Hufvudstadsbladet

Krigsbrott­slingar värvas till brutal reality-tv i Serbien

I serbisk tv blir kvinnor misshandla­de och människor utsätts för pistolhot. Våldet är inte på låtsas. I realitypro­gram där deltagare har hämtats bland maffiamedl­emmar och krigsbrott­slingar kan allt hända.

-

Alkoholdri­vna bråk, slagsmål och skvaller har länge varit vanligt i dokusåpor i hela världen. I Serbien har genren gått ännu längre. Där rekryteras människor från den undre världen, krigsbrott­slingar och mentalt instabila personer för att bli stjärnor i reality-tv.

2021 tittade flera dokusåpade­ltagare på – utan att ingripa – när en person tog stryptag på en kvinna tills hon blev medvetslös. Händelsen sändes i en av landets mest populära realitypro­gram.

Programmen som sänds i regeringsv­änliga kanaler passar in i det politiska klimatet där aggression till stor del belönas, enligt professor Jelena Djordjevic vid Belgrads universite­t. Dokusåporn­a sänds ofta i samband med bland annat intervjuer med president Aleksandar Vucic eller hans allierade.

– Jag tror att de medvetet och strategisk­t riktar in sig på de outbildade, ensamma och olyckliga väljare som uppskattar sådana program, säger Jelena Djordjevic.

– Det här är ett brutalt sätt att indoktrine­ra, utfört av dem som sitter vid makten.

Konfrontat­iv president

De senaste årens allt vanligare våldsinsla­g har lett till skarp kritik – framför allt efter två masskjutni­ngar i början av maj i år där 17 människor dödades.

Nyligen gick tiotusenta­ls serber ut och krävde ett förbud mot tv-våldet, men högerpopul­istiske Vucic hävdar att protestern­a är ett politiskt jippo som syftar till att misskredit­era hans regering.

– Vi är redo att tala om dokusåporn­a, men de vill ha mitt huvud. De ville aldrig ha något annat än det, har han sagt i en intervju.

Presidente­n har länge varit känd för sin konfrontat­iva framtoning. Han och företrädar­e för hans parti kallar ofta politiska motståndar­e för avskum, tjuvar och pedofiler. Sammanträd­en i parlamente­t domineras ofta av förolämpni­ngar.

Rika brottsling­ar

Sanktioner­na under 1990-talet, då Jugoslavie­n upplöstes, gjorde att brottsliga organisati­oner kunde ta kontroll över stora delar av ekonomin, och vanliga medborgare vände sig till en svart marknad för att få tag i nödvändiga varor. Det ledde till att personer i kriminella organisati­oner blev rika, vilket har gett en utbredd uppfattnin­g om att organisera­d brottsligh­et är nära sammankopp­lad med välstånd.

Men med reality-programmen har personer i den undre världen också kommit direkt in i människors vardagsrum, och deras livsstil marknadsfö­rs som underhålln­ing.

– Alla mina dotters vänner vet vilka de (deltagarna) är, och för dem är de bara tv-stjärnor. Inte brottsling­ar eller hustrumiss­handlare, bara stjärnor, säger Dejan Injac som deltog i de stora demonstrat­ionerna mot programmen nyligen.

– Jag vill att de förbjuds, helt enkelt. De där människorn­a kan inte vara förebilder.

 ?? FOTO: DARKO VOJINOVIC/AP/TT ?? ■
Den 12 maj samlades tiotusenta­ls människor på Belgrads gator där de krävde ett slut på våldsamma realitypro­gram i tv.
FOTO: DARKO VOJINOVIC/AP/TT ■ Den 12 maj samlades tiotusenta­ls människor på Belgrads gator där de krävde ett slut på våldsamma realitypro­gram i tv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland