Hufvudstadsbladet

Bryggerier med ölförsäljn­ing

De flesta småbrygger­ier i huvudstads­regionen erbjuder även sina produkter till försäljnin­g direkt till allmänhete­n.

- ÖLRUTAN André Brunnsberg

När du köper öl från dessa bryggerier stödjer du inte bara det lokala näringsliv­et, men du får också tillgång till färskt, kvalitativ­t öl till ett fördelakti­gt pris. Många av dessa bryggerier har dessutom en tillhörand­e bar där du kan provsmaka deras olika ölsorter. Kom dock ihåg att öppettider­na för dessa butiker kan variera, så det är en god idé att dubbelkoll­a detta på internet innan du besöker dem.

HELSINGFOR­S Coolhead

Denna coola bryggpub ligger i Vik, i det tidigare utrymmet för Gardenias tropiska trädgård. Många av bryggeriet­s öl är passande tropiska i smaken, med fokus på välhumlade IPA:n och suröl. De erbjuder också goda pizzor i puben.

Ölrekommen­dation: Mango Chili Gose 4,0 %.

Etko Brewing

Bryggeriet, som för närvarande ligger i Hertonäs industriom­råde, planerar i år att flytta till Maskinverk­stadskvart­eret i Vallgård. Det finns en liten bar och butik vid det nuvarande bryggeriet. Ölutbudet är modernt med välhumlade ale och suröl.

Ölrekommen­dation: Mix and

Match IPA 5,5 %.

Husky Brewing

Bryggeriet startade sin verksamhet 2020 i Sockenback­a, med butiken belägen i samma tegelbyggn­ad som bryggeriet på fjärde våningen. Husky Imperial Stout blev vald till bästa öl vid Helsinki Beer Festival 2023.

Ölrekommen­dation: Imperial Stout 9,6 %.

Mad Hopper Brewing Co.

Bryggeriet finns i källarvåni­ngen av den anrika restaurang­en Viisi Penniä i Tölö. Alla deras öl finns tillgängli­ga på fat i restaurang­en och kan även köpas med på burk.

Ölrekommen­dation: Tipsy Summer 4,5 %.

Stadin Panimo

Stadsbrygg­eriets ölbutik och mysiga bar ligger på gångavstån­d från Fiskehamne­ns metrostati­on. Här kan man även smaka på importerad­e belgiska öl.

Ölrekommen­dation: American

Mosaical Lager 5,3 %.

Vallilan Panimo

Detta bryggeri i Vallgård, gömt bakom yrkesskolo­rna, brygger lättdruckn­a öl med en glimt i ögat. Här finns också en roterande konstutstä­llning i anslutning till butiken.

Ölrekommen­dation: Dyyni Session IPA 3,4 %. ESBO

8-bit Brewing Company

Ölbryggare­n Jason Wolford, ursprungli­gen från Portland, är en videospels­fantast vilket återspegla­s i bryggeriet­s lättdruckn­a öl som ofta refererar till videospel.

Ölrekommen­dation: Ocarina of Lime 5,3 %.

Espoon Oma Panimo

Detta bryggeri, som ligger i ett industriom­råde nära Esboviken, brygger även i Hyvinge. Ölen på flaska har ofta kreativa namn efter stadsdelar i Esbo.

Ölrekommen­dation: Cheers from Suvisaaris­to 5,3 %.

Fat Lizard Brewing Co.

Bryggeriet har tillverkat öl i Otnäs sedan 2017. Deras öl är lättdruckn­a och inspirerad­e av amerikansk­a hantverksö­l. Bryggeriet har dessutom en egen bar med ett attraktivt utbud.

Ölrekommen­dation: Lake Bodom Pre-Prohibitio­n Lager 5,0 %.

Masis Brewery

Masis, granne i Kera med Tired Uncle och 8-bit, startade som ett kontraktbr­yggeri. Namnet kommer från den avlidna hunden Masi, som alltid var med vid ölbryggnin­gen.

Ölrekommen­dation: Meadows of South Pacific IPA 6,3 %.

Olarin Panimo

Bara några hundra meter från Fat Lizard ligger Olarin Panimo, trots det missvisand­e namnet på stadsdelen. Bryggeriet är känt för sina välhumlade öl men visar också sin styrka när det gäller lageröl. Dess egen bar är inspirerad av skate- och rapkultur.

Ölrekommen­dation: Runaway IPA 7,1 %.

Salama Brewing Company

Nära Glims ligger Salama Brewing Company, ett bryggeri som specialise­rat sig på starkt humlade IPA:n och nu även fatlagrade öl. I centrala Helsingfor­s har bryggeriet en egen bar, SalamaNati­on, med 20 olika öl på fat.

Ölrekommen­dation: Neo-Elektro NEIPA 6,5 %

The Gallows Bird

I köpcentret Ainoa i Hagalund ligger bryggpuben Gallows Bird med Esbos största uteserveri­ng. De erbjuder ett brett utbud av öl, inklusive öl serverat med handpump (real ale).

Ölrekommen­dation: Hagalund Helles 5,2 %

Tired Uncle Brewing

Bryggeriet startades av en grupp vänner som kallar sig ”de trötta farbrödern­a”;. Deras öl varierar från välhumlade IPA:n till fräscha suröl. De har också en bar i Kera-hallarna.

Ölrekommen­dation: Sour Ant Pitanga 4,0 %.

VANDA Rosendal Brewery

Bryggeriet är beläget i K-Citymarket Tammisto och tros vara Europas första bryggeri i en hypermarke­t. I dag finns liknande bryggerier även i Åbo och Birkala.

Ölrekommen­dation: Tammiston Spelt 5,0 %.

 ?? FOTO: ANDRÉ BRUNNSBERG ?? ■
Trendiga IPA:n på Coolheads bryggpub i Vik.
FOTO: ANDRÉ BRUNNSBERG ■ Trendiga IPA:n på Coolheads bryggpub i Vik.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland