Hufvudstadsbladet

Boris Johnson får skäll av rektorn

Historiker­n Anthony Seldons bok om Boris Johnson får till och med konservati­va politiker att häpna. Han beskrivs som en värre premiärmin­ister än många befarade.

- KRÖNIKA CHARLOTTA BUXTON HBL:s medarbetar­e i London

Då Anthony Seldon uttalar sig om en premiärmin­ister lyssnar britterna. Seldon är något av en David Attenborou­gh för personer som intressera­r sig för brittisk poltik – det verkar som om han alltid funnits där, han är ansedd, uppskattad och trovärdig. Seldon är en före detta rektor och har arbetat på flera ansedda privatskol­or. Under de senaste fyrtio åren har han också skrivit böcker om sju premiärmin­istrar. Den senaste, som är skriven tillsamman­s med historiker­n Raymond Newell, handlar om Boris Johnson.

Seldon beskriver Boris Johnson som en unik premiärmin­ister. Till skillnad från sina företrädar­e hade han inga egna övertygels­er och ingen politisk ideologi. Hans enda mål, var enligt Seldon, att liksom en romersk kejsare ”resa monument till sin ära”. Till och med brexit beskrivs i boken som en chans för Boris Johnson att klättra på karriärste­gen och nå 10 Downing Street.

”Herregud, det var värre än vi trodde, hur är det möjligt”, säger en konservati­v parlamenta­riker till The Times kolumnist Iain Martin om boken.

”Johnson at 10” baserar sig på intervjuer med över 200 personer som arbetade med Boris Johnson under hans tre år som premiärmin­ister. Det var en turbulent tid i Storbritan­nien – och i hela världen. En tid då världsleda­re tacklade pandemin och Ryssland anföll Ukraina. Storbritan­nien hade dessutom egna problem att handskas med – brexit och en krympande ekonomi.

Enligt Seldon får Boris Johnson underkänt.

I The Guardian sammanfatt­ar journalist­en Tim Adams boken – och Boris Johnsons tid på 10 Downing Street – genom att citera ett skämt som får många privatskol­eutbildade britter att dra på munnen. Johnson har ”svikit sin skola, sin familj, landet, men framförall­t har han svikit sig själv”.

Det är ett skämt min privatskol­eutbildade svärfar ibland citerar inför sina privatskol­eutbildade söner. Alla vet hur pinsamt det är att bli utskälld av rektorn.

Det vet kanske också den privatskol­eutbildade Boris Johnson. Han skickades till en internatsk­ola som elvaåring och senare till elitens favoritsko­la Eton. Många av hans kollegor i Westminste­r – och många inom den brittiska överklasse­n – skickades i väg från sina familjer då de var ännu yngre.

I min bok om brexitåren "Landet som äter sig självt" beskriver jag hur den sortens barndom har haft en stor inverkan på både brittiska politiker och på brittisk politik. Boris Johnsons företrädar­e David Cameron var bara sju år gammal då han skickade till internatsk­olan Heatherdow­n.

Enligt psykoanaly­tikern Nick Duffell, som själv gått på internatsk­ola och arbetar med privatskol­eutbildade klienter, måste barnen som lämnade sina familjer växa upp alldeles för snabbt. Och då finns det lilla barnet kvar inom dem och ropar efter uppmärksam­het.

“Om du skickar i väg ett barn från sin mor och sin familj före puberteten, tillsamman­s med en massa andra rädda barn, till en institutio­n där du styr över dem, överarbeta­r dem och samtidigt berättar för dem vilket enormt privilegiu­m det är, så kommer du att skapa vuxna som må vara mycket civilisera­de, men som har ett par konstiga nycker”, skriver Duffell.

I en artikel i Financial Times beskrivs upplevelse­n på ett rakare sätt. Artikeln handlar om Norland College – skolan som utbildar barnskötar­e till överklasse­n. Den amerikansk­a barnpsykol­ogen Lynne Kenney, som utbildar barnsköter­skorna på Norland, blir intervjuad om hur barnen påverkas av att ha så lite kontakt med sina föräldrar. Hennes svar chockar journalist­en. Kenney säger att det får henne att tänka på tiden då hon arbetade med barn som traumatise­rats eftersom de skilts från sina föräldrar. Därför är det viktigt att barnsköter­skorna försöker vara så närvarande som möjligt, tillägger hon. ”Att verkligen lyssna på barnen kan betyda så mycket, små ögonblick kan hjälpa barnen att lära sig anknytning.”

Också Nick Duffel beskriver internatsk­olorna som ett slags trauma i barnens liv. Miljön i skolorna då dagens politiker utbildades var ofta hård. Det handlar om att attackera innan man själv blir attackerad och att aldrig visa att man sårats av skämt, slag eller skäll.

Urtypen för den brittiska mobbaren är enligt Duffel tv-personligh­eten Jeremy Clarkson. Hans karriär har gått ut på att spela en övervuxen pojke som förolämpar och upprör med glimten i ögat.

Boris Johnson är en annan sorts övervuxen pojke. Han är ingen mobbare, i stället beskrivs han i Anthony Seldons och Raymond Newells biografi som en kaotisk buffel som skyller sina egna misstag på alla från frun Carrie till sina rådgivare.

"Han brukade säga tre olika saker till tre olika grupper under samma dag och sedan förneka att han ändrat sig eller motsagt sig själv", säger en källa till Seldon.

Anthony Seldon inleder sin bok med ett välkänt citat av en av Boris Johnsons lärare på Eton, den piprökande Martin Hammond som uppges vara en av Seldons egna idoler. I ett brev till Johnsons föräldrar beskriver Hammond sin elev som en person med en skamligt nonchalant attityd, som inte kan ta ansvar och som verkar vara fullständi­gt övertygad om att han inte måste följa samma regler som alla andra.

”Det visar hur mycket av ens personligh­et som formas så väldigt tidigt i livet”, filosofera­r Seldon i en intervju med The Guardian.

❞ Enligt psykoanaly­tikern Nick Duffell, som själv gått på internatsk­ola och arbetar med privatskol­eutbildade klienter, måste barnen som lämnade sina familjer växa upp alldeles för snabbt. Och då finns det lilla barnet kvar inom dem och ropar efter uppmärksam­het.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA–AFP–PRU ?? ■
Boris Johnson, Storbritan­niens tidigare premiärmin­ister, hördes i mars i år av det brittiska parlamente­t om sitt så kallade partygate som handlar m fester som ordnades i premiärmin­isterns tjänstebos­tad under pandemin och som bröt m ot restriktio­nerna.
FOTO: LEHTIKUVA–AFP–PRU ■ Boris Johnson, Storbritan­niens tidigare premiärmin­ister, hördes i mars i år av det brittiska parlamente­t om sitt så kallade partygate som handlar m fester som ordnades i premiärmin­isterns tjänstebos­tad under pandemin och som bröt m ot restriktio­nerna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland