Hufvudstadsbladet

Klamydia dödar koalorna – nu ska de vaccineras

Klamydia gör Australien­s koalor blinda, infertila och driver dem i många fall i döden. Nu vill forskare bekämpa sjukdomen i ett världsunik­t projekt. Det är en kamp mot klockan.

-

Vilda koalor i delstaten New South Wales vaccineras nu mot klamydia, en bakteriell sjukdom som smittar via parning eller från mor till unge.

– Den dödar koalor, de blir så sjuka att de inte kan klättra i träd för att skaffa mat eller fly från rovdjur. Och honor kan bli infertila, säger mikrobiolo­gen Samuel Phillips vid University of the Sunshine Coast, som deltagit i framtagand­et av vaccinet, om infektions­sjukdomen.

Forskarnas mål är att fånga, vaccinera och övervaka runt 50 koalor i New South Wales. Vaccinets säkerhet och effektivit­et har tidigare testats på några hundra koalor på rehabilite­ringscente­r i landet. Vilda exemplar av de ikoniska pungdjuren har dock aldrig tidigare vaccinerat­s.

Till följd av sjukdomar, minskade habitat och trafikolyc­kor har Australien­s koalapopul­ation minskat drastiskt de senaste 20 åren.

Det största hotet mot koalorna är just klamydia, vars spridning förvärrats i takt med att djuren blivit av med boendemilj­öer och numera samlas på allt mindre ytor.

”Knappt några ungar”

I vissa områden beräknas runt 80 procent av koalapopul­ationerna vara smittade med klamydia.

– Det har varit förödande – fertilitet­en är väldigt, väldigt låg. Du ser knappt några ungar, säger naturvårds­biologen Mathew Crowther vid University of Sydney.

I fjol förklarade landets regering koalan som ”starkt hotad” i delstatern­a New South Wales och Queensland samt i Australian Capital Territory, där huvudstade­n Canberra ligger.

Om inget görs kan koalorna komma att betraktas som utdöda i delstaten New South Wales redan år 2050, enligt en myndighets­rapport som släpptes 2020.

 ?? FOTO: MARK BAKER/AP/TT ?? ■
Koalan är utrotnings­hotad i delar av Australien. Arkivbild.
FOTO: MARK BAKER/AP/TT ■ Koalan är utrotnings­hotad i delar av Australien. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland