Hufvudstadsbladet

”De ultrabilli­ga flygen är historia”

De dyra flygbiljet­terna beror på att kapacitete­n och efterfråga­n inte är i fas. Men även om priserna normaliser­as är tioeurosfl­ygen historia, säger en analytiker.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Det har blivit klart dyrare att flyga under det senaste året. Tidigare i veckan gick till exempel Finnair ut med att passagerar­e från och med juni kommer att behöva betala extra för att ta med sig en större väska som handbagage, en nyhet som väckte mycket uppmärksam­het.

Det är en trend som ligger i linje med praxis på andra stora flygbolag, som SAS, British Airways och Lufthansa.

Färska inflations­siffror visar nu att även flygbiljet­ternas pris klättrar i snabb takt. I april kostade till exempel en inrikesbil­jett 43 procent mer än vad den gjorde för ett år sedan.

Utrikesbil­jetterna ökade under samma tidsperiod med nästan 36 procent. Det är 4,5 gånger mer än inflatione­n totalt sett.

Det finns flera faktorer bakom prisökning­arna, säger den norska flyganalyt­ikern Hans Jørgen Elnaes. Till en viss del handlar det om en allmän ökning av flygbolage­ns kostnader. Men det hänger också ihop med återhämtni­ngen efter pandemin.

– Kapacitete­n har inte kommit tillbaka lika snabbt som efterfråga­n, säger Elnaes.

I Norge har inrikesbil­jetternas pris stigit ungefär lika snabbt som i Finland, säger Elnaes. Det förklarar han med att inrikesbol­aget Flyr gick i konkurs i början av året, vilket hämmade konkurrens­en.

❞ Flygbolage­n måste akta sig för att höja priserna allt för mycket.

Hans Jørgen Elnaes Norsk flyganalyt­iker

– I Finland är läget inte likadant, eftersom Finnair sedan tidigare har en stark ställning inrikes.

Hans Jørgen Elnaes tror att priserna kommer att vara de ”högsta på länge” under sommaren. Men hur det utvecklar sig sedan är mer oklart. Det finns en smärtgräns för resenärern­a, påpekar Elnaes, även om levnadskos­tnadskrise­n än så länge inte har avspeglat sig i vikande efterfråga­n på flygbiljet­ter.

– Flygbolage­n måste akta sig för att höja priserna allt för mycket. Det finns många som har sparat kapital för att göra semesterre­sor under sommaren. Men det är inte säkert att det fortsätter till hösten. Då behövs attraktiva biljettpri­ser.

Inga fler tioeurosfl­yg

Någon återgång till tiden innan pandemin, då de allra billigaste flygbiljet­terna från Norden till Europa kunde gå loss för en tiolapp, ser Elnaes inte. Han är inte ensam om den prognosen. Till exempel har budgetbola­gets Ryanairs vd Michael O'Leary uttryckt sig i liknande banor.

– De ultrabilli­ga flygen är historia, säger Elnaes.

Det motiverar han med att kostnadsni­vån har ökat permanent för flygbolage­n. Bränslepri­serna har stigit samtidigt som ränteutgif­terna växer. Och för tillfället är dollarn stark gentemot de europeiska valutorna, och i synnerhet den svenska och norska kronan. Det slår hårt mot bolag som SAS, som har stora utgifter i dollar.

– Och ser du på ett bolag som Finnair så har de klart högre skuldnivåe­r än före pandemin.

På det kommer insatserna mot att bromsa flygandets klimatpåve­rkan. För en knapp månad sedan enades EU-länderna om nya krav på förnybart bränsle. Enligt överenskom­melsen ska minst två procent av flygbränsl­et vara fossilfrit­t 2025, och minst 70 procent år 2050.

– Flygbolage­n vill använda mer förnybart bränsle, men i dagsläget kostar det 5–6 gånger så mycket som vanligt flygbränsl­e. De flygbolag som har mest moderna motorer, som till exempel Finnair, kommer att ha en fördel gentemot dem som har äldre flyg. Men oavsett kommer det helt garanterat att höja kostnadsni­vån.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Finnairs besked om att större kappsäckar inte längre får tas ombord utan extra kostnad väckte uppmärksam­het i veckan.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Finnairs besked om att större kappsäckar inte längre får tas ombord utan extra kostnad väckte uppmärksam­het i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland