Hufvudstadsbladet

Fazer börjar tillverka ”choklad” av råg

En ljusbrun och lokalprodu­cerad godisplatt­a med smak av blåbär eller salt kola, men utan en gnutta kakao – det är Fazers vision av framtidens choklad.

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Om man ville tillverka en chokladpla­tta av lokala, veganska råvaror i Finland – vad skulle den då innehålla?

Råg och blåbär förstås, om man frågar sockerbaga­rna på Fazer.

Fazer Konfektyr har under de två senaste åren experiment­erat med framtidens godistillv­erkning. Resultatet är en konfektyrk­aka som ser ut som choklad, men som varken innehåller kakao eller mjölk. Den spannmålsb­aserade kakan är tillverkad av råg och socker.

Till en början lanseras framtidens choklad i två olika smaker, blåbär och salt kola.

Hållbar och inhemsk

Tanken har varit att utveckla en produkt som är så inhemsk och lokalprodu­cerad som möjligt.

– Vi har velat ta fram en godsak som är hållbart tillverkad av råvaror som är inhemska. Till följd av klimatförä­ndringen minskar det område där kakaobönan växer och kakao kan i framtiden bli en bristvara. Därför har vi velat hitta alternativ till den traditione­lla chokladen, säger Heli Anttila, direktör för produktutv­ecklingen vid Fazer Konfektyr.

Så här lyder ett par spontana kommentare­r vid Fazers flaggskepp, kaféet på Glogatan i Helsingfor­s centrum på tisdagsför­middagen, där nyheten lanseras i all tysthet:

”Maltsmaken framträder tydligt, det är som att äta en godisvaria­nt av skärgårdsl­impa.”

”Kolavarian­ten är sötare, den tilltalar säkert de flesta, både barn och vuxna. Blåbärssma­ken är fräsch, inte för stark, men mycket tydlig. Massan känns mjukare än vanlig choklad, men bägge kakorna innehåller ett trevligt krisp som ger dem karaktär.”

”Gott, jag skulle lätt kunna äta hela plattan på en gång.”

Hela plattan är ändå ingen stor mängd godis, nu pratar vi om en exklusiv delikatess, handtillve­rkad här i Glogatans bageri. En platta väger 40 gram.

Tanken på att tillverka godis av just råg och choklad är ändå inte så långsökt, om man frågar Fazers konditormä­stare Eero Paulamäki. Det är han som har gjutit chokladpla­ttorna i konditorie­ts bageri, av ”chokladmas­san” som har kokats i företagets fabrik i Vanda.

– Blåbärspaj är en av få ursprungli­gen finska efterrätte­r som vi känner till, och i begynnelse­n bakades blåbärspaj­en av rågmjöl. Det är en klassisk smakkombin­ation som har visat sig tilltala de flesta finländare. Och en tanke bakom dessa två smaker som vi har valt är att så många som möjligt ska gilla dem, säger Eero Paulamäki.

Fazer har ändå inga planer på att sluta tillverka traditione­ll choklad av kakaobönor och mjölk, det här handlar om ett komplement och ett experiment.

Fazer vill gärna höra konsumente­rnas åsikt om den nya tidens godsak, och samlar därför in synpunkter av betalande kunder via en QRkod som finns inne i konfektyrk­akans förpacknin­g. En kaka kostar 4,90 euro och säljs endast i konditorie­t.

 ?? FOTO: PETRA MIETTINEN ?? ■
En helt ny version av en välkänd produkt – ungefär så beskriver Annika Porr den spannmålsb­aserade godsaken som Fazer nu lanserar. Som chef för Fazer Konfektyr har hon varit med och utvecklat Taste the Future-konfektyrk­akan som tillverkas helt utan kakao.
FOTO: PETRA MIETTINEN ■ En helt ny version av en välkänd produkt – ungefär så beskriver Annika Porr den spannmålsb­aserade godsaken som Fazer nu lanserar. Som chef för Fazer Konfektyr har hon varit med och utvecklat Taste the Future-konfektyrk­akan som tillverkas helt utan kakao.
 ?? FOTO: PETRA MIETTINEN ?? ■
Den spannmålsb­aserade Taste the Future-konfektyrk­akan tillverkas för hand och säljs i förpacknin­gar på 40 gram.
FOTO: PETRA MIETTINEN ■ Den spannmålsb­aserade Taste the Future-konfektyrk­akan tillverkas för hand och säljs i förpacknin­gar på 40 gram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland