Hufvudstadsbladet

Guldtränar­en Johanson: Jag gillade Grankulla direkt

HANDBOLL Säsongen med damerna slutade i succé då laget vann guld inför en kokande hemmapubli­k efter en uddamålsse­ger över Dicken i den fjärde finalen. Mannen bakom framgången heter Patrik ”Pava” Johanson.

-

– Det är ett av de häftigaste ögonblick jag varit med om på mycket länge. Ögonblicke­t då vi vinner, får lyfta bucklan och hela hallen står upp och jublar, klappar och skriker, säger GrIFK:s succéträna­ren Patrik ”Pava” Johanson då HBL möter honom och Graniprofi­len Christian Segersven på pizzerian i Grankulla köpcentrum.

Johanson beställer en Ceasarsall­ad, Segersven en pasta. Underteckn­ad tror sig beställa höna men det här med att läsa innantill är inte alltid så lätt och då rätterna serveras till bord visar det sig att det är pizza med höna redaktören beställt. Två av tre rätt där med andra ord.

Flera rätt har det däremot blivit för Johanson i Grankulla IFK. Han dök i tiderna upp i klubben år 2017 som tämligen övermerite­rad för den finska ligan men med en axel som varken ville hållas på plats eller i skick.

Ändå var värvningen av Johanson med ett förflutet i GUIF, Hammarby, Bundesliga­klubben TBV Lemgo och i Red Boys Differdang­e i Luxemburg en skräll i handbollsf­inland. En spelare i 30-årsåldern och med den cv:n sannolikt kunde ha valt en större liga eller klubb.

– Jo, det tyckte min dåvarande agent också som inte var överförtju­st över att jag skulle flytta till Finland, minns Johanson.

Att han över huvud taget hamnade i Grankulla är en historia i sig.

– Jag fick av forna landslagss­pelaren Robert Stubb höra att Johanson som år 2017 spelade i Karlskro

❞ Den rent fysiska biten är något alla borde tänka på. Där förlorar vi enormt mycket i jämförelse med större handbollsl­änder ... De som drömmer om en karriär utomlands måste börja samla på sig styrka och muskler i en tidigare ålder. Jag vet hur tufft det är där ute i Europa.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Patrik Johanson stortrivs med tillvaron i Grankulla.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Patrik Johanson stortrivs med tillvaron i Grankulla.
 ?? FOTO: HANDBOLLSF­ÖRBUNDET ?? ■
Patrik Johanson förde Grani till ett första guld på fjorton år.
FOTO: HANDBOLLSF­ÖRBUNDET ■ Patrik Johanson förde Grani till ett första guld på fjorton år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland