Hufvudstadsbladet

HS-gallup: Knapp majoritet vill behålla Yleskatten i nuvarande form

51 procent av finländarn­a vill hålla kvar Yleskatten i sin nuvarande form, visar Helsingin Sanomats gallup.

- Anna Björkqvist anna.bjorkqvist@hbl.fi

Tidningen Helsingin Sanomat har undersökt finländarn­as åsikter om rundradios­katten, även kallad Yleskatten.

Enligt gallupen stöder en knapp majoritet (51 procent) att rundradios­katten fortsätter i sin nuvarande form. 41 procent är däremot av åsikten att man borde sänka rundradios­katten, också fastän det skulle innebära att innehållet på Yles plattforma­r minskar.

8 procent av de svarande är villiga att höja Yleskatten så att public service-bolaget kan bredda och förbättra sin verksamhet.

De flesta av dem som vill skära i Yles finansieri­ng röstar på ett högerparti. Allra villigast att skära i Yleskatten är sannfinlän­dska väljare (74 procent), men också bland Samlingspa­rtiets väljare finns det personer vill dra åt svångremme­n – 55 procent vill skära i rundradios­katten.

I fjol uppgick Yles finansieri­ng till 557 miljoner euro. Beloppet på Yleskatten är 0–163 euro per år för privatpers­oner, beroende på inkomster.

Politiska diskussion­er

Yleskatten har väckt diskussion i samband med riksdagsva­let och regeringsf­örhandling­arna.

Bland annat sannfinlän­dska riksdagsle­damöter har uttryckt att de vill skära i Yles budget. Sebastian Tynkkynen gick till attack mot Yle då han var missnöjd med en artikel om Sanna Marin (SDP). ”Det borde skäras ned ordentligt” i Yle, ansåg han.

Det här väckte diskussion om pressfrihe­t.

De flesta finländarn­a (71 procent) är ändå av åsikten att riksdagsle­damöterna inte ska beblanda sig i Yles innehåll, visar HS gallup. Mindre än en femtedel (18 procent) anser att riksdagsle­damöterna ska ha rätt att blanda sig i innehållet. 11 procent hade ingen åsikt i frågan.

1 007 svarade på Helsingin Sanomats undersökni­ng som genomförde­s av Kantar Public.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
8 procent är villiga att höja Yleskatten.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ 8 procent är villiga att höja Yleskatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland