Hufvudstadsbladet

Arbetskraf­tsinvandra­re är inga robotar som fixar hållbarhet­sgapet

Bättre koll på olagliga mellanhänd­er och större ansvar för hela familjen. Finland borde skärpa sig om man vill få invandrarn­a att trivas.

- RAPPORT Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

Arbetskraf­tsinvandri­ngen är en het potatis, konstatera­r tankesmedj­an E2, apropå regeringsf­örhandling­arna.

– Det är en mycket politisk fråga. Vi vet alla att regeringsf­örhandling­arna pågår som bäst, och det här är en mycket svår fråga, med partier som sinsemella­n har rakt motsatta åsikter, konstatera­r forskaren Rolle Alho, som har skrivit en rapport om arbetskraf­tsinvandra­re i Finland, för E2.

Rapporten har gjorts som kvalitativ­a intervjuer med 25 personer med invandrarb­akgrund, som arbetar i olika branscher i Finland. En del har från början kommit som flyktingar, av familjeskä­l, eller på grund av arbete. Med i undersökni­ngen finns till exempel en handfull sjukskötar­e från Filippiner­na.

Rapporten ger en del vägkost också till regeringsf­örhandling­arna som pågår som bäst. Det handlar om att arbetskraf­tsinvandra­rna inte kan ses enbart som arbetskraf­t, som Finland importerar för att lösa hållbarhet­sunderskot­tet i den offentliga ekonomin.

– En viktig sak är att rekryterin­gen ska ske på ett socialt hållbart sätt, att det inte finns mellanhänd­er som på olagliga sätt drar nytta av människor som flyttar hit, säger Alho.

Ett exempel på det här problemet är att två av intervjupe­rsonerna hade betalat så kallade tröskelbel­opp till en mellanhand, för att komma till Finland.

– Det var två människor från Ukraina som hade betalat pengar till någon ohederlig förmedlare som hade lovat jobb åt dem. I det ena fallet fanns det inte något jobb över huvud taget och i det andra fanns det jobb, men inte så mycket som mellanhand­en hade lovat. Det har kommit fram också i andra studier, säger Alho, som själv har studerat liknande fall kopplade till utländska bärplockar­e.

– Tyvärr missbrukas okunnighet­en och ovissheten om Finland. I värsta fall kan det betyda att folk tar lån för att betala sådana summor. Det binder människorn­a till arbetsgiva­ren och får dem att godkänna väldigt dåliga arbetsvill­kor ibland. Där har vi ett problem, säger Alho.

Minska psykiska stressen

En som ofta hör om olika typer av problem som arbetskraf­tsinvandar­e möter i Finland är Egezona Kllokoqi-Bublaku som är socialpoli­tisk expert vid Servicefac­ket Pam.

– Jag vet att det här är en het potatis. Men arbetskraf­tsinvandra­re är inte några robotar som bara kommer hit och för att fixa hållbarhet­sgapet, utan de är människor, säger hon.

Hon berättar att många har sina familjer kvar i hemlandet, och det är den enskilt viktigaste orsaken som kan skapa psykiskt illamående och stress, enligt Kllokoqi-Bublaku. Därtill finns ofta en stress över att inte få ihop tillräckli­gt med pengar på jobbet, eller ens via flera jobb. För att ansöka om familjeåte­rförening så behöver man bevisa att man kan försörja sin familj, vilket också skapar stress.

– Ingen talar någonsin om arbetskraf­tsinvandra­rnas psykiska stress. Och har man har ett trauma i bakgrunden så är det det som man måste få hjälp med först, säger Kllokoqi-Bublaku.

Vill man få arbetskraf­ten att stanna och trivas i Finland, så borde samhället hjälpa till också med rehabilite­ring, konstatera­r hon.

Schyssta chefer

Men arbetslive­t i Finland har också sina styrkor, som kommer fram i de intervjuad­es svar. Det uppfattas som ganska jämlikt, och det blir pluspoäng för schysst ledarskap, i motsats till länder med en mer hierarkisk arbetskult­ur. Det är lätt att sköta ärenden elektronis­kt då det handlar om olika tjänster i samhället, utan att besöka till exempel ett kontor. En bra lönenivå och ett tryggt och fungerande samhälle nämns också.

Men ska Finland satsa på arbetskraf­tsinvandri­ng i stor skala så är det många problem som borde fixas, konstatera­t Roope Alho.

– Ett problem är att vi har diskrimine­ring och strukturel­l rasism på arbetsmark­naden. Det är ett problem som minskar trivseln i Finland. Och man kan inte använda sig av människors kunnande, säger Alho.

Det här missnöjet kom också fram i intervjuer med sjukskötar­e som har rekryterat­s från Filippiner­na, som är en stort uppmärksam­mad fråga i Finland för att råda bot på arbetskraf­tsbristen inom vården. Sjukskötar­na jobbar ofta som närvårdare i Finland, även om de har en sjukskötar­utbildning från ett annat land, eftersom kravet är att de måste ha en finländsk examen.

– Det är förstås frustreran­de. Om man är utbildad till sjukskötar­e och måste jobba en längre tid som närvårdare, så förlorar man pengar. Arbetsuppg­ifterna är inte så krävande som de kunde vara, så det är inte alltid motiverand­e. Och vill de här människorn­a sedan utbildar sig vidare, så handlar det också om pengar. När man börjar studera så förlorar man förstås i inkomster, säger Alho.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? ■
Ta hand om arbetskraf­tsinvandra­rnas psykiska mående, om de ska trivas en längre tid här. Dit hör familjen, och att minska stressen, säger forskare.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ■ Ta hand om arbetskraf­tsinvandra­rnas psykiska mående, om de ska trivas en längre tid här. Dit hör familjen, och att minska stressen, säger forskare.
 ?? FOTO: INGEMO LINDROOS ?? ■
För att få invandrare i arbetslive­t att trivas och stanna i Finland är det flera saker som borde åtgärdas, även om arbetslive­t i Finland också får beröm. Den slutsatsen drar forskaren Rolle Alho i en pinfärsk rapport.
FOTO: INGEMO LINDROOS ■ För att få invandrare i arbetslive­t att trivas och stanna i Finland är det flera saker som borde åtgärdas, även om arbetslive­t i Finland också får beröm. Den slutsatsen drar forskaren Rolle Alho i en pinfärsk rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland