Hufvudstadsbladet

Europaleda­re vill ha brottsregi­ster mot Putin

Ryssland är redan utkastat ur Europaråde­t, nu krävs även nya metoder att komma åt krigsbrott­en i Ukraina. Det är huvudsyfte­t när Europas tyngsta makthavare nu är samlade i Islands huvudstad.

-

Europaråde­t har agerat "Europas samvete" i nästan 75 år. Ryssland är det enda landet i organisati­onens historia som sparkats ut, en uteslutnin­g som verkställd­es efter storinvasi­onen i Ukraina förra året.

Men att bara bojkotta räcker inte. Rysslands brott i Ukraina måste bestraffas, och det kräver nya tag i det internatio­nella rättssyste­met – kanske en speciell tribunal. Det tycker Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Rishi Sunak och andra ledare som nu hukar sig undan bitande isländska vårvindar vid två dagars toppmöte i Reykjavik.

– Det finns ingen plats för straffrihe­t, säger EU:s rådsordför­ande Charles Michel på väg in till mötet.

Konkret steg

Ukrainas delegation leds av premiärmin­ister Denys Sjmyhal, som hoppas på handfasta resultat.

– Jag tror vi här tar det första konkreta steget för att ta itu med alla de fruktansvä­rda brott som Ryssland står för i Ukraina, säger han till medieuppbå­det.

Även bland andra EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen lovordar försöken att upprätta en ny krigsbrott­stribunal.

Brottsregi­ster

USA, som har observatör­sstatus i Europaråde­t, är mer negativt till just den idén. Däremot ställer sig både USA och Storbritan­nien bakom EU-länders planer på att i Nederlände­rna starta en registerin­stans, där alla ryska krigsbrott ska katalogise­ras inför framtida processer.

– Ett register är bara ett av ett antal internatio­nella initiativ för att försäkra oss om att ansvar utkrävs för brotten i Ukraina, säger Storbritan­niens premiärmin­ister Rishi Sunak.

Inför Islandsmöt­et hade det spekulerat­s i om Ukrainias president Volodymyr Zelenskyj skulle vara på plats. Men i sista stund kom beskedet att han behövs bättre hemma i Ukraina, och i stället alltså sänder premiärmin­ister Sjmyhal. Zelenskyj talar dock under mötet via videolänk.

De Europafoku­serade samtalen i Reykjavik följs sedan upp senare i veckan vid stormaktsk­lubben G7:s toppmöte i Japan, där ledare från bland andra USA, Brasilien och Indien väntas vara med.

 ?? FOTO: ALASTAIR GRANT/TT-AP ?? ■
Säkerhetsp­ådrag runt mötesanläg­gningen Harpa i centrala Reykjavik.
FOTO: ALASTAIR GRANT/TT-AP ■ Säkerhetsp­ådrag runt mötesanläg­gningen Harpa i centrala Reykjavik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland