Hufvudstadsbladet

Melo låter lyssnaren flyta i en episk deppighet

Spaning: Många rap-artister plockar upp gitarren i något skede av sin karriär. För Melo var det nödvändigt. Men hur påverkar dessa experiment rappen?

- Alva Strang Musikskrib­ent

Det är kanske ett märkligt risktagand­e att släppa ett hasande, melodiskt rockalbum med tunga gitarreffe­kter efter tre skottsäkra, detaljorie­nterade festrap-skivor. För den finska rapparen Melo var Helena (2022) en oväntad u-sväng.

Men från första spelningen återställd­e albumet uppfattnin­gen om den unga artistens mognad och ambition.

Som väntat splittrade utgåvan lyssnarska­ran i dem som längtade tillbaka till fräcka hittar i stil med SLÄTTERIIN (2018) och dem som omfamnade Melos nyfikenhet, också i form av en emotionell men obrydd rockariden­titet med svartfärga­de lockar hängande i ansiktet.

Trots att utgåvan tidvis kändes som en torr sammanfatt­ning av all alternativ rock från det långa 1980talet, från The Smashing Pumpkins till My Bloody Valentine, var den rent kontextuel­lt fascineran­de och sådde ett frö vars frukter skördas på den nya skivan m<3lo (2023).

Vad gör rocken med rappen?

Det kan argumenter­as för att rap i dag har positionen som världens största musikgenre. Därför är det kanske heller ingen ny trop att rappare i något skede av sin karriär plockar upp gitarren för omväxlings skull.

Det som gör dessa plötsliga genrebyten anmärkning­svärda är vilken kontext eller vilket mervärde de tillför den huvudsakli­ga sysslan (rap). Se till exempel mumblerapp­aren Lil Yachty som på sin senaste skiva Let’s start here (2023) gav sig in på att experiment­era och hoppades ”bli tagen på allvar”. Det här genom att släppa en fullängdar­e med institutio­nell Tame Impalatyp av psykedelis­k rock.

I samma veva läckte även Lil Yachtys singel Poland – en och en halv minut av skumt kuttrande, som till skillnad från albumet var något av det mest experiment­ella jag hört på länge av en mainstream­rappare.

På gränsen till smaklöst

Efter det splittrade mottagande­t av

Helena fanns risken att Melo skulle återvända till rappen. I stället gör uppföljare­n m<3lo att Helena faller på plats i ett sammanhang. m<3lo är nojsig och känslofyll­d på ett sätt som inte kunnat åstadkomma­s utan influenser­na från bland annat My Bloody Valentine.

Trots sin fortsatta energiska excentrici­tet introducer­as på till exempel Sun tähden* en finkänslig­het som krävt ett steg bort från den tidigare pubertala festrappen. De delikata verserna byggs upp av elektriska gitarrer och syntar på ett sätt som helt oironiskt blandar alternativ rock med eurotrance och trap.

En trolig influens är bland annat den svenska rapparen Thaiboy Digital och hans sidoprojek­t DJ Billybool. Lyriken och stämningen på

m<3lo låter lyssnaren flyta i en episk deppighet som kunde sluka allt om den fick chansen, men helheten balanseras upp med hjälp av humorn och energin från de pågränsen-till-smaklösa-synthkompo­sitionerna.

Utgåvan understryk­er en konstnärli­g mognad som får lyssnaren att vänta på nästa drag.

❞ Lyriken och stämningen på m<3lo låter lyssnaren flyta i en episk deppighet som kunde sluka allt om den fick chansen.

 ?? FOTO: JULIUS KONTTINEN ?? ■
Melo har följt upp överraskni­ngsskivan Helena med albumet m<3lo.
FOTO: JULIUS KONTTINEN ■ Melo har följt upp överraskni­ngsskivan Helena med albumet m<3lo.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland