Hufvudstadsbladet

Klimatgnab­bet avslöjade hur låst frågan är

Ett par väntade tvister briserade i regeringsf­örhandling­arna på tisdagen. Klimatfråg­orna ser låsta ut. Anders Adlercreut­z kommentera­r efter Svenska riksdagsgr­uppens gruppmöte.

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Klimatet, migratione­n och biståndet har från början varit uppenbara tvistefråg­or mellan de fyra partier som försöker bilda regering.

Klimatfråg­an verkar inte ha blivit lättare under förhandlin­garnas tredje vecka.

Sannfinlän­darnas ordförande Riikka Purra inledde morgonen med att klassa det som ”ytterst dum politik” att hålla fast vid målet i klimatlage­n, att Finland ska vara klimatneut­ralt 2035. Hon säger att klimatförh­andlingarn­a inte kommit särskilt långt, utan är ”bara i början”.

SFP:s Anna-Maja Henriksson påminde bara stunden efteråt om att klimatmåle­t 2035 stod utskrivet redan bland SFP:s knäckfrågo­r för att gå med i regeringen.

– I så fall finns det väldigt många dumma, inklusive på näringsliv­ets sida, säger Henriksson om Purras kommentar.

Hon syftar till att även Finlands näringsliv EK vill hålla fast vid klimatmåle­t. EK har beräknat att grön omställnin­g beräknas locka totalt 5 000 miljarder i investerin­gar till Europa fram till 2030, och att det i Finland planeras investerin­gar för 80 miljarder fram till 2030. På plats nummer ett bland önskemålen till regeringen fanns att hålla fast vid klimatlage­n.

Också regeringsb­ildaren, Samlingspa­rtiets Petteri Orpo, säger att målet i klimatlage­n bör gälla, med en brasklapp om att klimatpoli­tiken inte ska äventyra finländarn­as plånböcker eller Finlands konkurrens­kraft.

Orpo betonade på eftermidda­gens pressträff de stora tillväxtmö­jligheter som en marknadsdr­iven klimatpoli­tik kan ge Finland.

– Vi behöver inte alltid tala om klimatet i enbart dystra ordalag, säger han.

Uttalanden­a i offentligh­eten om klimatmåle­t kommer vecka tre i förhandlin­garna, i ett läge där partierna vanligtvis skulle ha haft mer lock på om de närmat sig någon lösning.

SFP:s gruppordfö­rande Anders Adlercreut­z säger efter Svenska riksdagsgr­uppens gruppmöte på tisdagen att ”det inte är helt okomplicer­ade förhandlin­gar, och det syns nog”.

– När man börjar komma fram till konkretion så dyker det förstås upp problem som måste lösas, säger Adlercreut­z.

Vad tyder det på att svårighete­rna kring klimatfråg­an vädras nu?

– Svårt att säga vad det beror på, men Sannfinlän­darna vet ju rimligtvis att det här är en knäckfråga för både Samlingspa­rtiet och oss. För oss är det är klart att vi håller oss till våra mål, till den klimatlag vi godkänt i riksdagen. Det är också klart för oss att målet inte bara är en skrivning, utan något vi mer målmedvete­t ska gå mot, och det kräver konkreta åtgärder och en vetenskapl­ig approach.

Partiernas gruppmöten hade gått igenom lägesbilde­n i de olika förhandlin­gsborden.

Den här veckan uppger olika källor att det går lättare vid vissa bord och betydligt svårare vid andra i Ständerhus­et.

– Redan före förhandlin­garna visste vi att vissa frågor blir svåra. Det syns inne på Ständerhus­et, vissa bord har det lättare och andra – där de kinkiga frågorna samlas – är mer utmanande, säger Adlercreut­z.

Det handlar åtminstone om bistånd, klimat- och migrations­frågor?

– De där frågorna kunde vi konstatera redan innan vi började att de säkert väcker mycket diskussion.

IL: Tvist om biståndet

Iltalehti uppgav uppgav på tisdagen att partierna står långt ifrån varandra i en tvistefråg­a, biståndet.

Enligt Iltalehtis källor ska Sannfinlän­darna pådriva en nedskärnin­g på minst en halv miljard i biståndet, medan SFP kan tänka sig att flytta högst 100 miljoner så att det läggs på hjälp till Ukraina i stället, enligt Iltalehtis källor. Samlingspa­rtiet ska också ha sonderat möjlighete­n att styra pengar till stöd för Ukraina.

Partiledar­na har inte på direkta frågor bekräftat om siffrorna är de som diskuteras.

Anders Adlercreut­z noterar ändå att det förekommit en läcka, på frågan om arbetssätt­et nu lugnat ner sig efter Orpos disciplinä­ra möten i början.

– Det har kanske varit lite lugnare på sociala medier, men i dag har vi redan haft något som kan liknas vid en läcka, så uppenbarli­gen har man inte förstått vid alla bord statsminis­terns uppmaning om att förhandlin­garna förs inom Ständerhus­et.

– Vissa partier verkar fortfarand­e föra förhandlin­garna i offentligh­eten.

Partiledar­nas optimism kring migrations­frågorna verkar vara på olika nivå. Purra säger att migrations­frågor än så länge varit ”väldigt lite framme”. Petteri Orpo säger däremot att det borde bli skrivninga­r klara nästa vecka i migrations­frågor, inklusive arbetsmigr­ationen.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Anders Adlercreut­z (SFP) anlände med stadscykel till regeringsf­örhandling­arna i Ständerhus­et på tisdagen.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Anders Adlercreut­z (SFP) anlände med stadscykel till regeringsf­örhandling­arna i Ständerhus­et på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland