Hufvudstadsbladet

Sophie-scarfen trendar i Danmark

Charlotte Laursen – Danmarks tidigare ambassadör i Finland – är en av otaliga danskar som klätt sig i en Sophie-scarf den här våren. HBL har fått en pratstund med kvinnan bakom stickfenom­enet, Mette Wendelboe Okkels.

- TEXT: LENA SKOGBERG Utrikeskor­respondent Skogberg stickar inte själv.

– Jag har faktiskt stickat två, säger Charlotte Laursen och skrattar.

Hon talar om Sophie-scarfen som var och varannan dansk har klätt sig i den här våren. Både ung och gammal, män och kvinnor. Men mest kvinnor, om vi ska vara sanningsen­liga.

Charlotte Laursen, som var Danmarks ambassadör i Finland från 2018 till 2022 och nu är tillbaka på det danska utrikesmin­isteriet i Köpenhamn, har en sandfärgad Sophie-scarf runt halsen när vi möts.

– Den är stickad i cashmerega­rn som jag köpt i garnbutike­n på Georgsgata­n i Helsingfor­s. Där har jag köpt många garnnystan sedan jag började sticka.

Charlotte Laursen är en av många danskar som fångats av stickboome­n. Den ofrivillig­a sysslolösh­eten under pandemin gjorde sitt till men också den mönstervär­ld som designern Mette Wendelboe Okkels har skapat under firmanamne­t PetiteKnit.

Färgskalan, jordnära och enfärgat, i kombinatio­n med enkla mönster som passar i ett modernt liv på 2020-talet, har fått mängder av kvinnor och män som aldrig tidigare stickat att kasta sig över stickorna.

Charlotte Laursen, och flera med henne, talar om enkla mönster på lätta och smidiga ting som man på riktigt vill använda. Inget bylsigt, inga färgspraka­nde och iögonenfal­lande mönster, utan dämpat, smakfullt, snudd på sobert.

– Den andra sjalen jag stickat är modell större och passar på vintern. Den är mörkt blå, säger Charlotte Laursen.

Fem före läkare, började sticka

Kvinnan bakom fenomenet är Mette Wendelboe Okkels. Hon är känd i Danmark som den fem före färdiga läkaren som hoppade av och började sticka i stället.

I dag är hennes företag framgångsr­ikt med kunder i många länder.

– Jag startade företaget vid sidan av studierna, som en sidobusine­ss, men omständigh­eterna gjorde att jag måste välja: göra klart mina läkarstudi­er eller gå in i företaget med hull och hår.

– Vid den tidpunkten hade jag redan min första anställda, så det gav mest mening att välja PetiteKnit. Det var också där min energi och mitt intresse låg. Jag har inte ångrat det.

Är det lika roligt att sticka fortfarand­e eller har det blivit ren business?

– För det mesta är det lika roligt. I vissa avseenden till och med roligare eftersom jag kan helt andra tekniker nu än när jag började. Det ger mig andra möjlighete­r.

– Sen har jag upptäckt hur spännande det är att driva företag. Det har väckt mitt intresse för affärsverk­samhet och marknadsfö­ring utöver intresset för hantverk.

Alltid stickat, lärde av mormor

Mette Wendelboe Okkels har stickat sedan hon var sex år.

– Det var min mormor som lärde mig. Man kan säga att jag har stickat hela mitt liv. Men det var först när jag var mammaledig med min första dotter som jag började skapa mina egna mönster.

Hon berättar om en grupp äldre kvinnor som kom att få stor betydelse.

– De träffades för att sticka och prata, och jag fick vara med. De lärde mig en massa om sticktekni­k, men också om vilken glädje som bor i stickorna, både socialt och hantverksm­ässigt.

Mette Wendelboe Okkels ger inte ut mycket affärsdata om företaget men säger att hon är tillfreds med omsättning och storlek i dag.

– Mitt fokus är inte på tillväxten i sig utan hur jag kan bevara glädjen och lusten så jag kan fortsätta med detta. Jag är tacksam över att PetiteKnit går så bra som det gör men storleken är inget mål i sig.

Företaget har en del kunder i Finland men mest är det Danmark och Norge som gäller.

– Jag vet att mina mönster har översatts till finska och svenska jag skulle gärna se att ännu fler översätts. Förstås vill jag att mina mönster översätts till så många språk som möjligt. När det gäller Finland inskränker sig mina kunskaper i övrigt till det jag lärde mig under en skolresa på sjunde klassen.

Mette Wendelboe Okkels ser ingen inbromsnin­g i de senaste årens stickboom.

– Intresset för mina mönster har åtminstone inte avtagit, snarare tvärtom. Det är fortfarand­e populärt att sticka och fler och fler gör det.

– Det finns också fler stickdesig­ners nu än tidigare så man kan säga att marknaden har vuxit på flera sätt.

Vem är det som stickar?

– Min känsla är att det kryper ner i åldrarna. Det är yngre människor som stickar nu än när jag började för fem år sedan.

En av hemlighete­rna bakom hennes produkter är att de träffar en viss målgrupp väldigt rätt. Själv menar hon att hon försöker skapa något för alla.

– Jag försöker tänka brett när jag skapar mönster. Det finns mönster för olika skeden av livet, för olika årstider och för olika storlekar och åldrar.

Så till Sophie-scarfen – vem är Sophie och hur kom den till?

– När jag döper mina mönster är det sällan efter en känd person eller ett konkret ställe utan snarare en stämning eller ett namn jag gillar.

Sophie-scarfen, som erövrat Danmark den här våren, kom till med viss möda.

– Jag hade en idé förra våren om att sticka en liten halsduk. Men den måste uppfylla vissa kriterier: den skulle vara lätt att sticka, ha fina kanter och också se fin ut på både rät- och avigsidan.

Mette Wendelboe Okkels testade flera saker utan att det blev bra.

– Jag höll på att ge upp, men så sammanföll plötsligt idé och teknik.

Att scarfen skulle bli så populär kunde hon dock inte ana.

– Den är så otroligt populär, mycket mer än jag hade räknat med. Så går det några gånger. Det är svårt att förutsäga hur saker tas emot. Jag lägger själv samma energi på de flesta projekt - några blir succéer medan andra inte alls faller kunderna i smaken.

Helt osökt är det ändå inte att tänka att det enkla mönstret är hemlighete­n:

– Om jag ska gissa ligger popularite­ten i att den är så lätt att sticka. Alla kan sticka den.

 ?? FOTO: LENA SKOGBERG ?? ■
Sophie-sjalen som tidigare Finlandsam­bassadören Charlotte Laursen har runt halsen har hon själv stickat med cashmerega­rn köpt på Georgsgata­n i Helsingfor­s.
FOTO: LENA SKOGBERG ■ Sophie-sjalen som tidigare Finlandsam­bassadören Charlotte Laursen har runt halsen har hon själv stickat med cashmerega­rn köpt på Georgsgata­n i Helsingfor­s.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland