Hufvudstadsbladet

Hugo Bergroth-priset 2023 går till Skrivande skola

Projektled­aren Annette Kronholm hoppas att Hugo Bergroth-priset ska visa att skrivfrämj­ande behöver få samma plats som läsfrämjan­de i dagens skolor.

- Ylva Perera ylva.perera@hbl.fi

Årets Hugo Bergroth-pris på 5000 euro går till projektet Skrivande skola, som så sent som förra veckan hade sitt slutsemina­rium på ett fullsatt G18 i Helsingfor­s. Projektet, som letts av modersmåls­läraren Annette Kronholm har under de senaste tre åren arbetat med att stärka skrivpedag­ogiken i Svenskfinl­and.

– Priset känns jätterolig­t eftersom det ger oss en möjlighet att lyfta fram skrivfrämj­andet på nationell nivå. Vikten av läsfrämjan­de känner alla till, men det finns tyvärr ingen självklar automatik i att läsning leder till skrivande, och med de utmaningar som finns i skolorna i dag är det uppenbart att vi behöver skrivstärk­ande strategier i alla ämnen, säger Kronholm.

Skrivande skola, som HBL uppmärksam­made tidigare i vår, har pågått i tre år. Det initierade­s av Svenska modersmåls­lärarfören­ingen och har genomförts genom samarbete med Sydkustens landskapsf­örbund.

Vid slutsemina­riet förra veckan lanserades boken Verktygsba­cken. Skrivpedag­ogik för alla, som gratis får användas i undervisni­ngssyfte. Boken finns tillgängli­g digitalt, men kommer också att skickas i fysisk form till alla svensksprå­kiga grundskolo­r, gymnasier och yrkesskolo­r i Finland.

– Hur viktig den fysiska utgåvan är slog mig vid lanserings­tillfället när jag såg vilket intresse den väckte också hos lärare som inte medverkat i projektet. Det känns fantastisk­t att vårt gemensamma arbete har lett till ett konkret hjälpmedel, säger Kronholm.

I nuläget är Skrivande skolas fortsättni­ng oklar, men prispengar­na kommer att användas för att sprida den kunskap man fått fram så här långt.

Språksporr­e till Sparv

Samtidigt som Hugo Bergroth-priset delades ut på språkvårds­dagen på Hanaholmen i Esbo tillkännag­avs också priset Språksporr­en på 1000 euro. Det tillfaller i år fotbollssp­elaren, tränaren och före detta landslagsk­aptenen Tim Sparv, för att han fungerat som en positiv förebild gällande läsning och språkkunsk­aper.

Pristagarn­a utses av Hugo Bergroth-sällskapet­s styrelse i samråd med en prisnämnd, vars ordförande 2023 var litterära chefen Anna Friman. Prispengar­na finansiera­s av Svenska kulturfond­en.

Priset har delats ut sedan 1993, och har fått sitt namn av den finländska filologen och språkvårds­ivraren Hugo Bergroth (1866–1937) som bland annat utgav verket Finlandssv­enska: Handlednin­g till undvikande av provinsial­ismer i tal och skrift (1917).

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Modersmåls­läraren Annette Kronholm har lett projektet Skrivande skola som på tisdagen belönades med Hugo Bergroth-priset.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Modersmåls­läraren Annette Kronholm har lett projektet Skrivande skola som på tisdagen belönades med Hugo Bergroth-priset.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■
Tim Sparv tilldelas årets Språksporr­e för att han visat på språkkunsk­apernas betydelse i och utanför idrottsvär­lden.
FOTO: PRESSBILD ■ Tim Sparv tilldelas årets Språksporr­e för att han visat på språkkunsk­apernas betydelse i och utanför idrottsvär­lden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland