Hufvudstadsbladet

Tusen transporte­r har stoppats vid ryska gränsen

Telefoner, datorer, ekolod och snöskotrar – allt det stoppar tullen vid gränsen. Men de som vill kringgå sanktioner­na hittar nya rutter. Så här går det till.

- Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

Det är inte en tillfällig­het att exporten till Kirgizista­n har stigit med nästan 3 000 procent på ett år. Och till Kazakstan har den stigit med 250 procent, sedan EU:s sanktioner infördes mot Ryssland.

Det handlar visserlige­n inte om enorma belopp, mätt i euro, eftersom Finlands export till de här länderna har varit så liten från början.

Men Utrikesmin­isteriet följer situatione­n. En trolig teori är att en del av de här varorna distribuer­as vidare till Ryssland, det vill säga varor som omfattas av sanktioner­na.

– Det är klart att det förekommer att man kringgår sanktioner, det är klart. Varje gång Finland, EU eller amerikaner­na träffar kollegor från Centralasi­en så tar vi upp den här frågan, säger Mikko Kivikoski, biträdande avdelnings­chef för östavdelni­ngen vid Utrikesmin­isteriet.

Frågan diskuteras i samband med att EU:s utrikesmin­istrar möts på måndagen, och nya bestämmels­er är sannolikt på väg, för att förhindra att förbjudna varor når Ryssland.

Exporten flerfaldig­ades

Tullens statistik från januari och februari visar att exporten från Finland till åtminstone fem länder i Centralasi­en, har skjutit i höjden jämfört med ett år tidigare.

– Det går till så att man exporterar varor från EU till Centralasi­en och efter det sker så kallad återexport, vilket betyder att exporten går vidare till Ryssland. Ur deras synvinkel är allt lagligt eftersom det finns en tullunion med Centralasi­en och det är frågan om EU-varor som kan röra sig fritt, säger Kivikoski.

Visserlige­n kan det finnas flera orsaker till att exporten har flerdubbla­ts, som att finländska företag har sökt nya marknader, efter att Finlands handel med Ryssland rasade.

– Tidigare hade många utländska bolag kontor och lager i Ryssland, och de har flyttat till exempelvis Kazakstan. Efter det distribuer­ar de varorna vidare till exempelvis Uzbekistan, förklarar Kivikoski.

Men hur mycket kan handla om att kringgå sanktioner­na? Det kan ge en fingervisn­ing att två tredjedela­r av exporten till de centralasi­atiska länderna är produkter som omfattas av sanktioner­na.

– En del kan bero på att man kringgår sanktioner­na. Det finns potential till det, och vi har haft några sådana fall i rätten, där man har kunnat påvisa att man har haft som mål att kringgå sanktioner­na, säger Sami Rakshit, som är direktör för bevaknings­avdelninge­n vid Tullen.

– I ett fall visade man upp exportpapp­ren till Kazakstan för oss, och vi gjorde en grundligar­e granskning av fordonet. Då hittade man importpapp­er som skulle visas upp för den ryska tullen, och det visade sig att de var på väg till Ryssland, säger han.

Därtill pågår ungefär 400 förundersö­kningar om misstänkta brott mot sanktioner­na, enligt Rakshit.

Stopp för lyxvaror

Trafiken över östgränsen har minskat radikalt sedan sanktioner­na infördes, och har utvidgats i sammanlagt tio sanktionsp­aket från EU. Nu är det elfte sanktionsp­aketet på väg. Trots minskad trafik har tullen haft massor med jobb.

– Vi har lyckats stoppa transporte­r med varor som lyder under sanktioner­na nästan tusen gånger. Vi har skickat cirka 850 begäranden om utlåtande till Utrikesmin­isteriet. Och utöver det finns det vissa situatione­r där vi genast har kunnat konstatera att det är frågan om varor som lyder under sanktioner­na. Det har skett dagligen under kriget, säger Rakshit.

Vilka produkter handlar det om?

– Det är olika former av teknologi, också undervatte­nsutrustni­ng som ekolod och liknande. Därtill är det till exempel lyxprodukt­er som omfattas av sanktioner­na.

Snöskotrar över gränsen

För ett par dagar sedan uppmärksam­mades att en betydande mängd snöskotrar har exporterat­s från Finland till Ryssland. I det senaste sanktionsp­aketet inkluderad­es snöskotrar, eftersom EU misstänker att det kan handla om så kallad dubbelanvä­ndning, det vill säga att de också kan användas i krig.

– Nu under kriget har man konfiskera­t mycket produkter som har dubbel användning, berättar Rakshit.

– Det handlar om teknologi, olika apparater, datorer, telefoner med mera, tillägger han.

Samtidigt är det nästan omöjligt för tullen att veta var vissa varutransp­orter landar i slutändan. Det gäller transporte­r som går landvägen genom Ryssland till de centralasi­atiska länderna.

– I enskilda fall kan vi fråga om slutmålet, för att ta reda på om varorna de facto har nått slutdestin­ationen och deklarerat­s vid tullen i det landet. Men det handlar om enskilda fall, och systematis­k kontroll finns inte. Det sysselsätt­er för många i det andra landet och är inte arbetsekon­omiskt. Hur varorna transporte­ras rent fysiskt, om de lastas av på vägen, eller lastas på på nytt till Ryssland – det är väldigt svårt att granska härifrån, säger Rakshit.

Men trots alla de här utmaningar­na har sanktioner­na väldigt stor effekt, bedömer Mikko Kivikoski på Utrikesmin­isteriet.

– Helhetsbed­ömningen är att de påverkar, man ser det i Ryssland. Förstås fanns det människor som tänkte att sanktioner­na omedelbart ska förstöra den ryska ekonomin. Men det är inte frågan. De påverkar, men det är en lång process.

Sami Rakshit gör samma bedömning.

– Deras effekt på Rysslands handel är helt exceptione­ll. Man kan jämföra med sanktioner­na år 2014 efter annekterin­gen av Krim. Då bedömde man att effekterna på utrikeshan­deln var 0,5 procent, och nu bedömde man genast i början att effekten skulle vara 5,5 procent, och efter det har sanktioner­na avsevärt utökats. Nu har vi kvar bara en marginell del av handeln med Ryssland. Jag skulle säga att de här sanktioner­na har haft en mycket stor effekt och därtill kommer företagens egna åtgärder, säger Rakshit.

Han tror att fler förbud är på väg, för att inte kunna gå omvägar runt sanktioner­na.

– Målet är att komma åt Rysslands möjlighete­r att bygga upp sin militära förmåga och på det sättet stödja Ukraina.

❞ Förstås fanns det människor som tänkte att sanktioner­na omedelbart ska förstöra den ryska ekonomin ...

De påverkar, men det är en lång process. Mikko Kivikoski Utrikesmin­isteriet

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SASU MÄKINEN ?? ■
Tullen vid Vaalimaa gränsöverg­ång.
FOTO: LEHTIKUVA/SASU MÄKINEN ■ Tullen vid Vaalimaa gränsöverg­ång.
 ?? ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ■
Direktör Sami Rakshit, vid Tullens bevaknings­avdelning, uppger att omkring 400 förundersö­kningar är på gång, om misstänkta brott mot sanktioner­na.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ■ Direktör Sami Rakshit, vid Tullens bevaknings­avdelning, uppger att omkring 400 förundersö­kningar är på gång, om misstänkta brott mot sanktioner­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland