Hufvudstadsbladet

BK-46 firar sitt andra raka FM-guld

HANDBOLL FM-guldet stannar i Karis. På lördagen vann BK-46 den femte och direkt avgörande ligafinale­n mot Cocks i Riihimäki. ”Fansen ska ha en stor eloge, utan publiken skulle vi inte ha vunnit den här finalserie­n”, säger tränaren Andreas Rönnberg.

- Jesper Sundström jesper.sundstrom@vastranyla­nd.fi

För andra året på raken tar Karislaget BK-46 FM-guld i herrarnas handbollsl­iga och exakt som i fjol fick laget fira guldet på bortaplan. Då var det Dicken som fick ge sig i Britas och nu föll Cocks i Riihimäki. BK vann den femte och direkt avgörande ligafinale­n med 34–26 efter en stark insats.

Precis som tidigare under slutspelet spelade BK med ett starkt publikstöd i ryggen på lördagen och guldfesten kom snabbt i gång efter slutsignal­en.

– Det är helt otroligt. Fansen ska ha en stor eloge. Utan publiken skulle vi inte ha vunnit den här finalserie­n, säger BK:s tränare Andreas Rönnberg.

Från sidan av planen fick han nu se sitt lag ta kommandot på allvar en bit in i första halvleken. BK gick då från 12–10 i 17:e minuten till 16–11 i den 23:e. I paus ledde gästerna med 21–15.

– Vi talade om att löpa på dem från start och om att de hade mera press på sig än vad vi hade. Och skulle vi få ledningen skulle det innebära mera stress för dem, säger Rönnberg.

BK höll undan

Trots BK:s fina avslutning på första halvleken gick inledninge­n av den andra i Cocks regi. Hemmalaget gjorde tre mål samtidigt som BK inte lyckades näta och plötsligt ledde BK bara med tre bollar. Viktiga mål av Janne Korpimäki och Nico Rönnberg under de kommande minuterna gav ändå BK mera arbetsro och med en kvart kvar ledde gästerna med 27–22.

Efter det var guldet heller egentligen aldrig hotat. BK höll undan utan större bekymmer och på läktaren vågade fansen inleda guldfesten redan några minuter före slutsignal­en.

– Det är svårt att sätta ord på den här prestation­en. Cocks har oss i brygga och leder med 2–1 i matcher, men vi vinner när vi måste i Karis och kanske spelar vi bättre när vi står med ryggen mot väggen. Men i dag var det kanske ändå mera press på Cocks, säger BK:s

Nico Rönnberg.

Han stannade nu på 13 mål och var matchens bästa målskytt. En annan synnerlige­n viktig kugge var

Mikael Heinonen i målet. På lördagen räddade han 19 skott och hade en stor roll i att BK kunde säkra sitt andra raka guld.

– Ju längre vi har kommit, desto bättre har vi spelat som lag. Men också all heder till Mikael. Målvaktssp­elet blev avgörande och de har kommit upp på en bra nivå, säger Andreas Rönnberg.

– Han var bra i målet och utan honom skulle vi inte ha vunnit. Man brukar ju säga att målvakts- och försvarssp­elet vinner mästerskap, säger å sin sida BK:s lagkapten Jac Karlsson.

Mikael Heinonen själv säger att det känns ”otroligt” att ta guld.

– Vi har växt som lag och i dag tror jag nog att vi tar guldet på vår inställnin­g.

Andra raka guldet

Jac Karlsson konstatera­r att BK, med tanke på Cocks spelarmate­rial, har varit underdogs hela säsongen. Samtidigt kom Cocks nu till finalserie­n utan att ha förlorat en enda match i Finland den här säsongen.

Nu har laget förlorat tre gånger och BK är igen finska mästare. Det finns så klart flera spelmässig­a och taktiska orsaker till framgången, men någonting BK-lägret återkommer till är publikens betydelse.

Mikael Heinonen säger att fansen blir som en extra spelare. Han konstatera­r även att man som BKspelare alltid vet att stämningen blir någonting extra när de viktiga matcherna börjar. Också Jac Karlsson och Nico Rönnberg berömmer fansen.

– Vi skulle ha förlorat finalserie­n utan publiken. Den har varit som en åttonde spelare, säger Jac Karlsson

– Det visar vilken handbollsk­ultur som finns i Karis. Nu ska vi fira det här med familjerna och fansen, säger Nico Rönnberg.

 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? ■
BK-46 är igen finska mästare. Guldet säkrades i Riihimäki på lördagen.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ■ BK-46 är igen finska mästare. Guldet säkrades i Riihimäki på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland