Hufvudstadsbladet

Wagnerchef: Vi har intagit hela Bachmut

Wagnerchef­en Jevgenij Prigozjin hävdar att hans grupp av legosoldat­er har intagit hela staden Bachmut i östra Ukraina. Uppgiftern­a tillbakavi­sas av Ukraina.

-

– I dag den 20 maj, omkring klockan 12, hade vi tagit hela Bachmut, säger Jevgenij Prigozjin i en video upplagd på Telegram.

I videon syns enligt nyhetsbyrå­n AFP en grupp soldater med den ryska flaggan, omringade av ruiner.

Uppgiftern­a har inte verifierat­s av oberoende källor. Enligt Sky News säger en talesperso­n för den ukrainska armén att uppgiftern­a inte stämmer och att strider fortsatt pågår i och runt staden.

Prigozjin säger enligt nyhetsbyrå­n Reuters att Wagnergrup­pen kommer att lämna staden den 25 maj och lämna över den till ryska armén.

De senaste dagarna har såväl Ryssland som Ukraina hävdat att de avancerat framåt något i och runt staden. Så sent som på fredagen sade Prigozjin att han inte trodde att Bachmut skulle falla i ryska händer ”de närmaste dagarna”.

Prigozjin, som vid flera tillfällen gjort hätska utfall mot den ryska ledningen, har tidigare hävdat framgångar i Bachmut som senare visat sig inte stämma.

Detta gör att lördagens utspel bör tas emot med viss skepsis, enligt Johan Huovinen, lärare vid svenska Försvarshö­gskolan, som varit verksam både i Moskva och Kiev.

– Men det är inte heller osannolikt att det faktiskt stämmer. Mina kolleger på Försvarshö­gskolan har sagt att Wagner avancerat in i själva stadskärna­n och det kan vara det som har skett.

Oavsett sanningsha­lten är den rent strategisk­a betydelsen av en vinst i Bachmut inte särskilt stor, säger Johan Huovinen.

Bara för en dryg vecka sedan uppgav Ukraina att man återtagit ett par kilometer mark i Bachmutomr­ådet. Enligt Huovinen skulle detta kunna tolkas som att man siktar på att kontroller­a flankerna runt staden i syfte att lansera en motoffensi­v.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland