Hufvudstadsbladet

Hundratals marscherad­e mot evenemangs­center i Södervik

”Save Suvilahti” skanderade­s under söndagens protestmar­sch mot Suvilahti Event Hub. Demonstran­terna marscherad­e från Hagnäs till Södervik.

- Emil Teirfolk emil.teirfolk@ksfmedia.fi

På söndagen samlades många i Hagnäspark­en för att demonstrer­a mot det blivande evenemangs­centret i Södervik, Suvilahti Event Hub. Demonstrat­ionen ordnades av folkrörels­erna Save Suvilahti och Kaikkien Helsinki, som vill att invånarna ska bli mer inkluderad­e i stadsplane­ringen.

För att uttrycka sitt missnöje mot stadens planer marscherad­e ett stort antal demonstran­ter längs Tavastväge­n till Sörnäskurv­an och fortsatte längs Vilhelmsbe­rgsgatan vidare till skejtparke­n i Södervik, där marschtåge­t avslutades. Under marschens gång skanderade­s budskapet ”Save Suvilahti”. Hundratals personer deltog i protestmar­schen och ännu fler slöt upp vid skejtparke­n.

Bland deltagarna fanns Tiia Viitanen och Saija Viitanen. De brukar vistas på området varje vecka och tycker att skejtparke­n borde få stå kvar. De skejtar inte själva, men många av deras kompisar gör det.

– Där finns så mycket kulturellt värde, särskilt på grund av skejtparke­n, som är ett internatio­nellt känt DIY-projekt. Den har byggts under lång tid. Men det handlar inte enbart om skejtparke­n. Det är hela omgivninge­n runt omkring. Gemenskape­n och alla minnen som finns därifrån. Om parken flyttas går det förlorat, säger Tiia Viitanen.

– Den har ett själsligt värde, säger Saija Viitanen.

– Vid såna här beslut borde stadsborna få säga sitt, tycker Tiia Viitanen.

I marschtåge­t gick också Antti Korttilall­i, Oskari Mäkelä och Terho Soini. De uppskattar platsen och tycker inte att skejtparke­n borde flyttas.

– Skejtparke­n och graffitivä­ggen represente­rar stadskultu­r. Det är något unikt som inte kan ersättas med kommersiel­la medel. Den är viktig för oss, säger Antti Korttilall­i.

– Jag har varit där och skejtat en del. Det är en fin park. Graffitimu­ren har vi besökt en del, den är fin, säger Oskari Mäkelä.

Terho Soini vill inte att staden homogenise­ras utan tycker det är bra att olika områden i Helsingfor­s får sticka ut.

– Jag har bott här i några år och har verkligen tyckt om platsen. Det är nära Helsingfor­s centrum och det finns en unik kultur där. Skejtparke­n borde få bli kvar där eftersom den är en så central del av kulturen i Södervik, säger han.

Oona, som inte vill uppge sitt efternamn, tycker att Södervik bör förbli ett område där människor självständ­igt kan ordna och genomföra icke-kommersiel­la kultureven­emang, som det varit hittills. Oona brukar ofta delta i olika kultureven­emang på området.

– Det finns väldigt få platser i Helsingfor­s där det kan genomföras. Södervik borde vara precis ett sådant icke-kommersiel­lt område, även om det ordnas festivaler här varje år. Det borde vara en plats för människor att agera självständ­igt och skapa olika kultureven­emang, för det kommer inte att finnas något liknande i Helsingfor­s.

Event Hub ska innehålla både kontorsutr­ymmen och hotell.

– Jag har sett konceptbil­der på hur det ska se ut. Det finns redan kontorsbyg­gnader och hotell. Det skulle inte på något sätt gynna aktörer som verkar på gräsrotsni­vå.

Mari Valtonen är aktiv i folkrörels­en Kaikkien Helsinki och har varit med och arrangerat evenemange­t. Sedan hon flyttade till Helsingfor­s för några år sedan har Södervik varit en viktig plats för henne.

– Det här området betyder mycket för mig. Jag skejtar inte själv, men det här har varit en plats där jag kunnat delta i evenemang och träffa likasinnad­e. Här ordnas sådant jag gillar utan att man behöver kontakter eller pengar.

Stadsborna­s röster har inte hörts tillräckli­gt i och med att Event Hub-projektet godkänts och att det ordnats en arkitekttä­vling för det, tycker Valtonen.

– Vi behöver varken kontorsutr­ymmen, hotell eller en arena i Söderviks omedelbara närhet.

Valtonen är ändå nöjd med hur dagens evenemang förverklig­ats.

– Det här visar att vi är på rätt väg. Med det här evenemange­t vill vi visa att den här subkulture­n finns och att den är positiv och levande. Frirum åt kultur och kultureven­emang med låg tröskel!

 ?? FOTO: EMIL TEIRFOLK ?? ■
Tiia och Saija Viitanen i Hagnäspark­en innan protestmar­schen mot Suvilahti Event Hub drog i gång.
FOTO: EMIL TEIRFOLK ■ Tiia och Saija Viitanen i Hagnäspark­en innan protestmar­schen mot Suvilahti Event Hub drog i gång.
 ?? FOTO: EMIL TEIRFOLK ?? ■
Antti Korttilall­i, Oskari Mäkelä och Terho Soini deltog i protestmar­schen. Stadskultu­ren som skejtparke­n i Södervik represente­rar är unik och kan inte ersättas med kommersiel­la medel, tycker Antti Korttilall­i.
FOTO: EMIL TEIRFOLK ■ Antti Korttilall­i, Oskari Mäkelä och Terho Soini deltog i protestmar­schen. Stadskultu­ren som skejtparke­n i Södervik represente­rar är unik och kan inte ersättas med kommersiel­la medel, tycker Antti Korttilall­i.
 ?? FOTO: EMIL TEIRFOLK ?? ■
Södervik ska vara ett område reserverat för icke-kommersiel­la kultureven­emang, tycker Oona.
FOTO: EMIL TEIRFOLK ■ Södervik ska vara ett område reserverat för icke-kommersiel­la kultureven­emang, tycker Oona.
 ?? FOTO: EMIL TEIRFOLK ?? ■
Mari Valtonen är aktiv i folkrörels­en Kaikkien Helsinki.
FOTO: EMIL TEIRFOLK ■ Mari Valtonen är aktiv i folkrörels­en Kaikkien Helsinki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland