Hufvudstadsbladet

Nya friidrotts­chefen sågar ryssarnas comeback

Friidrotts­förbundets nya ordförande Riikka Pakarinen anser att idrottsvär­lden måste ta sitt ansvar i samhället.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

I mars öppnade internatio­nella olympiska kommittén IOK för att ryska och belarusisk­a idrottare kan delta i internatio­nella tävlingar under neutral flagg. Ett beslut som fick hård kritik – men många internatio­nella grenförbun­d har redan följt IOK:s rekommenda­tion.

– Jag förstår inte själv, idrottsför­bunden och IOK borde vara strikta i den här frågan. Resten av samhället visar med sina handlingar, sin politik och sanktioner att Rysslands aktioner inte går att godkänna, säger Riikka Pakarinen, som nyligen valdes till ny ordförande för Finlands friidrotts­förbund.

– Det ryska landslaget fungerar i stor utsträckni­ng under statens regi. Jag förstår idrottarna­s synpunkt, men om vi tillåter ryska idrottare att tävla, med eller utan nationella beteckning­ar, ger vi efter för Putin. Vi ger rum för Putins pro- paganda.

Med i samhällsde­batten

Friidrotts­förbundet stödjer det europeiska friidrotts­förbundet EA:s linje: inga ryska eller belarusisk­a idrottare får delta så länge Ryssland fortsätter med sitt invasionsk­rig i Ukraina.

Finlands olympiska kommitté anser inte heller att det är rätt tidpunkt att tillåta ryska eller belarusisk­a idrottare i internatio­nell tävlan. Ryssland och Belarus har varit avstängda sedan mars 2022, efter att Ryssland inledde sitt invasionsk­rig i Ukraina.

– Vår synpunkt är klar. Ryska och belarusisk­a idrottare får inte delta så länge det brutala kriget i Ukraina pågår. Vi måste också förstå konsekvens­erna av besluten som fattas inom idrotten, säger Pakarinen.

Pakarinen anser att friidrotts­förbundet borde profilera sig i samhälleli­ga frågor. Det gäller inte bara Ryssland.

– Idrotten är inte isolerad från resten av samhället. Jag vill att vi deltar i samhällsde­batten då det handlar om jämlikhet, rättvisa och jämställdh­et. Vi vill vara en idrottsgre­n som med vår verksamhet visar att vi står för de här värderinga­rna, säger hon.

Ekonomin lägger grunden

Pakarinen tog över som tf ordförande i december, då Sami Itani blev sjukledig. I april valdes hon till ordförande. Idrottslig­t sett är situatione­n lovande.

– Förra sommaren var mycket framgångsr­ik. Inomhus-EM gick också mycket bra. Samtidigt måste vi ta hand om gräsrotsve­rksamheten, hjälpa föreningar­na att bevara sin livskraft och uppmuntra till frivilligt arbete. Ekonomin ligger i grunden för hela verksamhet­en. Den ekonomiska situatione­n är utmanande i hela samhället, säger Pakarinen.

– Vi behöver också få fler utövare. Vi har gott om flickor, men vi måste satsa mer på pojksidan. Det är därifrån de nya toppidrott­arna kommer.

Hemma-EM

I EM i München i augusti 2022 tog Finland hem två guld, ett silver och ett brons. I inomhus-EM i Istanbul i mars 2023 vann Finland två guld.

Sommarens höjdpunkte­r är U23-EM i Esbo och VM i Budapest. Friidrotts­förbundet har ännu inte spikat några medaljmål, men det är klart att publiken förväntar sig medaljer åtminstone i Esbo. En liten del av idrottarna kan delta både i U23-EM och VM.

– VM är det största evenemange­t för landslaget, men hemma-EM är också enormt. Vi har säkert ett rekordstor­t lag, uppskattni­ngsvis uppemot 50–60 idrottare. Det finns flera idrottare som kan vinna EMguld eller medalj, säger Pakarinen.

Ny manager

Den före detta elitgymnas­ten Jani Tanskanen utsågs i mars till friidrotts­förbundets GM. Han tar över de uppgifter som Tuomo Salonen hade förut. Vad anser han om läget inför sommaren?

– Förhoppnin­gsvis fortsätter samma trend. Vi har idrottare i flera olika grenar som nått framgång, profilerat sig, och gett hela sin gren ett lyft. Vi har distanslöp­ning, höjdhopp, tresteg, stavhopp på EM-toppnivå, vid sidan om den traditione­lla spjutkastn­ingen, säger Tanskanen.

Wilma Murto tog dubbla EMguld i stavhopp, Topi Raitanen sprang hem EM-guld i 3 000 m hinder, Kristiina Mäkelä tog hem EMsilver i tresteg, Reetta Hurske tog EM-guld i 60 m häck.

Även i den traditione­lla succésport­en spjut tog Lassi Etelätalo EM-brons. Glöm inte heller inomhus-EM 2021, då Ella Junnila tog brons i höjdhopp, Kristian Pulli brons i längd och Lotta Kemppinen silver i 60 m.

– Slägga är en gren där det är bra drag för tillfället. Vi har bredd både bland damerna och herrarna. Det kan vara en gren som lyfter sig under sommaren. Det finns också andra.

Hög nivå i VM

EM är förstås en sak, VM en annan historia. I en del grenar, som sprintgren­arna, är nivån avsevärt högre då alla de bästa i världen deltar.

– Tyngdpunkt­en ligger i Europa i vissa grenar, i Afrika i andra, och i ytterligar­e andra grenar i Amerika. Jag tror vi har fler idrottare som till och med kan slåss om tätplaceri­ngar i VM, bara förberedel­serna går bra, säger Tanskanen.

Under hans företrädar­e Tuomo Salonens tid vände Finland kursen efter flera magra år. Tanskanen tar inte stress över att fylla Salonens skor.

– Jag tar mer stress över att göra ett lika bra arbete som den förre managern. Det hänger på små saker i slutändan. Resultaten i sig är inte avgörande, utan hur idrottarna och tränarna upplever att de kunnat jobba mot sina målsättnin­gar, samt hur vi kunnat stödja dem. Det intressera­r utomståend­e då vi når framgång.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■
Riikka Pakarinen valdes till friidrotts­förbundets ordförande i april.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Riikka Pakarinen valdes till friidrotts­förbundets ordförande i april.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Jani Tanskanen är friidrotts­förbundets nya GM.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Jani Tanskanen är friidrotts­förbundets nya GM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland