Hufvudstadsbladet

”Bachmut är inte ockuperat”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att staden Bachmut bara finns kvar ”i våra hjärtan”. Men staden är inte ockuperad, intygar han.

-

Under morgonen rapportera­des att Volodymyr Zelenskyj skulle ha bekräftat att Bachmut har intagits av ryska styrkor. Presidente­ns talesperso­n Sergij Nykyforov förklarade senare i ett inlägg på Facebook att Zelenskyjs uttalande missförstå­tts.

Vid en presskonfe­rens på G7mötet i Japan säger Zelenskyj att det finns ryska styrkor i staden, men att den inte är ockuperad.

– Jag kan inte dela informatio­n om det verkliga läget, och var soldater befinner sig. Men jag kan säga att Bachmut inte är helt i rysk kontroll, fortsätter Zelenskyj som dryftar frågan om att inte göra felaktiga militära beslut som sätter ukrainska soldater i fara.

”En tragedi”

Zelenskyj sade tidigare under söndagen att Bachmut är förstörd efter åtta månaders häftiga strider.

– Ni måste förstå att det finns ingenting kvar. De (ryssarna) har förstört allt, sade han och tillade:

– Det är en tragedi men i dag finns Bachmut bara i våra hjärtan.

Ukrainas biträdande försvarsmi­nister Hanna Maliar uppger att ukrainska styrkor har omringat delar av staden och fortfarand­e har en viss kontroll.

”Våra styrkors framryckni­ng på flankerna i förorterna, som fortfarand­e pågår, gör det svårt för fienden att vara i Bachmut”, säger hon på sociala medier.

Ryska försvarsmi­nisteriet har tidigare uppgett att legosoldat­erna i Wagnergrup­pen, understödd av artilleri och flyg från den ryska södra stridsgrup­pen, intagit staden.

Uppgiftern­a kom åtta timmar efter det att Wagnerchef­en Jevgenij Prigozjin hävdat att man tagit kontroll över hela staden.

Rysslands president Vladimir Putin gratulerad­e legosoldat­erna i Wagnergrup­pen och landets styrkor för intagandet av staden, uppger statliga Tass med hänvisning till ett uttalande från Kreml.

Ett ryskt övertagand­e av Bachmut skulle främst ha en stor symbolisk betydelse, enligt militärexp­erter som TT talat med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland