Hufvudstadsbladet

Herr och fru Älg

- Ann-Gerd Steinby

I slutet av april började jag titta på årets upplaga av Den stora älgvandrin­gen, som jag inte hade brytt mig om tidigare. Sedan var jag fast. Jag satt och stirrade på en teveruta med tallskog och klippor och vatten där det inte hände någonting på långa stunder. Tystnaden var mäktig, det enda som hördes var fågelläten, vattenskva­lp och vindsus. Det var befriande att inte behöva lyssna till en speakers kommentare­r eller till bakgrundsm­usik. Det var rogivande och avslappnan­de.

Den här älgvandrin­gen fotografer­as på en plats där älgarna måste ta sig simmande över Ångermanäl­ven. Nu råkade våren där i norr vara sen, älgarna tvekade att ge sig ut på simtur över den sviktande iskanten. Under tiden kunde man studera dem på nära håll medan de väntade, betade i sig bärris och låg och sov.

Det är sällan man ser älg ens på avstånd när man rör sig i skogen, inte ens fastän man vet att det finns älgar i närheten. De väldiga djuren rör sig kusligt tyst mellan träden. Blir de skrämda är de försvunna på ett ögonblick. Det vill säga, de finns där men man varken ser eller hör dem. Därför var det fascineran­de att nu kunna iaktta i lugn och ro genom en kameras zoomade blick.

Det blev en lång väntan innan den efterlängt­ade simningen kom i gång. Det skedde först när iskanterna vid älvens stränder började ge med sig. Men då fick den som hade tur se åtta älgar i rad komma simmande, en osannolik syn. Sedan satte det i gång med en, tre, fem älgar åt gången.

I anslutning till programmet kan man chatta med experter. En tittare undrade varför det bara var kor och kalvar som vandrade, inte en enda tjur med horn hade visat sig. Hon fick veta att älgtjuren hade fällt sina fjolårshor­n i vintras och nu skulle få nya horn över sommaren för att bli ståtlig till brunsten på hösten. Så visst fanns det tjurar i den vandrande hopen. Och det finns ett säkert knep att skilja könen åt trots hornlöshet. När jag såg herr och fru Älg vända baken till rådde ingen tvekan. Hans vita bakben slutade vid en brun pälsrand som boxershort­s, medan hon koketterad­e med vita stringtros­or ända upp till svansen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland