Hufvudstadsbladet

EU ska straffa sanktionsr­undarna – sättet oklart

Fler ska straffas för deras sätt att kringgå EU:s sanktioner mot Ryssland för kriget i Ukraina. Men hur och vilka är fortsatt oklart.

-

Sanktioner­na fungerar, hävdas envist från EU-kommission­en.

– Förra året hamnade den ryska ekonomin i recession, trots rekordhöga energipris­er, och den väntas gå tillbaka i år också, betonar finansansv­arige exekutive vice ordförande­n Valdis Dombrovski­s på väg in till tisdagens finansmini­stermöte i Bryssel.

Men sanktioner­na hade också kunnat vara ännu mer slagkrafti­ga, om inte ryska intressen hittat vägar att kringgå dem.

Det står nu i fokus när ännu ett sanktionsp­aket diskuteras, det elfte för EU:s del sedan februari i fjol.

– Vi ser i länderna runtom Ryssland att både exporten och importen ökar där. Det finns skäl att tro att det här helt enkelt är att man går förbi sanktioner­na, säger Sveriges finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M).

Hon och hennes kollegor diskuterad­e på tisdagen vad tullmyndig­heterna kan bidra med i kampen mot kringgåend­et.

Parallellt pågår samtal på ambassadör­snivå om EU-kommission­ens senaste förslag kring hur sanktionsr­undande företag ska kunna drabbas.

Frågan är dock känslig, inte minst om det skulle bli aktuellt att agera ekonomiskt mot hela länder, som exempelvis Georgien, Kazakstan eller Turkiet.

– Vi är medvetna om att det finns länder som fortsatt levererar till Ryssland. Det kan inte accepteras. Vi har allvarliga sanktioner och de får inte kringgås av länder som tjänar på det, fastslår Tysklands finansmini­ster Christian Lindner – utan att vilja gå in på exakt hur man i så fall bör agera.

– Vi arbetar på det, svarar Lindner kort.

Möte i Japan

Sanktionsf­rågan kommer att vara ett huvudämne när G7-ländernas stats- och regeringsc­hefer håller toppmöte i Japan under helgen, med EU-ledarna Ursula von der Leyen och Charles Michel på plats.

Till mötet är även en lång rad andra länder specialinb­judna, exempelvis Brasilien, Indonesien och Indien.

Även där finns EU-synpunkter på agerandet kring sanktioner­na.

– Att Indien köper rysk olja är normalt, men om de använder den till att bli en mellanhand, där rysk olja raffineras och säljs vidare till oss som biprodukte­r, så måste vi agera, varnar EU:s utrikesche­f Josep Borrell i en intervju med tidningen Financial Times.

 ?? FOTO: EMRAH GUREL/AP/TT ?? ■
En oljetanker på väg genom Bosporen från den ryska oljehamnen i Novorossij­sk i december.
FOTO: EMRAH GUREL/AP/TT ■ En oljetanker på väg genom Bosporen från den ryska oljehamnen i Novorossij­sk i december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland