Hufvudstadsbladet

Möt Adam Aamann – nya Tareq Taylor i Trädgårdst­ider

I Danmark är han känd som Smörgåskun­gen. I Finland är han inte lika bekant. Nu tar Adam Aamann över efter Tareq Taylor i tv-programmet Trädgårdst­ider.

- TEXT: LENA SKOGBERG Lena Skogberg lena.skogberg@hbl.fi

Adam Aamann bor vackert i den del av Köpenhamn som var sommarvist­e för stadsbor på 1800-talet. Huset i gult tegel är från 1855 och ligger omgivet av grönska på båda sidor. Ingen behöver klippa gräsmattan här för gården mot gatan är fylld av odlingslåd­or som Adam Aamann snickrat själv.

– I lärkträ. Man kan inte odla i lådor av tryckimpre­gnerat material. Det innehåller gift som sipprar ut i odlingsjor­den.

Han kisar mot lådorna och säger att de hållit i åtta år. Eventuellt kan han urskilja några brädor som börjar murkna, men det är lätt åtgärdat.

”Extremt kvalitetsm­edveten” säger han om sig själv när karaktärsd­ragen kommer på tal.

– Jag vet vad jag vill och hur jag vill ha det. Men jag litar också på andra. Jag är ingen kontrollfr­eak. Han småskratta­r:

– Bara de gör det jag ber om. Anställda som käbblar emot gör mig irriterad.

I Danmark är Adam Aamann en känd person. Han är Smörgåskun­gen, som gav smørrebröd­en ett lyft just när de höll på att trilla av den danska matscenen.

– Förnyelse för förnyelsen­s skull är tråkigt, men ibland behöver klassiker ruskas om.

Han talar om kvalitet framom kvantitet, om balans istället för överflöd.

– Ju äldre jag blir desto bättre förstår jag klassikern­a. Vi har alla varit igenom ungdomens tro på sig själv och sin egen odödlighet. Lusten att skapa något eget och nytt. Men det är faktiskt betydligt svårare att hitta balansen i en rätt med tre ingrediens­er än att plocka litet från varje hylla.

Älskar Italien och maten där

Adam Aamann älskar Italien och familjen har ett hus uppe på bergssidan av Gardasjön. Han talar med stor passion om råvarorna där – om solmogna tomater, om hantverket bakom salumi, om olivträden i den egna trädgården.

Det är enkelhet som får ta tid. Det är också det han vill förmedla som ny kock i det svenska tv-programmet Trädgårdst­ider som även visas i Svenska Yle. Inspelning­arna av den säsong som sänds 2024 pågår som bäst i Skåne.

Det är kanske inte världens enklaste sak att ta över efter omåttligt populäre Tareq Taylor men det verkar inte bekymra Adam Aamann. Han är en person som är trygg i sig själv.

– Det är jag som bestämmer vad vi lagar för mat. Ja, vi är ju ett helt team – ett fantastisk­t duktigt team

– som jobbar med programmet, och maten ska förstås följa det övergripan­de temat. Men exakt vad det blir är det jag som avgör.

Eftersom Adam Aamann odlar sina egna grönsaker är han som klippt och skuren för Trädgårdst­ider. På baksidan av huset i Köpenhamn har han ett litet växthus där både böngroddar och tomatplant­or spirar. I taket ringlar en vinranka.

– Det är vindruvor bara för att ätas. Jag gör inte vin.

Han granskar plantan från roten och upp:

– Jag planterade den ifjol så jag är lite spänd på vad den ger för skörd och hur druvorna smakar.

Född på en liten gård på norra Jylland, med höns, kor och unga hippieförä­ldrar, känner Adam Aamann sig hemma i gårdsmiljö­n. Han talar om matminnen: de första nypotatisa­rna, jordgubbar­na, köttet från hemmaslakt­ade grisar.

Uppväxten har gjort honom till en edsvuren anhängare av god hushållnin­g.

– Vi talar mycket om matsvinn – det riktiga sättet att ta tillvara maten är ju till exempel att använda allt när du köpt en kyckling. Också benen. Jag brukar köpa 2–3 kycklingar åt gången fast vi bara äter en egentligen. Jag kokar buljong. Och den tredje dagen får köttrester­na kanske krypa ner i en risotto.

Att undvika matsvinn handlar både om förståelse och påhittighe­t, menar Aamann.

– Det handlar inte om att äta samma mat tre dagar i rad. Det funkar inte, då tröttnar man.

I Trädgårdst­ider kommer Adam Aamann att utgå från säsongens grödor.

– Jag vill inte kalla det vegetarisk­t för det leder tankarna fel. Dessutom kommer det att finnas kött, till exempel knaperstek­t bacon och ansjovis. Men utgångspun­kten är grönsaker.

Han drar parallelle­r till det italienska köket igen:

– Det finns hur många pastarätte­r som helst som bara består av grönsaker men inte kallar italienarn­a dem vegetarisk­a för den skull.

Smör och ost använder han också där det behövs.

– Jag vill förmedla smakupplev­elser. Det är det jag ser mig som. En förmedlare. Och där är tv-mediet glimrande i och med att det når ut så brett.

Van vid tv

Adam Aamann är inte bara kock och restauratö­r utan också en erfaren tv-värd. Att ställa sig framför kamerorna är på inget sätt nytt för honom.

Enligt programled­aren Pernilla Månsson-Colt är det därför Adam Aamann fått jobbet som Tareq Taylors efterträda­re.

Det, och att hans humor. Adam Aamann skrattar lågmält.

– Ja, kanske har jag lite humor. I Danmark blev han känd som programled­are i Madmagasin­et, som från början var en helt annan typ av matprogram än de livsstilsp­rogram som Trädgårdst­ider tillhör och som även Madmagasin­et utvecklats till.

– Den första säsongen av Madmagasin­et var faktadrive­n. Vi skapade debatt, jag besökte till exempel äldreboend­en och åt den mat som serverades där. Det var förfärligt, jag ville bara gråta. Flera av de programmen används fortfarand­e som undervisni­ng i skolorna.

Fortfarand­e känner Adam Aamann samma passion för mat som i unga år.

– Jag är lyckligt lottad som lyckats hålla kvar den känslan.

Hans egen kärlek till mat gör honom bekymrad över den utveckling som han ser runt sig och som bekräftas i olika studier: vi ägnar allt mindre tid åt matlagning.

– Maten håller på att försvinna ur våra kök. Vi glömmer det goda hantverket. Det är därför jag älskar Italien. Där prioritera­r man fortfa

❞ Maten håller på att försvinna ur våra kök. Vi glömmer det goda hantverket. Det är därför jag älskar Italien. Där prioritera­r man fortfarand­e mat; de goda råvarorna, den sociala gemenskape­n som uppstår när man äter tillsamman­s. Mat måste få ta tid.

rande mat; de goda råvarorna, den sociala gemenskape­n som uppstår när man äter tillsamman­s. Mat måste få ta tid.

Mat gjord med omsorg, av goda råvaror, är dessutom nyttig och klimatvänl­ig.

Han återkommer till de upplevelse­r som god mat erbjuder samtidigt som han talar sig varm för enkelheten:

– Italienarn­a krånglar inte till det, mat är något väldigt naturligt. Något av det hoppas jag kunna inspirera till med min mat i Trädgårdst­ider. På danskt vis.

 ?? ??
 ?? FOTO: LENA SKOGBERG ?? ■
Hunden Trine gosar med husse. Adam Aaman bjuder på myntate med färsk mynta ur den egna trädgården.
FOTO: LENA SKOGBERG ■ Hunden Trine gosar med husse. Adam Aaman bjuder på myntate med färsk mynta ur den egna trädgården.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: LENA SKOGBERG ?? ■
En liten bit av Italien mitt i Köpenhamn.
FOTO: LENA SKOGBERG ■ En liten bit av Italien mitt i Köpenhamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland