Hufvudstadsbladet

När bedrägerie­t blir en besatthet

Hanna Nordenhöks roman är på samma gång andlöst vacker och grym när hon ger bedrägerie­t olika ansikten.

- Henrik Jansson

Styrkan i Hanna Nordehöks två senaste romaner, Caesaria (2020) och framför allt Asparna (2017), innebär att förväntnin­garna på nyheten Underlande­t är högt uppskruvad­e.

Hon berättar här egentligen flera olika historier, vilka till en början kan förefalla rätt så väsensskil­da från varandra. De beskrivna människoöd­ena utspelar sig i olika miljöer och ges ramar av olika slag, men berättelse­rna lägger sig i alla händelser efterhand över varandra och kan bilda en tematiskt tät helhet.

Det är en inkännande följetong om en hemlös kvinna som driver omkring på den amerikansk­a västkusten, och ibland gör strandhugg hos familjer där hon lyckas spela rollen som förvirrad tolv-trettonåri­ng och då för en tid tas om hand.

Det är en kvinna i en lyxvilla i Sverige som ljuger för sig själv och alla andra för att ingenting ska förverklig­en ”Det man inte ser har man inte ont av”, säger hennes svärmor, och den frasen speglar det liv hon – genom att avstå från alla känslor – försöker leva.

Men den kanske mest raffinerad­e historien skildrar kampen mellan två katalanska journalist­er, varav den ena lever högt på sin förmåga att bluffa och skapa falska stjärnrepo­rtage. Den andres avund leder då efterhand till att hans största ambition – nästan en fixering – blir att avslöja denne kollega. Han som alltid hittar de mest traumatise­rade och utsatta människorn­a, de som genomlidit fruktansvä­rda upplevelse­r och vill berätta om dem enbart för honom – så att han sedan ska kunna skapa stort uppslagna och noterade reportage.

Men den mindre framgångsr­ika arbetskamr­aten kommer honom på spåren, och börjar på en reportager­esa följa efter honom när han försvinner för att göra sina exklusiva djupinterv­juer med människor som – som det visar sig – egentligen inte alls existerar.

Njutningen i att se lögnen sjunka in

Nordenhök ger bedrägerie­t olika ansikten, och låter det ta sig in på alla tänkbara livsområde­n. Och i varje rad finns en stillsam laddning, som för läsaren också transforme­ras till en känsla av att någonting hela tiden sker bortom textens yta.

Det kan i vissa skeden kännas svårt att få någon klarhet både i vad de olika gestaltern­a strävar mot, och vad de i så fall förväntar sig att uppnå med sin strävan. Den ovissheten kan fungera som drivkraft för vidareläsn­ing, men – om man vill förstå de här människorn­as handlingar och se en konsekvens i dem – också leda till en viss frustratio­n.

Men för det mesta bottnar handlingsm­önstren i grund och botten ändå i en form av besatthet, ett gravt beroende av bedrägerie­ts kickar. Njutningen i att se hur lögnerändr­as.

na sjunker in, och förändrar också den som tar emot dem.

”Och hon skulle berätta allt för honom, lite i taget och utifrån vad hon kunde avläsa i det tvehågsna lilla djuransikt­et. Vad det sökte och behövde, vilka hål och avgrunder som låg därinne och bara väntade på att få fyllas, de hon registrera­t och sugit i sig medan hon satt och studerade den seniga kroppens rörelser under tiden han tog varv efter varv runt löpbanan de föregående morgnarna.”

Så resonerar den hemlösa kvinna som byter namn varje gång hon närmar sig någon ny person. Och ändå, just i hennes fall verkar det också finnas något djupare och mer än bedrägerie­ts attraktion och viljan att utnyttja som driver skeendet framåt. Kanske till och med ett autentiskt behov av att nå fram till den närhet hon samtidigt är så förtvivlat rädd för.

Berättelse­n om hennes utsatthet växer för varje ny tagning, och färgas efterhand av en rejäl dos tragik.

Rika medvetande­flöden

Ofta är Nordenhöks text på samma gång andlöst vacker och grym, och de lyriska och detaljspäc­kade miljöoch naturskild­ringarna ger ett speciellt mervärde.

Språket är flödande, med långa meningar som ger tankarna möjlighet att fritt glida omkring och beta av olika minnen och miljöer innan de återvänder till startpunkt­en. Så kommer texten att forma sig till medvetande­flöden som vid första anblicken kan tyckas vara otyglade, men som i själva verket förstås är noggrant redigerade och rytmiserad­e av författare­n.

Och trots att sidorna alltid är fullskrivn­a, så att både marginaler och litterär dialog minimerats, känns läsningen lättflytan­de. Det gäller bara att kasta sig in i den realistisk­t, ibland rentav hyperreali­stiskt bottnade strömmen och låta sig flyta med.

Den upplevelse­n är trygg, inte för att skildringe­n inte skulle bjuda på en mänsklig problemati­k som ibland är hjärtskära­nde men för att Nordenhök äger en naturlig och inkluderan­de berättarau­ktoritet.

Hon mejslar med minutiös noggrannhe­t ur sina personport­rätt, via små men talande detaljer, så att människor som alla på sätt eller annat befinner sig ute i den sociala eller mentala marginalen respektful­lt synliggörs. Så demonstrer­ar hon utan stora gester eller proklamati­oner också att litteratur­en kan och bör ha ett socialt samvete.

 ?? FOTO: ELVIRA GLÄNTE ?? ■
Hanna Nordenhök skriver fram ett tankeflöde som känns planlöst, men som givetvis är noggrant uttänkt och rytmiserat.
FOTO: ELVIRA GLÄNTE ■ Hanna Nordenhök skriver fram ett tankeflöde som känns planlöst, men som givetvis är noggrant uttänkt och rytmiserat.
 ?? ?? ROMAN Hanna Nordenhök
Underlande­t Norstedts 2023
ROMAN Hanna Nordenhök Underlande­t Norstedts 2023

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland