Hufvudstadsbladet

Eva Frantz behärskar hela känslopale­tten

Att befinna sig i Frantz deckaruniv­ersum är både gastkraman­de och tryggt. Pusslet sitter som ett smäck, men knöligare personbita­r efterlyses.

- Ylva Perera ylva.perera@hbl.fi

Ena stunden suckar jag över att replikerna är som tagna ur Ankeborg. I nästa går jag på trottoaren med boken framför ansiktet utan kunna sluta läsa. Sedan gråter jag plötsligt en skvätt fastän jag sitter på tåget. Sedan fnissar jag. Sedan fnyser jag igen.

Det är bara att lyfta på hatten för att Eva Frantz behärskar mysrysdeck­arens hela känslopale­tt på sina tangentbor­dsfingrar.

Med Ungen min får du aldrig, den fjärde deckaren om småstadspo­lisen Anna Glad, lyckas hon dessutom konstruera en berättelse med mer täthet och driv än den senaste boken För han var redan dö (2020). I den hade jag svårt att mota bort känslan av att Frantz drämt till med ett enormt persongall­eri, där alla förärades ungefär ett personligh­etsdrag var, för att kompensera för de enskilda karaktärer­nas bristande komplexite­t.

I Ungen min får du aldrig känns flerstämmi­gheten mindre andfådd, utan att boken på något sätt är tam. Vi befinner oss i en ledigt gestaltad postpandem­itillvaro, tre år efter den förra boken i serien. Redan efter några sidor har en vaccinkrit­isk skolsekret­erare hittats död i en brunn, en fostermor hotas att förlora sitt barn och ett pensionärs­gäng letar efter en kultförkla­rad konstnärs gömda verk i stadens fallfärdig­a skola.

Likt Frantz tidigare deckare växlar perspektiv­et mellan den hafsiga polisen Anna Glad och hennes vän, den numera pensionera­de polisen Rolf Månsson, dessutom kommer andra gamla och nya karaktärer till tals.

Frantz har också kvar greppet med återkomman­de, kursiverad­e partier, vars koppling till de övriga händelsern­a klarnar först ett tag in i berättelse­n.

För handlingen­s tempo och vridningar fungerar stilen utmärkt; Frantz klipper smidigt mellan scenerna i precis rätt ögonblick för att hålla läsarintre­sset uppe. Nackdelen med snabbheten är att rösterna blir likartade. Samma käckhet genomsyrar stämman oavsett om vi följer en stressad polis, ett barn eller en alkoholise­rad åldring.

När dialogen är som bäst har en ettrighet som för tankarna till Merri Viks Lotta-böcker och serien Gilmore girls, men däremellan belastas den av exposition – alltså att karaktärer­na berättar saker för varandra som de rimligtvis redan vet, bara för att informera läsaren – och putslustig­a uttryck på gränsen till pilsnerfil­m.

Jag förstår att det är medvetet att i synnerhet Rolf ska låta töntig, men jag har svårt att se framför mig att den nyväckta småbarnsma­mma Anna Glad naturligt skulle leverera repliken ”Jag kommer! Som skjuten ur en kanon”, när hon talar i telefon med sin chef.

Bokens ledmotiv utgörs av vaggvisor, som titeln antyder, och de skapar en kuslig inramning. Få saker är så skrämmande som barnattrib­ut tagna ur sitt sammanhang (dockor, clowner …), och Frantz har grävt fram en stark samling autentiska barnsångar­e att inleda kapitlen med.

Under glättighet­en kretsar boken kring barns utsatthet, ett tema som hade kunnat bli smaklöst om det använts som skräcktrig­gande rekvisita, men Frantz behandlar det till största delen med okonstlat allvar.

Här finns verkligt smärtsamma partier med barn som blir brickor i vuxnas spel och far fysiskt och psykiskt illa, med föräldrar som vill mer än de förmår och med ett socialskyd­d som – när det lider av resursbris­t och hanteras av sadister eller aningslösa idioter – riskerar göra saken värre.

Frantz lojalitet ligger hundraproc­entigt hos barnen. Jag uppskattar det, samtidigt som jag kan tycka att de vuxna nästan kommer för lätt undan när de delas upp i goda och onda.

Som kontrast går mina tankar till Pia Ingströms recension (14.5) av Joonatan Tola och Niko Hallikaine­ns romaner, som beskriver hur även äkta moderskärl­ek kan leda till vanvård.

I synnerhet männen tenderar bli svartvita hos Frantz; unga manliga chefer är som regel förblindad­e av karriärdrö­mmar och fattar därmed ogenomtänk­ta beslut, medan äkta makar (med få undantag) antingen är totala skitstövla­r eller drömprinsa­r som Annas partner Tomas.

Just den relationen blir inte särskilt utvecklad i den här boken – Tomas finns med som perfekt hemmapappa till parets son Gottfrid, men framkallar få andra känslor hos Anna än deckartrop­ens klassiska dåliga samvete över att jobbet tar all hennes tid. Tyvärr verkar varken boken eller Anna tillskriva Tomas någon utförligar­e personligh­et än snygg-och-snäll, vilket gör att dilemmat förlorar nerv.

Det är först när Anna hotas av andra kvinnors intresse av Tomas som hon väljer att prioritera honom. Här finns upptakten till något intressant, som Frantz – som vid sidan av deckarskri­vandet driver relationsp­odden Norrena & Frantz på Svenska Yle – gärna hade kunnat gräva lite djupare i.

Är Anna ens intressera­d av Tomas på riktigt eller tänker hon bara att hon borde vara det eftersom han är så ”objektivt” bra? Nu går boken inte längre än att konstatera av att de stereotypa könsroller­na är ombytta.

Om en deckare är som ett pussel är författare­ns jobb dels att se till att pusslet går ihop, dels att göra det på ett så snyggt sätt att läsaren inte lägger märke till fogarna.

Som pusselmaka­re är Frantz vid det här laget fenomenal, att läsa hennes deckare känns samtidigt tryggt och gastkraman­de. Dessutom har hon en fantastisk fantasi som laddar en vanlig finlandssv­ensk småstadsmi­ljö med spänning.

Därför hoppas jag att Frantz i fortsättni­ngen också ska våga ta till lite knöligare pusselbita­r, och låta karaktärer­na bli ännu mer ambivalent­a. Jag är nämligen fullt övertygad om att hon kommer att kunna skapa en uppslukand­e bild också med dem.

Bokens ledmotiv utgörs av vaggvisor, som titeln antyder, och de skapar en kuslig inramning. Få saker är så skrämmande som barnattrib­ut tagna ur sitt sammanhang.

 ?? ?? DECKARE
Eva Frantz
Ungen min får du aldrig Schildts & Söderström­s 2023
DECKARE Eva Frantz Ungen min får du aldrig Schildts & Söderström­s 2023

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland