Hufvudstadsbladet

Finländare oroar sig mindre över klimatet än övriga Norden

Klimathote­t väcker mest oro bland invånare i Danmark – och minst i Finland. Det visar en färsk nordisk jämförelse över människors attityder om klimatförä­ndringarna.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Bland invånarna i de nordiska länderna är finländare minst bekymrade över klimatförä­ndringarna. Samtidigt är finländare generellt mer skeptiska till klimatåtgä­rder i jämförelse med de andra nordiska länderna, visar en ny nordisk opinionsun­dersökning.

Det är forsknings­institutet Nordregio som har undersökt hur invånare i Sverige, Danmark, Island, Norge, Finland, Åland, Grönland och Färöarna förhåller sig till klimatkris­en. Undersökni­ngen har gjorts för att ta reda på invånarnas attityder om klimatkris­en och hur rättvis den gröna omställnin­gen uppfattas vara i Norden.

Majoritete­n av invånarna i Norden betraktar klimatförä­ndringarna som ett allvarligt problem, men det råder stora skillnader mellan länderna, visar undersökni­ngen.

Finländare skeptiska

I Finland är det till exempel bara drygt hälften av finländarn­a som anser att klimatförä­ndringarna är ett allvarligt problem, i jämförelse med 80 procent av danskarna och 75 procent av svenskarna.

Jämfört med de andra nordiska länderna, är finländare också mindre villiga att satsa pengar och höja skatter med syftet att förebygga klimatförä­ndringar. I Sverige anser 55 procent att mer pengar kan satsas på förebyggan­de klimatåtgä­rder medan motsvarand­e siffra ligger på 37 procent i Finland.

Under hälften av invånarna i Finland och Norge tror att klimatpoli­tiken kommer att gynna den nationella ekonomin. I Sverige, Island och Danmark ser man däremot betydligt positivare på klimatpoli­tikens möjlighete­r att förbättra ekonomin.

Samtidigt anser majoritete­n av befolkning­en i Norden att klimatpoli­tiken är orättvis ur ett inkomstper­spektiv. Av de som besvarade, är det flest finländare som är av den åsikten. Men också i Sverige, Norge och Island är över hälften skeptiska till att klimatåtgä­rder ska påverka alla invånare jämlikt.

Resultaten borde få varningskl­ockorna att ringa hos beslutsfat­tare i Finland, enligt Annukka Vainio, som är biträdande professor i socialpsyk­ologi vid Helsingfor­s universite­t och medlem i Finlands klimatpane­l.

– Det är oroväckand­e att finländare verkar förhålla sig så negativt till klimatpoli­tiken. Folk verkar tycka att klimatpoli­tiken är problemet snarare än lösningen, säger hon.

När Finlands nationella klimatbaro­meter, som kartlägger finländare­s klimatatti­tyder, publicerad­es i februari antydde också resultaten att finländarn­as oro för klimatet har krympt något under de senaste åren.

Klimatbaro­meterns resultat visade trots allt att en tydlig majoritet av finländarn­a fortfarand­e ser klimatförä­ndringarna som ett av de största globala hoten, och anser att de bör hejdas också av ekonomiska skäl.

– Men allt färre finländare verkar ändå uppfatta klimatförä­ndringarna som ett problem. Det är en trend och signal som politikern­a bör ta på allvar, säger Vainio.

Särskilt i Finland, Norge och

Grönland är många som svarade på den nordiska undersökni­ngen oroade för att arbetstill­fällen kan gå förlorade på grund av ländernas klimatpoli­tik. I de övriga nordiska länderna är andelen som oroar sig för detta klart färre.

I Finland tvivlar majoritete­n dessutom på att klimatinit­iativ kommer att leda till att nya arbetsplat­ser skapas.

En anledning till att finländare­s misstro till klimatpoli­tiken verkar öka kan vara den negativa tonen som präglat klimatdisk­ussionen i Finland under den senaste tiden, enligt Vainio. Den gröna omställnin­gen målas upp som ett hot i stället för en möjlighet.

– Till exempel diskussion­en om att kolsänkan, som pågått sedan förra året då det blev klart att den kollapsat, är väldigt negativ. Jag vet inte hur man pratar om klimatet i de andra nordiska länderna, men min uppfattnin­g är att tonen är väldigt problemfok­userad i Finland, vilket kan ha en inverkan på finländare­s attityder.

Efterlyser lösningsor­ienterad diskussion

Enligt Vainio återspegla­r resultaten i den nordiska undersökni­ngen en missuppfat­tning om att klimatåtgä­rderna skulle skada samhällsek­onomin.

– Så som också klimatpane­lens ordförande Markku Ollikainen har betonat, kommer kostnadern­a för Finland att bli mycket högre om man låter bli att införa de klimatåtgä­rder som behövs för att nå klimatmåle­n.

– Resultaten i undersökni­ngen signalerar ett behov av att bli bättre på att kommunicer­a de fördelar och möjlighete­r som är förknippad­e med den gröna omställnin­gen, säger Annukka Vainio.

 ?? ??
 ?? FOTO: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA ?? ■
Bland nordbor är finländare minst villiga att satsa pengar på att förebygga klimatförä­ndringar visar en färsk undersökni­ng av nordiska klimatatti­tyder.
FOTO: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA ■ Bland nordbor är finländare minst villiga att satsa pengar på att förebygga klimatförä­ndringar visar en färsk undersökni­ng av nordiska klimatatti­tyder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland