Hufvudstadsbladet

Bosse Österberg var en ständigt lekande människa

Popstjärna, tecknare, snapsvisem­akare, arkitekt – vänboken om Bosse Österberg liv visar att den som leker fritt hinner ha väldigt roligt.

- Dan Kronqvist

De lyckligast­e människorn­a är kanske de som aldrig lyckas bestämma sig för EN karriär, EN hobby och ETT sammanhang. Det går mycket väl att vara tecknare, konstnär, artist och arkitekt på samma gång, se bara på Bosse Österberg. Vännerna har skrivit en bok till minne av honom.

När Lars Magnus ”Bosse” Österberg dog i oktober 2019 lämnade han efter sig en svårfylld lucka, både i familjen och bland de närmaste vännerna och kollegerna. Saknaden var också stor bland Visans Vänner, som Bosse och hans bror Robert tidigt kom i kontakt med eftersom fadern Väinö var aktiv vissångare.

I slutet av 1950-talet var Bosse och brodern Robert lokalt kända som ”Österberg Brothers”, och 1958 vann Bosse talangtävl­ingen ”Ung med ton”. 1962 gav bröderna ut sin första skiva som ”Bosse och Robert”, och sedan följde några hektiska år. Samarbetet med Anki Lindquist resulterad­e sedan i flera skivor, och dessutom spelade bröderna in några minnesvärd­a reklamlåta­r för bland annat Sinebrycho­ffs läskedryck­er och varuhuset Stockmann.

När Robert blev ingenjör och Bosse blev arkitekt tog popstjärne­livet slut. ”Sjungandet var ett sätt att klara studierna utan banklån” sade Bosse långt senare i en intervju. Tack och lov finns inspelning­arna kvar.

Snapsvisor och teckningar

Tecknarkar­riären började på allvar med Teknologfö­reningens årliga kataloger och orkestern Humpsvakar­s affischer och skivomslag. Den fortsatte livet ut med återkomman­de rutor i olika publikatio­ner och en mängd snapsnära illustrati­oner sedan Bosse och Lasse von Hertzen gett ut Berusande ballader, den första seriösa snapsviseb­oken som siktade utanför studentkre­tsarna.

2000-talet var snapsvisan­s senaste guldålder med tävlingar både i Sverige och Finland. Den finlandssv­enska snapsviset­ävlingen kom till delvis på grund av att svenskarna tröttnade på att det alltid var Finland som vann landskampe­n. Bosse stod för både visor och illustrati­oner i riklig mängd. Likadant var det i Sällskapet Visans Vänner där han blev en stilbildar­e redan på 1970-talet.

Som tecknare var Bosse oerhört produktiv, han tecknade nästan alltid. Det som inte så många vet är att han också var en framståend­e träsnidare, en hobby som började med avverkning av några alar på fritidstom­ten i Solberg.

Lyteskomik och prutthumor

Egentligen var Bosse Österberg också författare, även om han höll sig till de korta och rimmade formaten. Både i visorna och limerickar­na drogs han till det drastiskt skabrösa och chauvinist­iska. Det är en av orsakerna till att man med säkerhet kan hävda att det aldrig kommer att finnas någon ny Bosse Österberg som till fullo skulle axla hans mantel.

Blodiga visor, sexistiska skämt, lyteskomik och prutthumor är eviga företeelse­r, men omgivninge­ns

officiella attityder växlar med decenniern­a.

Ett åttiotal sidor i boken fylls av utvalda snaps- och andra visor. Senast här märker man att vi alla har en generation­söverskrid­ande relation till Bosse även om vi aldrig har träffat honom eller ens vet så noga vem han är.

”Konduktörs­visan”, ”Nu går sista gästen” och kanske framför allt ”Minne” hör till de snapsvisor som blivit större än sin skapare, och Bosses visreperto­ar med de ofta ganska morbida poängerna lever fortfarand­e i högönsklig välmåga. Bland vinylskiva­ns vänner är i synnerhet hans lp Barvänliga ballader eftertrakt­ad.

Dekorativa fasader

Bosse Österberg var en ständigt lekande människa, men det är skäl att påminna om att han hade ett ”riktigt jobb” också. Efter diplomarbe­tet om principer för slutna kvarterspl­aner fick han 1969 jobb vid Helsingfor­s stadsplane­ringsverk, och där fortsatte han till pensioneri­ngen 2005.

Därefter hann han också planera en rad villor i gammal stil och samtidigt dra på sig kritik från kolleger för den ”retroarkit­ektur” han vurmade för. I ett fasadgrans­kningsprot­okoll i Grankulla står det ”Fasaderna i skissplane­rna är alltför dekorativa. Fasaderna bör lugnas ner”. Men att lugna ner Bosse var inte lätt.

Texterna i minnesboke­n är skrivna av Anders Byström, Karin Collins, Patrick Eriksson, Stefan Federley, Stig Gustavson, Lasse von Hertzen, Henrik Huldén, Mardy Lindqvist, Maryelle Lindholm, Tom Palmberg, Larson Österberg och Vivi Österberg.

Den tilltaland­e grafiska formen är signerad Anders Carpelan. Bosses egna teckningar och arkiverade texter och fotografie­r har utnyttjats kreativt, vilket bidrar till att Bosseboken är extremt inbjudande att läsa.

 ?? ?? MINNESBOK
Patrick Eriksson (red.) Bosse Österberg. Tecknare, konstnär, visartist, arkitekt Sällskapet Visans Vänner 2022
MINNESBOK Patrick Eriksson (red.) Bosse Österberg. Tecknare, konstnär, visartist, arkitekt Sällskapet Visans Vänner 2022
 ?? ?? ■
Självportr­ätt för HBL på Bosses 50-årsdag 31.2.1992.
■ Självportr­ätt för HBL på Bosses 50-årsdag 31.2.1992.
 ?? FOTO: ANTON SUCKSDORFF ?? ■
"Många strängar på sin lyra" är nästan en underdrift när det gäller Bosse Österberg, visar en nyutkommen vänbok.
FOTO: ANTON SUCKSDORFF ■ "Många strängar på sin lyra" är nästan en underdrift när det gäller Bosse Österberg, visar en nyutkommen vänbok.
 ?? ?? ■
Illustrati­on ur boken Helan går med HBL (2004), ur avsnittet ”Hyllning till fisken”.
■ Illustrati­on ur boken Helan går med HBL (2004), ur avsnittet ”Hyllning till fisken”.
 ?? ?? ■
”Kräftcowbo­yen”, förekom bland annat i Halvan går med HBL (2010).
■ ”Kräftcowbo­yen”, förekom bland annat i Halvan går med HBL (2010).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland