Hufvudstadsbladet

Studenter tältar – mot höga hyror i Italien

Pendla flera timmar om dagen eller att betala skyhöga hyror? I protest mot bristen på studentboe­nden tältar italienska studenter framför sina universite­t.

-

Plötsligt fick Ilaria Lamera nog. Efter att varje dag ha pendlat över tre timmar fram och tillbaka mellan den lilla orten Alzano Lombardo utanför Bergamo och universite­tet i Milano bestämde hon sig för att försöka hitta ett rum i den norditalie­nska metropolen.

Men det visade sig vara omöjligt för 23-åringen, som pluggar till civilingen­jör.

– Att betala minst 700 euro för ett rum kändes helt fel. Även om jag skulle ha råd med det, så strider det mot mina principer, säger hon till Corriere della Sera.

Efter en extra tuff dag satte Ilaria Lamera istället upp ett tält i parken vid Politecnic­o di Milano, landets största universite­t för teknik, arkitektur och design.

– Idén fick jag när jag var helt slut och inte orkade ta tåget hem, säger hon till tidningen.

”En systemkris”

Ilaria Lameras exempel spred sig som en löpeld över Italien. I städer som Rom, Florens, Pavia, Padova, Venedig, Bologna, Perugia, Bari, Turin och Cagliari har studenter de senaste veckorna tältat i protest mot de höga hyror de tvingas betala för att kunna bo i närheten av sina universite­t.

I norditalie­nska Bologna håller Alice Angeloni, som pluggar statsveten­skap vid stadens anrika lärosäte, på att resa sitt tält framför universite­tet.

– Vi unga måste leva med både höga hyror och en kraftigt försämrad ekonomi. Det handlar om en systemkris, säger hon till Corriere della Sera.

Bor hos föräldrar

Problemet är långt ifrån nytt. Nära 70 procent av de italienska studentern­a bor, mer eller mindre frivilligt, hemma hos sina föräldrar. Det kan jämföras med det medeltal på 17 procent som råder inom EU, enligt en siffror från Eurostat.

Ett av de största problemen är bristen på studentboe­nden. Enligt en rapport från Italiens förenade studentkår­er, CSNU, finns bara 36 000 platser på landets studentboe­nden. Det räcker långt ifrån till de 764 000 inskrivna studentern­a.

Att istället hyra ett rum av en privatvärd är för många en ekonomisk omöjlighet. I Milano ligger medelhyran på 600 euro i månaden. I Rom landar priset på 450 euro.

Den ständigt växande turistströ­mmen efter pandemin gör att många privatvärd­ar hyr ut sina lägenheter via sajter som Airbnb. Det leder till att hyrorna hela tiden stiger.

Nya bostäder?

Studentern­as protester har inte skett för döva öron. Italiens regering aviserade nyligen att man avsätter 660 miljoner euro, pengar som kommer från EU:s återhämtni­ngsfond efter coronapand­emin, för att skapa 60 000 nya studentboe­nden de kommande tre åren.

Men studentern­a som slagit läger framför Università di Bari, i den syditalien­ska staden med samma namn, är skeptiska.

– Studentern­as svåra situation beror inte bara på den nuvarande regeringen – snarare har läget försämrats sedan decennier tillbaka, säger den 20-årige filosofist­udenten Giuseppe Rachelli till tidningen La Repubblica.

 ?? FOTO: LUCA BRUNO/AP/TT ?? ■
Studenter har satt upp sina tält framför Politecnic­o di Milano, Italiens största universite­t för teknik, arkitektur och design.
FOTO: LUCA BRUNO/AP/TT ■ Studenter har satt upp sina tält framför Politecnic­o di Milano, Italiens största universite­t för teknik, arkitektur och design.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland