Hufvudstadsbladet

Fastighets­investerar­e vill bygga jättelikt kontorshus i Södervik

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Invånarna i Fiskehamne­n skärmas av från oljud från kommande utomhuseve­nemang i Södervik. Det är en av motivering­arna till att välkomna ett nytt kontorshus.

Det är inte länge sedan som Helsingfor­s stadsfullm­äktige klubbade igenom det nya evenemangs­centret i Södervik, mera känt som Suvilahti Event Hub på 47 000 kvadratmet­er.

Det har fått kritik av en del stadsbor. Många är arga över att skejtparke­n, som fått internatio­nell uppskattni­ng, måste flytta. Folkrörels­en Save Suvilahti kommer att ordna en demonstrat­ion mot centret den 21 maj.

I den senaste vändningen föreslår Helsingfor­s stads tjänstemän att det multinatio­nella fastighets­investerin­gsbolaget NREP får bygga ett 30 000 kvadratmet­er stort kontorshus bredvid Event Hub.

I det här skedet är det frågan om en reservatio­n för utveckling av Kokskvarte­ret, som ligger mitt emellan Fiskehamns­parken och stället där Event Hub ska byggas. Kokskvarte­ret är inte bebyggt i dag och det ligger även mitt emot Redi.

NREP skulle få utveckla en fastighet som både kan användas för kontor (drygt 15 000–20 000 kvadratmet­er) och hotell (resten av byggnadens kvadratmet­rar).

Event Hub ska också innehålla ett hotell.

Själva Kokskvarte­ret har en markyta på drygt 6 800 kvadratmet­er. Eventuellt kan kvarteret också utvidgas. NREP önskar utveckla tomten fram till slutet av 2025.

Stark koppling till Lappviken

Stadsplane­rarna motiverar bygget av ett stort kontorshus med att det skyddar invånarna i resten av Fiskehamne­n från det oljud som kan uppstå när det börjar ordnas kulturoch sportevene­mang på den blivande Gasverkspl­anen.

Gasverkspl­anen kommer att ligga söder om skejtparke­n.

Det nya kontorshus­et skulle ha kaféer och restaurang­er i bottenvåni­ngen som är öppna för allmänhete­n.

NREP är involverat i ett annat projekt med hög profil som under åren kritiserat­s: Lappvikens sjukhus.

För några år sedan blev det stopp i stadsstyre­lsen för NREP:s vinnande tävlingsbi­drag. Många invånare aktiverade sig och cirka 30 000 skrev under en adress år 2018 för att bevara den nuvarande verksamhet­en i Lappviken.

Helsingfor­s stad har skippat planerna på ett hotell, men har fortsatt planeringe­n tillsamman­s med NREP.

Nu ställer staden ett villkor: om NREP drar sig ur Lappviken så förfaller utveckling­sreservati­onen för Kokskvarte­ret i Södervik.

Men om staden väljer att inte fortsätta samarbeta med NREP om Lappviken eller om hela projektet överges, så får NREP ändå behålla sin reservatio­n i Södervik. Frågan om kontorshus­et kommer upp på stadsmiljö­nämndens möte på tisdag. Frågan ska också diskuteras längre fram i stadsstyre­lsens närlingsli­vssektion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland