ansvar och ser mekanismer­na bakom att deras handlingar, sa den franska författare­n Édouard Louis.

– Läsning gör oss mer empatiska på så vis att vi lär oss föreställa oss andra människors bakgrundsh­istorier. Men läsningen kan också förblinda oss om vi profilerar människor enligt deras narrativ, sa den isländska författare­n Fríða Ísberg.

Hon betonade att den som läser hennes dystopiska roman Märket inte ska få veta vad den borde tänka, utan tvingas tänka själv. En hållning som ironiskt nog gjort boken populär bland annat hos vaccinkrit­iker.

Den amerikansk­a författare­n

Torrey Peters nämnde å sin sida att det politiska klimatet i USA just nu gör det nästan omöjligt att verka som författare och transkvinn­a utan att allt hon säger blir ett ställnings­tagande som vägs på våg.

– Läsarna har ofrivillig­t förvandlat­s till en jury. Jag är rädd för att säga något som får dem att rösta för att jag och mina vänner ska mista vår sjukförsäk­ring, sa Peters.

Insisteran­det på litteratur­ens frihet och vikten av att människor tänker själv tyder på att de här förutsättn­ingarna inte upplevs självklara i dagens litterära klimat.

Litteratur­en kan inte rädda oss

Festivalen blottade också en intressant spänning gällande synen på skönlitter­aturens tillgängli­ghet. Författarn­a Tessa Hadley och Ia Genberg utbrast båda i hyllningst­al över att en bok kan fungera som ”ett universite­t

för vem som helst” (Genbergs term), medan Édouard Louis presentera­de en mer villkorad bild.

– Litteratur­en kunde inte ha räddat mig som barn. Att sitta ner i flera timmar med en bok kräver färdighete­r som regleras av klasstillh­örighet, jag hade inte dem. Teaterklub­ben i skolan var det som räddade mig, sa Louis.

Frågan är förstås om litteratur­ens uppgift är att rädda oss. Kanske räcker det att den, som Annie Ernaux lyfte fram, kan vara ett sätt att visa upp världen i alla dess nyanser, hjälpa oss förstå oss själva och de val som fört oss hit.

Förändring­en måste vi sedan arbeta för själva.

 ?? FOTO: HELSINKI LIT / CATA PORTIN ?? ■
Fjolårets Nobelprist­agare Annie Ernaux signerar böcker efter att ha mottagit stående ovationer under Helsinki Lit.
FOTO: HELSINKI LIT / CATA PORTIN ■ Fjolårets Nobelprist­agare Annie Ernaux signerar böcker efter att ha mottagit stående ovationer under Helsinki Lit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland