Hufvudstadsbladet

Myskoxe föddes på Högholmen – första på 20 år

Högholmen har fått en glad överraskni­ng i form av en nyfödd myskoxe. På grund av den tjocka vinterpäls­en hade ingen märkt att honan var dräktig då hon anlände från Köln i höstas.

- Niklas Evers niklas.evers@ksfmedia.fi

Högholmens myskoxfloc­k har tagit emot den nya killingen med stort intresse. Speciellt den unga honan har visat mycket entusiasm, skriver Högholmen i ett pressmedde­lande. Det är första gången på 20 år som det föds en myskoxe på Högholmen.

”Förra gången som myskoxarna förökade sig på Högholmen var i början av 2000-talet. De första månaderna är de mest kritiska för killingens överlävnad och därför följer vi noga med dess mående", säger Högholmens kurator Ulla Tuomainen.

Namnet till trots är myskoxarna getdjur, och deras avkommor kallas därför för killingar.

Den 10 år gamla honan Lya som födde killingen kom till Högholmen från Köln för sex månader sedan, i oktober. Tanken var att omge den genetiskt värdefulla hanen Maxim med honor, men det skulle visa sig att Lya redan var dräktig.

Eftersom myskoxar är dräktiga i cirka nio månader tyder allt på att killingen är avkomma till en hane vid djurparken i Köln. Killingen kom ändå som en överraskni­ng. På grund av myskoxens tjocka vinterpäls hade ingen märkt att honan var dräktig.

”Nu då vi för första gången på länge har två honor i flocken kan vi förvänta oss killingar i fortsättni­ngen också”, säger Tuomainen.

I mars utökades flocken ytterligar­e med den två år gamla honan Jeppel från djurparken i Berlin. Målet med att ta honorna till Högholmen är att utöka flocken och bevara den värdefulla genetiska mångfalden.

Arten återhämtar sig

Myskoxen lever naturligt på den arktiska tundran och förekommer bland annat i norra Kanada och på Grönland. Under 1900-talet har myskoxarna flyttats till Ryssland, Alaska och Norge. Också Sverige har en mindre stam.

I början av 1900-talet var myskoxarna nära utrotning på grund av att den jagades flitigt. Men sedan dess har arten återhämtat sig och klassas numera som livskrafti­g.

I dag är den globala uppvärmnin­gen och sjukdomar som sprids i och med ett varmare klimat, det största hotet för myskoxen.

Vid de europeiska djurparker­na finns det cirka 80 myskoxar. Just nu är målsättnin­gen att blanda upp genpoolen och öka myskoxarna vid djurparker­na till 150 individer.

 ?? FOTO: ANNIKA SORJONEN / HÖGHOLMEN ?? ■
Den cirka en vecka gamla överraskni­ngs-killingen har tagits emot väl av flocken.
FOTO: ANNIKA SORJONEN / HÖGHOLMEN ■ Den cirka en vecka gamla överraskni­ngs-killingen har tagits emot väl av flocken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland