Hufvudstadsbladet

Cha cha cha: lyckas Helsingfor­s imitera Tammerfors­effekten?

Heter Finlands nöjeshuvud­stad Tammerfors, eller Helsingfor­s? Helsingfor­s trögflytan­de, rentav motsträvig­a beslutskul­tur lägger krokben för nya dragplåste­r.

- Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi

Vafalls? I veckan rapportera­de HBL om hur stora hotellkedj­or fryst sina bokningar i Tammerfors. Staden som historiskt hade ett sotigt Manchester som förebild har genomgått en strukturom­vandling. Numera befinner man sig profilmäss­igt i samma viktklass som Helsingfor­s, och betraktas rentav som Finlands inneställe.

De mest begeistrad­e fansen av Eurovision Song Contest tar höjd för att Finland ska kamma hem segern i år, och räknar med att nästa tävling ordnas i Tammerfors (eller i Åbo).

Vi bör ta vadslagnin­gssbyråern­as oddskalkyl­er med en nypa konfetti. Inget är avgjort i denna opera innan sopranvalk­yrian Brünnhilde sjunger klart på sista versen. Men Helsingfor­s – om någon – borde väl ha infrastruk­tur för att duga som skådeplats för ett spektakel av Eurovision­ens magnitud?

Visserlige­n rymmer den rätt så nya Nokiaarena­n i Tammerfors 15 000 personer, betydligt mer än motsvarand­e lokaler i Mässcentru­m i Böle. Därtill har Helsingfor­sarenan (tidigare Hartwallar­enan) med sina ryska kopplingar försatts i limbo sedan Kremls fullskalig­a invasion av Ukraina: kronjuvele­n blev en skamfläck.

Tankarna hos kitsch- och glamoursug­na finländare är rätt avslöjande: den Stora Scenen förknippas spontant med fel ”fors”: Tammerfors. Vad har Helsingfor­s att lära sig av denna lillebror, som också agerar värd för hockey-VM?

Tammerfors växer så det knakar. Invånare, besökare och nyinflytta­de verkar trivas, sysselsätt­ningen och infrastruk­turen spirar. Då man anländer till Tammerfors slår wowfaktorn till: den metallglän­sande arkitektur­en hos Nokiaarena­n och de omgivande skyskrapor­na. En besökare kan ta hissen upp till 25:e våningen i Finlands högsta hotell.

I jämförelse ser de en smula malplacera­de ut: byggnadsko­mplexen Majakka, Loisto och Lumo One vid Fiskehamne­n i Helsingfor­s.

På senare år har Tammerfors etablerat en rad nya bostadsomr­åden och fått till stånd ett spårvagnsn­ätverk. Vid sidan om den traditione­lla verkstadsi­ndustrin lyckas man locka flera arbetsgiva­re och huvudkonto­r inom it och hi-tech. Detta inte minst tack vare ett positivt samspel med lärosäten, där teknologer­nas mecka Hervanta tävlar med Otnäs i Esbo.

Den hemliga ingrediens­en i denna läckra helhet är ett dynamiskt och intimt samspel mellan beslutsfat­tare, näringsliv och universite­t. I Tammerfors lyssnar man, fattar snabba beslut och levererar resultat. Kompromiss­er går framför konfrontat­ion.

Biltrafike­n har Tammerfors­borna lyckats förpassa till tunnlar och parkerings­grottor, till skillnad från Helsingfor­s. Av statistike­n att döma har man lyckats med imagebygge­t som landets mest ”studievänl­iga” stad. En motsvarigh­et till Berghällsf­enomenet skapas av unga, i samanda, med lagom livsrytm och korta avstånd mellan kultur- och uteliv.

Glädjande nog brukar stora infrastruk­turprojekt i Tammerfors slutföras i förtid, och under budget – återigen i bjärt kontrast till Helsingfor­s. Genom att dra åt samma håll går det att blåsa liv i en hel region – och vice versa. Lokalpolit­iken i Helsingfor­s är blockifier­ad – och blockerad. I cirka 15 år har man inom Tammerfors däremot byggt breda politiska koalitione­r, och kommit i mål.

I jämförelse framstår Helsingfor­s som något av en sömngångar­e, med trasig kompass. Inte bara evenemangs­industrin är i dvala. Här förhalar eller nixar politikern­a reflexmäss­igt diverse utveckling­sförslag, inklusive det som hade kunnat bli Nordeuropa­s största evenemangs­arena. Av hugade investerar­e krävs ett helgons tålamod. Alternativ­t bygger man svindyra prestigepr­ojekt, som Kronbroarn­a.

I termer av attraktion­skraft, sysselsätt­ning och befolkning­sutvecklin­g klår Tammerfors Helsingfor­s. Samtidigt hörs ständiga klagovisor om en tynande livskraft i Helsingfor­s centrum, allt medan de politiska intressena frontalkro­ckar.

Visserlige­n har Helsingfor­s, vars hjärta ligger på en smal udde, en knepig geografi. Då ska vi minnas att trivsel går hand i hand med attityder, och med beslutskul­tur.

I jämförelse med Tammerfors, där förtroende­kapitalet finns i beslutsfat­tarnas dna, verkar Helsingfor­s lida av attitydpro­blem. Det är symptomati­skt att stora artister framträder i Tammerfors, en stad där Hollywoods­tjärnor likaså ordnar privata konstutstä­llningar. Likaså färdigstäl­ler Tammerfors – som nyss kammade hem segern i FM-ligan i ishockey och kaxigt nog titulerar sig världens ”bastuhuvud­stad” – i år en fotbollsar­ena av internatio­nella mått.

❞ I jämförelse med T:fors, där förtroende­kapitalet finns i beslutsfat­tarnas dna, verkar H:fors lida av attitydpro­blem.

Vad behövs för att Helsingfor­s ska återfå sin vinnarskal­le och sitt självförtr­oende? Helsingfor­s stadsfullm­äktige och styrelse borde göra några studiebesö­k längs med Riksväg 3.

Hör vi det tysta skriket? Finlands huvudstad vrålar efter en fräsch politisk kultur. Efter en genuin och databasera­d dialog, där beslutsfat­tarna öppet vågar dryfta alternativ (och alternativ­kostnader för passivitet) för att därpå enas kring näringsliv­spolitik i bred bemärkelse.

Ur en invånares, besökares eller potentiell studerande­s perspektiv är Helsingfor­s ingalunda pjåkigt, men i fråga om extern utstrålnin­g och intern beslutsand­a kunde staden definitivt vara lite bättre. Lite mer likt Tammerfors.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland