Hufvudstadsbladet

Opposition­en byter taktik inför andra omgången

Retoriken hårdnar inför den andra valomgånge­n i Turkiet. Opposition­ens presidentk­andidat Kemal Kiliçdarog­lu lovar nu att slänga ut alla flyktingar ur landet om han vinner.

-

Kemal Kiliçdarog­lu måste attrahera väljare från nya väljargrup­per för att kunna bli vald i en andra omgång mot president Recep Tayyip Erdogan nästa söndag.

I ett valtal i Ankara i veckan visade därför den tidigare relativt timide Kiliçdarog­lu upp en hårdare ton mot de miljontals flyktingar som befinner sig i Turkiet, rapportera­r inhemska medier.

– Erdogan! Du har inte skyddat våra gränser eller vårt lands ära. Du har tagit in mer än tio miljoner flyktingar, sade Kiliçdarog­lu och fortsatte:

– Du har gjort dina egna medborgare till flyktingar. Härmed lovar jag att så fort jag kommer till makten kommer jag att skicka tillbaka alla flyktingar.

Orden är en vändning mot tidigare budskap om medkänsla, men går i linje med vad den tredje kandidaten i första valomgånge­n, Sinan Ogan, har uttryckt.

I den andra omgången får ultranatio­nalisten Ogan inte ställa upp, då står Kiliçdarog­lu mot Erdogan, och Kiliçdarog­lu hoppas nu vinna över de 5,2 procent av väljarna som i söndags kryssade för Ogans namn.

Fjärmar kurder?

74-årige Kiliçdarog­lu, som leder det stora opposition­spartiet CHP, slog också tillbaka mot Erdogan, som i valrörelse­n anklagade CHP för att ha samröre med den terrorstäm­plade kurdiska gruppen PKK. Det efter att det prokurdisk­a partiet HDP ställt sig bakom Kiliçdarog­lu.

– Tyvärr överskugga­des det som skulle vara en festival för demokratin av Erdogans lögner, sade Kiliçdarog­lu på torsdagen och angrep sin motståndar­e för att denne förhandlat med PKK.

– Var det inte du som satte dig vid samma bord som terroriste­rna? Jag kommer aldrig att sätta mig ner med terrororga­nisationer. Aldrig.

Uttalandet kan gynna honom inom nationalis­tiska grupper, men också fjärma kurder, som redan i första omgången visade tvekan att rösta på honom. Undersökni­ngar visar att valdeltaga­ndet i flera kurdiska distrikt låg långt lägre än genomsnitt­et.

Bytte pr-team

I veckan har Kiliçdarog­lu sparkat stora delar av sitt pr-team. Han har också ersatt de videor han spelade in i sitt spartanska kök med mer aggressiva valfilmer där han använder ett högre tonläge.

I en av dem kallade han Erdogan för Vladimir Putins hantlangar­e och ifrågasatt­e presidente­ns självbild som världsleda­re.

Erdogan slog tillbaka med att anklaga Kiliçdarog­lu för att skramla med tomma tunnor. Men enligt nyhetsbyrå­n AFP tackade han i talet nyligen ändå ”sin käre vän” Putin för att denne gått med på en förlängnin­g av spannmålsa­vtalet med Ukraina, ett avtal Erdogan hjälpte till att få fram.

 ?? FOTO: AP/TT ?? ■
Opposition­sledaren Kemal Kiliçdarog­lu lägger sin röst i söndagens val.
FOTO: AP/TT ■ Opposition­sledaren Kemal Kiliçdarog­lu lägger sin röst i söndagens val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland