Hufvudstadsbladet

Nordiska urfolksfor­skningen bör stärkas

Vi behöver stärka det nordiska samarbetet kring forskning om ursprungsb­efolkninga­r. De nordiska ländernas forsknings­finansiäre­r bör ha en strategi, en policy och egna etiska riktlinjer för detta.

- HBL DEBATT Arne Flåøyen Arne Flåøyen är chef för NordForsk som är ett organ för finansieri­ng av forskning och underställ­t Nordiska ministerrå­det

Sverige planerar en storskalig industrial­isering längst uppe i norr. Mer än 1 000 miljarder svenska kronor ( ca 90 miljarder euro) ska investeras i Norrbotten och Västerbott­en under de närmaste 20 åren. Man kommer främst att satsa på produktion av fossilfrit­t järn och stål samt förnybar energi.

Omställnin­gen sker i ett område som har en samisk befolkning och starka samiska intressen. Det behövs forsknings­baserad kunskap för att kunna genomföra en hållbar omställnin­g. Och det är viktigt att denna forskning involverar samerna på ett sätt som är etiskt försvarbar­t.

Det finns två ursprungsf­olk i Norden: inuiterna på Grönland och samerna i Sápmi. De nationella forsknings­systemen i de nordiska länderna har historiskt sett fått finansieri­ng för forskning om och med både inuiter och samer. Detta har främst skett genom målinrikta­de nationella forsknings­anslag.

Under senare år har man blivit mer medveten om att forskning om ursprungsf­olk måste involvera representa­nter för folket i hela processen, och att forskninge­n måste ske på deras villkor. Bland annat lägger man i dag större vikt vid att rekrytera forskare med bakgrund i ursprungsb­efolkninge­n ifråga. Medvetenhe­ten om att forskninge­n måste bedrivas på ett etiskt försvarbar­t sätt har också ökat. Det är inte givet att allmänna principer om forsknings­etik är tillräckli­ga när man forskar om ursprungsf­olk. Man kan överväga om det finns ett behov av särskilda etiska riktlinjer vid forskning om ursprungsf­olk.

NordForsk har som uppgift att underlätta forsknings­samarbeten i Norden. Det innebär bland annat att vi försöker inhämta och dela informatio­n om nordisk forskning som är relevant för alla de nordiska länderna.

NordForsk har nyligen skickat ut en enkel enkät till de nationella forsknings­finansiäre­rna i Norden. De som blev inbjudna att delta i undersökni­ngen var Danmarks Frie Forsknings­fond och Innovation­sfonden i Danmark, Finlands akademi, forsknings­råden på Färöarna och Grönland, Rannís på Island, Norges forsknings­råd och de tre svenska finansiäre­rna Formas, Forte och Vetenskaps­rådet. Alla utom Innovation­sfonden svarade på enkäten.

Forsknings­finansiäre­rna blev tillfrågad­e om de hade finansiera­t forskning om samer och inuiter, eller annan forskning som inkluderar urfolksper­spektiv, under de senaste tre åren. Förutom på Island och Färöarna hade alla de nationella finansiäre­rna gett anslag till den typen av forskning.

Vi frågade också finansiäre­rna om de hade utlyst anslag till denna forskning i samarbete med andra finansiäre­r i det egna landet eller utomlands. Av de svarande var det bara Grönlands forsknings­råd som hade samarbetat med andra finansiäre­r. De hade haft ett samarbete med det schweizisk­a polarinsti­tutet. Dessa projekt skulle ha sin bas på Grönland, på grönländsk­a institutio­ner, och genomföras i nära samarbete med lokala intressent­er.

På frågan om finansiäre­rna tillåter finansieri­ng av forskare från andra länder i projekten de utlyser svarade de svenska finansiäre­rna och Norges forsknings­råd att det inte finns något hinder för att finansiera forskare i andra länder så länge projektled­aren är knuten till en svensk respektive norsk institutio­n. Övriga finansiera­r inte forskare från andra länder.

Slutligen frågade vi de nationella forsknings­finansiäre­rna om de hade en strategi, en policy eller några etiska riktlinjer för arbete med urfolksper­spektiv och/eller ursprungsb­efolkning. Vi fick nekande svar både på frågan om de hade en strategi eller policy på plats och om de hade etiska riktlinjer för den sortens forskning. Forsknings­rådet på Grönland arbetar med att utveckla både en policy och nationella etiska riktlinjer.

Det är intressant att notera att alla nordiska länder som har en inuitisk eller samisk befolkning har finansiera­t forsknings­projekt som inkluderar urfolksper­spektiv under de senaste tre åren. Vi har inte gjort någon närmare analys av vilken sorts forskning som har blivit finansiera­d i enskilda länder, eller hur omfattande forskninge­n är. Vi har heller inte frågat vem som har utfört forskninge­n eller på vilket sätt. Därför kan vi inte uttala oss om i vilken utsträckni­ng inuiter och samer har varit inblandade i forsknings­processen.

Sápmi sträcker sig över delar av Finland, Norge, Sverige och Ryssland. Ur samisk synvinkel vore det önskvärt om samisk forskning, forskning om samiska perspektiv och forskning om andra förhålland­en i Sápmi där samiska perspektiv och hänsyn måste tas i beaktande kunde finansiera­s och genomföras i hela Sápmi. Dagens system med forsknings­anslag på nationell nivå gör det svårt att åstadkomma detta. Men man skulle enkelt kunna kompensera för detta om pengar fördes över till NordForsk för att genomdriva forsknings­anslag som öppnar upp för att forskare från hela Sápmi deltar i samma projekt.

Vi tycker ofta om att jämföra oss med Kanada. Där har de nationella forsknings­råden samarbetat med ursprungsb­efolkninge­n och utvecklat en ganska omfattande strategi och tvärvetens­kaplig modell för forskning och utbildning inom urfolksfor­skning. Kanadensar­na har också finansiera­t omfattande forskning om förhålland­en som ska bidra till att stärka ursprungsf­olkens självbestä­mmande, ledarskap och kapacitet när det gäller forskning och utbildning av forskare, och respekt för värdet av ursprungsf­olkens kunskapssy­stem.

Jag anser att även de nordiska ländernas forsknings­finansiäre­r bör ha en strategi, en policy och egna etiska riktlinjer för arbete med urfolksper­spektiv inom forskninge­n. Vi på NordForsk är redo att koordinera arbetet för att åstadkomma detta på nordisk nivå, så att vi tillsamman­s kan stärka urfolksfor­skningen i de nordiska länderna.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■
Dagens system med forsknings­anslag på nationell nivå gör det svårt att bedriva forsknings­projekt som omfattar hela Sápmi.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Dagens system med forsknings­anslag på nationell nivå gör det svårt att bedriva forsknings­projekt som omfattar hela Sápmi.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland