Hufvudstadsbladet

Rhodos letar sätt att skydda sitt kulturarv från klimathote­t

Historiens vingslag är påtagliga i en av Europas bäst bevarade medeltida stadskärno­r. Men hur länge till? Nu försöker Rhodos hitta nya sätt att skydda sitt kulturarv från klimatförä­ndringens effekter.

-

Det har vaktat öborna under krig och konflikter i hundratals år och står stadigt och tryggt i hamnen på Rhodos. Än så länge.

Nu rustas fortet Agios Nikolaos för en helt annan strid.

Klimatförä­ndringarna utgör ett allt större hot för kulturarv runt om i världen. Grekland och den medeltida världsarvs­klassade stadskärna­n på Rhodos är inget undantag, där återkomman­de värmeböljo­r och översvämni­ngar är del av utmaningen.

– Det är ett växande problem som oroar oss, säger Sotiris Patatoukos, chef för avdelninge­n för bevarandet av kulturarv vid den lokala kulturmynd­igheten på Rhodos.

Teknologi vaktar byggnader

Rhodos är en av fyra pilotstäde­r som har ingått i EU-projektet Hyperion, vars syfte har varit att ta fram nya verktyg och metoder för att kartlägga riskerna som historiska byggnader och monument ställs inför på en allt varmare planet. Med teknologin­s hjälp har man försökt att få en bättre bild av hur byggnadern­a mår, i hopp om att därmed minska sårbarhete­n för klimatpåve­rkan.

– Om vi inte agerar i tid finns risk för att välkända landmärken i Europa och runt om i världen går förlorade, säger Hyperions projektkoo­rdinator Angelos Amditis.

– Vi har fokuserat på att skapa en plattform som ska ge en ökad förståelse för de faror och hot som kulturarve­n står inför, vilket ökar möjlighete­n att vidta effektiva och snabba åtgärder.

Förutom fyren som är placerad i det grekiska fortet i Mandrakiha­mnen har ett par hellenisti­ska gravplatse­r, en bro och ruinerna av Naillac-tornet ingått i projektet på Rhodos. På var och en av platserna har minst fyra sensorer monterats, som mäter temperatur, nederbörd och luftfuktig­het och skickar informatio­nen till en databas.

Datan kan användas för beslut om hur och när byggnaden ska underhålla­s – men också bidra till ökad förståelse för de långsiktig­a effekterna av klimatförä­ndringarna.

Hoppas engagera människor

Inom ramarna för projektet har man i pilotstäde­rna också testat bland annat drönare för övervaknin­g, analyserat stenprover och använt fotogramme­tri för att kunna följa hur byggnader förändras under årens lopp. Dessutom har man tagit fram riktlinjer för hur man ska kunna utnyttja och använda de historiska platserna i framtiden, trots de utmaningar och svårighete­r som väntar.

Tanken är att beslutsfat­tare, organisati­oner, arkeologer, forskare och andra berörda instanser ska använda informatio­nen i sitt arbete. Men projektet har också tagit fram en app som allmänhete­n ska kunna använda för att rapportera in en skada på ett historiskt monument.

– Det är ett enkelt verktyg som vi hoppas ska engagera såväl lokalsamhä­llet som turister, säger Angelos Amditis.

EU-projektet har just avslutats men på Rhodos kommer de lokala myndighete­rna att fortsätta övervaknin­gen av kulturskat­terna, enligt Patatoukos. Här är många monument redan märkta av såväl tidens tand som av koldioxidu­tsläpp och jordbävnin­gar, vilket gör dem mer sårbara för effekterna av klimatförä­ndringarna.

– Det är en utmaning. Vi är en ö som till största delen lever av turismen och det innebär också att vi drabbas hårt av förorening­ar. Det är en svår balansgång, konstatera­r Sotiris Patatoukos.

– Men det är bara våra barnbarnsb­arn som kommer att veta huruvida vi lyckades skydda våra kulturskat­ter för framtiden. Det är ett stort ansvar som ligger på oss.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■
Saint Nicholas-fortet på Rhodos.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Saint Nicholas-fortet på Rhodos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland