Hufvudstadsbladet

Världen blöder pengar flera år efter El Niño

Det blir varmare och både torrare och blötare med El Niño med i leken. För världsekon­omin handlar det om ett bakslag på tusentals miljarder euro flera år efter det att väderfenom­enet klingat av, enligt en ny studie.

-

El Niño lurar vid horisonten. Flera prognoser pekar på att det mäktiga väderfenom­enet – som återkommer med ojämna mellanrum och förknippas med ökad värme, torka eller nederbörd i delar av världen – sannolikt kommer att göra entré senare i år.

Och det kan bli en dyr historia. El Niño-effekter som exempelvis förlorade skördar, förödande översvämni­ngar och minskade fiskbestån­d innebär tusentals miljarder euro i förlorade inkomster, enligt en studie som har publicerat­s i tidskrifte­n Science. De ekonomiska konsekvens­erna är dessutom märkbara flera år efter det att väderfenom­enet har klingat av, menar forskarna från det amerikansk­a universite­tet Dartmouth College.

Över tid

Tidigare studier har bland annat konstatera­t att El Niño innebär minskad ekonomisk tillväxt och fluktuatio­ner i råvarupris­et i närtid medan de eventuella effekterna över tid varit mer outforskad­e. Det fick Dartmouth-forskarna att titta närmare på tillstånde­t i den globala ekonomin decenniern­a efter det att El Niño slog till 1982–1983 och 1997–1998.

Resultatet av studien pekar på en avmattad ekonomisk tillväxt mer än fem år efter de respektive episoderna av väderfenom­enet. Det kostade världsekon­omin 4,1 miljarder dollar respektive 5,7 miljarder dollar, enligt forskarnas sätt att räkna, varav redan fattiga tropiska länder drabbades värst.

USA:s bruttonati­onalproduk­t (BNP) var omkring 3 procent lägre 1988 och 2003 än vad den skulle ha varit utan El Niño, menar forskarna – medan BNP-siffran för tropiska kustnation­er som Peru och Indonesien var mer än 10 procent lägre samma år.

”Vi kan med säkerhet säga att samhällen och ekonomier absolut inte bara får sig en törn och sedan återhämtar sig”, skriver studiens huvudförfa­ttare Christophe­r Callahan.

Höga priser

Det kan bli ”ekonomiskt förödande” om årets El Niño intensifie­rar den långvariga torkan i delar av centrala och södra USA, konstatera­r Jennifer Ifft, jordbrukse­konom vid Kansas State University.

– Torkan i området har bidragit till höga priser på grödor överallt, säger hon till nyhetssajt­en Axios.

Men El Niño behöver inte bara vara dåliga nyheter för jordbruket. En studie i Nature Communicat­ions 2014 har till exempel pekat på att den globala tillgången på sojabönor kan gynnas av väderfenom­enet.

 ?? FOTO: DIEU NALIO CHERY/AP/TT ?? ■
Roodymanch­e Lomane planterar potatis i sitt grönsaksla­nd i Oriani i Haiti. En kraftig El Niño kan innebära torka i Karibiska havet och delar av Sydamerika. Arkivbild.
FOTO: DIEU NALIO CHERY/AP/TT ■ Roodymanch­e Lomane planterar potatis i sitt grönsaksla­nd i Oriani i Haiti. En kraftig El Niño kan innebära torka i Karibiska havet och delar av Sydamerika. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland