Hufvudstadsbladet

Norm utklädd till provokatio­n på Viirus

Var möts teater och publik? Enaktaren Enfant terrible är en undersökni­ng på Viirus, ett experiment med publikens känslor.

- Barbro Enckell-Grimm

SCENKONST 4 Floors of whores: Enfant terrible.

Artistiskt koncept och produktion: 4 floors of whores och Anders Carlsson; ljuddesign: Riku-Pekka Kellokoski; scenografi: Oscar Dempsey; ljusdesign: Katinka Ebbe. På scen: Anders Carlsson, Emilia Jansson, Astrid Stenberg. Gästspel på Teater Viirus 12.5.

En enfant terrible är en person som kommer med obekväma sanningar, lite som barnet i Kejsarens nya kläder. Gruppen 4 floors of whores gästspelar på Viirus med pjäsen Enfant terrible, en fri tolkning av Roger Vitracs pjäs Victor eller Barnen tar makten från 1928.

Skådespele­t har försetts med många klassifice­ringar, det benämns som absurt och surrealist­iskt. I tolkning av 4 floors of whores och Anders Carlsson, tidigare professor vid Konstunive­rsitetet, är det närmast burleskt.

Känsliga personer göre sig icke besvär, ska sägas genast i början som en triggervar­ning. Carlsson är centralges­talt på scen tillsamman­s med Emilia Jansson och Astrid Stenberg. Riku-Pekka Kellokoski står för ljud och rycker in i en mindre roll.

Kvartetten gör en 90 minuter lång lekfull undersökni­ng av kroppar, kroppsligh­et, lust och abjektion. Den berömda fjärde väggen vacklar – publiken förser skådespela­rna med paket de öppnar, som barn på julafton. Paketen både prasslar och blänker.

De fyra skådespela­rna är iklädda nylonstrum­por men inte så mycket mer än det. De leker med muninlägg som ger dem grimaser, kondomer, mat och blockflöjt­er. Allt med troskyldig och naiv uppsyn: öppen blick, leenden, trutande munnar.

Skådespela­rarbetet består i den här uppsättnin­gen av att inte leva sig in i rollen, utan att gestalta den ”på scen”, inte ”i rollen”.

Kroppsexpe­riment med vuxna barn

Man associerar till kroppshets, kroppsposi­tivism, otydlighet­er och allmän förvirring. På ett sätt är det avväpnande och lite roligt, en viss distans upprätthål­ls trots allt. Att man talar engelska är väl ett led i det.

På ett annat sätt upprätthål­ler skådespele­t, både som text och praktik, förutfatta­de meningar och strukturer som är förhärskan­de sedan mycket länge. Det är en vit, hetero, medelklass­norm vi får se. Och huvudrolls­innehavare­n är en man.

Jag vet inte om intentione­n ens är att ompröva, men det gör Enfant terrible egentligen inte, trots att pjäsen provocerar. Men barn har i alla tider varit konservati­va och inte så benägna att kullkasta roller. Snarare är det kanske fråga om att visa på barns nyfikenhet och att dagens vuxna generation i visst avseende har svårt att släppa barndomen som tillstånd och roll.

 ?? FOTO: SARA FORSIUS ?? ■
I gruppen 4 floors of whores uppsättnin­g Enfant terrible sker allt med troskyldig och naiv uppsyn: öppen blick, trutande munnar, grimaser.
FOTO: SARA FORSIUS ■ I gruppen 4 floors of whores uppsättnin­g Enfant terrible sker allt med troskyldig och naiv uppsyn: öppen blick, trutande munnar, grimaser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland