Hufvudstadsbladet

Noora Räty flyttar till Nordamerik­a

Stjärnmålv­akten Noora Rätys, 33, proffskarr­iär har fått ny vind i seglen. Landslagsi­konen har tecknat kontrakt med PHFlaget Metropolit­an Riveters där hon återförena­s med flera gamla landslagsk­ollegor.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Den fyrfaldige olympiern och sjufaldige mästerskap­smedaljöre­n Noora Räty har hittat en ny klubbaddre­ss för säsongen 2023–24. Räty, ansedd som en av världens bästa målvakter, styr mot Nordamerik­a och proffsliga­n PHF (Premier Hockey Federation) där hon kommer att spela för Metropolit­an Riveters.

Riveters är något av ett finsklag: som chefsträna­re fungerar Rätys före detta landslagsk­ompis Venla Hovi, 35, och i spelartrup­pen hittas bland annat målvakten Eveliina Mäkinen och backen Minttu Tuominen. Duon har kontrakt för nästa säsong medan backen Anna Kilponen ännu inte tecknat något nytt kontrakt.

Att Räty hamnade i Riveters var en liten slump, berättar målvakten för Yle.

– Venla konsultera­de mig om vad jag tyckte om några målvakter som de var intressera­de av att värva. Diskussion­en gick lite åt ett sidospår och så pratade vi om mina planer. Jag sade på halvskoj att ge mig ett erbjudande. När jag såg det så valde jag att tacka ja, säger Räty till Yle.

Hon berättar också att kontraktet är karriärens lukrativas­te hittills. Då Räty spelade i Kina fick hon kring 100 000 euro per säsong, bonusar exkluderad­e.

Räty är också styrelseme­dlem i damernas spelarorga­nisation PWHPA, som har planer att skapa en ny nordamerik­ansk proffsliga, men hon väljer nu alltså spel i PHF. Det är meningen att den nya ligan skulle köra i gång nästa höst.

Nordamerik­a är inget nytt för Räty som i början av karriären spelade universite­tshockey i Minnesota, där hon även trivts efter det. Under sin karriär har hon även spelat i herrarnas Mestis och i Finlandsse­rien, i ryska ligan och senast i FM-serien och HPK.

Hennes sista landslagsu­ppdrag blev hemma-VM 2019 där hon var med om att vinna ett historiskt silver efter en dramatisk strafförlu­st mot USA. Hennes landslagsk­arriär kantades av en ytterst inflammera­d relation med före detta förbundska­ptenen Pasi Mustonen.

Yle var först ute med nyheten.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA ?? ■
Målvakten Noora Räty styr mot Nordamerik­a.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA ■ Målvakten Noora Räty styr mot Nordamerik­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland